Borba za mentalno zdravlje

Odrastanje unutar kulta trajno ju je obilježilo. Holivudska diva progovorila o traumama iz djetinjstva

Glumica je u dokumentarcu o mentalnom zdravlju, čiji su producenti Oprah Winfrey i princ Harry, otkrila da tri neuspjela braka duguje psihičkim ožiljcima iz djetinjstva, dok njezina mlađa sestra boluje od bipolarnog poremećaja, a nećak od šizofrenije.

Bol iz djetinjstva zbog traumatičnih događaja u djetinjstvu i danas je prisutna u životu holivudske glumice Glenn Close (74), a aktiviraju je podsjetnici na proživljeno, “okidači”. - Nikad ih se ne možete riješiti, no možete ih osvijestiti i tako izbjeći situacije koje bi vas mogle učiniti ranjivima – otkrila je u dokumentarnoj seriji “ The Me You Can't See” na streaming platformi Apple TV+ čiji su izvršni producenti Oprah Winfrey i princ Harry.

- Poslije 45 godina glumačke karijere vratila sam se iz Los Angelesa svojoj obitelji, pružaju mi utjehu i društvo – kaže glumica poznata po ulogama u kultnim filmovima „Kobna Privlačnost” i „Opasne veze” koja se na početku pandemije preselila sestrama Jessie i Tini Close u Bozeman, četvrti najveći grad u Montani. A one vrlo dobro znaju zašto joj je potrebna podrška, pogotovo Jesse kojoj je zbog trauma iz djetinjstva 2004. dijagnosticiran bipolarni poremećaj s psihotičnim tendencijama. Jessienom najstarijem sinu Calenu otkrivena je šizofrenija u dobi od 18 godina: danas je 38-godišnjak koji s majkom te sa slavnom tetom koristi svoje iskustvo kako bi utjecao na pozitivnu percepciju mentalnih bolesti. Razlog zbog kojeg je obitelj Close podržala inicijativu Oprah Winfrey i princa Harryja otužna je činjenica da je Montana država s najvećom stopom samoubojstava u SAD (28.9 smrtnih slučajeva na 100.000 ljudi) no manje imućnim Amerikancima s psihičkim poteškoćama i dalje je nedostupna psihijatrijska pomoć. Glumica i njezina sestra žele to promijeniti: nedavno su s tridesetak sugrađana prosvjedovale u centru jer Bozeman, grad s oko 50.000 stanovnika, nema dovoljno psihijatara. Sestre traže da se u gradskom zdravstvenom centru osnuje odjel za psihološku pomoć potrebitima, a Oprah i Harry daju im podršku.

image
CHRIS PIZZELLO/POOL/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Čitajte i: Donosimo najvažnije trenutke velikog istupa! Princ Harry nikad oštriji prema svojoj obitelji

Drugo lice dive

Iako se na prvi pogled čini da odlučna, samosvjesna i financijski neovisna žena poput Glenn Close nema razloga biti zabrinuta za svoje mentalno zdravlje - osim nezadovoljstva jer ima čak osam nominacija za Oscara, ali ni jednu zlatnu statuu - istina je drugačija. Glumica se i danas teško se miri s traumama iz rane dobi kada je živjela prema prema rigidnim pravilima kulta "Moral Re-Armament". Osnovao ga je Frank Buchman, američki luteran uoči Drugog svjetskog rata koji se nadao da će svijet izbjeći kataklizmiu ako pojedinci dožive moralno i duhovno buđenje. Kasnije je koristio istu premisu kako bi "suzbio" komunizam, a duhovni preporod poticao je vrlo strogim pravilima u svakodnevnom životu. Roditelji slavne glumice, ugledni liječnik William i njegova supruga Bettine bili su Buchmanovi gorljivi pobornici. Priključili su se kultu kad je Glenn imala sedam godina dok je njezina sestra Jesse bila beba. Neko vrijeme živjeli su nedaleko od sjedišta kulta u malom švicarskom mjestu Cauxu, potom su se vratili u Ameriku dok je William Close radio u Africi i naposljetku postao osobni liječnik zairskog diktatora Mobutoa Sesea Sekoa (nekadašnji Zair danas je Demokratska Republika Kongo). No, obitelj Close nastavila je živjeti prema pravilima kulta i u domovini. Primjerice, odlazak na obiteljski godišnji odmor nije se dopuštao ako nije bila riječ o aktivnostima unutar kulta. Glenn nije smjela imati prijatelje izvan provjerenog kruga, a o dečkima da i ne govorimo. Slobodno vrijeme provodila je na probama zbora s vršnjakinjama iz kulta, kako bi pjesmom pronosile Buchmanov nauk, a izlasci na plesnjake bili su nepojmljivi. Kult joj je nadzirao svaku aktivnost i branio ostvarivanje osobnih ambicija jer su svi članovi zajednice morali djelovati u skladu sa interesima Moral Re-Armamenta.

Čitajte i: Velika pop zvijezda slomila se i u suzama priznala: ‘Silovao me sa 19 godina pa me trudnu ostavio na ulici‘

Novi početak

Nekako se izvukla iz njihovog "zagrljaja" (u kojem je njezina obitelj provela sveukupno 15 godina), a izgovor joj je bio pohađanje studija antropologije i tearologije na Collegeu William and Mary u Virginiji. Paralelno sa studijem Glenn je pohađala terapiju kako bi zaliječila psihičke ožiljke koje je izazvao njezin odgoj, a na kraju je postala prva žena u svojoj obitelji s fakultetskom diplomom i izgradila impresivnu holivudsku karijeru. Pa ipak, život u sjeni kulta zauvijek ju je obilježio. Iza sebe ima tri neuspješna braka i vezu s producentom Johnom Starkeom u kojoj je dobila kćer Annie, a nakon što se u rujnu 2015. razvela od trećeg muža, investicijskog bankara Davida Showa poslije devet godina braka, više se nije udavala.

- Mislim da je to trauma iz djetinjstva, zbog devastacije, emocionalne i psihološke. Zapanjujuće je da nešto kroz što prolazite u tako mladoj fazi svog života ima toliki destruktivni potencijal: nisam bila uspješna u svojim vezama i pronalaženju stalnog partnera i žao mi je zbog toga – zaključila je diva u dokumentarcu.

Linker
25. travanj 2024 09:51