Intimna ispovijest

Ona je već pobijedila: Gina Damjanović o borbi s epilepsijom s kojom se bori već pet godina

Pjevačica, radijska voditeljica i mentorica u tv showu Zvijezde pjevaju uoči finalne emisije za Gloria.hr govori o svom životu s ovom neizlječivom bolešću.

U subotu, 7. svibnja znat ćemo pobjednike nove sezone HRT-ovog showa Zvijezde pjevaju. Najmlađi par od preostala tri koji se bore za laskavu titulu su glumac Marko Braić i glazbenica te radijska voditeljica Gina Damjanović. Pjevačici rodom s Brača ovo je prvo finale u popularnom showu u kojem je kao mentorica debitirala prije dvije godine.

"Marko i ja smo presretni što smo dogurali ovako daleko jer smo pjesme birali po svom "guštu", a publika ih je očito prepoznala. Ne možemo dočekati da u subotu navečer iziđemo na pozornicu, neovisno o ishodu", kaže Gina.

Simpatični dvojac u HRT-ovom studiju imat će veliku podršku njihovih navijača, a svi u Gininoj blizini se slažu da je ona ionako pobjednica. Talentirana glazbenica već se, naime, pet godina hrabro nosi s epilepsijom, vrlo ozbiljnom neurološkom dijagnozom koja pogađa sve dobne skupine.

image

Gina s epilepsijom "živi" zadnjih pet godina.

Saša Burić

Kako je kao mlada djevojka prihvatila svoje "novo" stanje, te kako se danas nosi s ovom neizlječivom bolešću Gina je za naš portal ispričala uoči finalne emisije showa Zvijezde pjevaju koji je zbog svega za nju bio poseban izazov.

Potpuni šok

Kako nam je otkrila, alarmantni napadaj praćen gubitkom svijesti dogodio joj se 2017., kad je imala 24 godine.

"Srećom se sve odvilo na koncertu, pa je Hitna pomoć bila blizu i odmah mi je pružena pomoć. Dijagnoza mi je postavljena u iduća dva mjeseca tijekom kojih sam bila na bolničkim pretragama", kazala nam je Gina, za koju je njezina dijagnoza bila šok. U njezinoj obitelji nitko nema epilepsiju te o toj bolesti nije znala ništa.

image

Gina i Marko se ove subote bore za pobjedu u showu.

Press

Pjevačica ističe da je prvih tjedana bila zbunjena, preplašena i teško se suočavala s činjenicom da ima epilepsiju.

"Odbijala sam priznati da je riječ o epilepsiji, bojala sam se nuspojava lijekova, nisam znala na koje načine se bolest može manifestirati, što to znači za mene, kao osobu, ženu, glazbenicu... Život mi se promijenio u samo jednoj sekundi", prisjetila se Gina. Uz sve to je, veli, svaki dan imala napadaje te je općenito bila vrlo lošeg zdravstvenog stanja.

"Bol, umor i stres najčešći su okidači za napad. A mene je bolest uhvatila u vrlo intenzivnom periodu. Bila sam uslijed turneje i mučila se s bolovima u kralježnici. I svaki put kad bi me počelo jako boljeti, dobila bih epileptički napadaj", priča nam mlada pjevačica.

Gina ima takozvanu Jacksonovu epilepsiju kod koje pri napadaju dolazi do kontrakcije mišića jedne strane tijela.

"Uz jake kontrakcije, tijekom napadaja pogled mi se zamuti, ponekad čujem zujanje u ušima i osjećam zbunjenost i pospanost", objašnjava Gina, koja zna kad bi napad mogao uslijediti. "Imam takozvanu auru, odnosno predosjećaj", dodaje.

Ne odustaje

Poznata glazbenica za Gloria.hr istaknula je da je nastavila s njezinim prijašnjim životom, no samo zato što redovito uzima terapiju. A u njezinom slučaju to znači svaki dan.

"Moram se strogo pridržavati propisane terapije i njegovati neke nove navike kako bih mogla i dalje uživati u svemu što radim. Svakog radnog dana od 13 do 17 sati imam šihtu na Top Radiju, tu su još i satovi pjevanja te probe s bendom, a treba ostaviti vremena i za pisanje pjesama", pojašnjava Gina, koja se i tijekom protekla dva mjeseca, otkako je mentorica u showu Zvijezde pjevaju, dobro nosi sa silnim obavezama i pojačanim tempom.

image

Pjevačica je odrasla na Braču, uz mlađeg brata Vicu.

Saša Burić

"Imala sam, doduše, u međuvremenu nekoliko napadaja, koje sam i očekivala s obzirom na to da sam se malo preforsirala. Kad usporim, sve opet bude po kontrolom", kazala nam je Gina, koja danas otvoreno priča o njezinoj borbi jer tako želi pomoći drugima oboljelima. Osobito mladima i djeci koji se nerijetko osjećaju izgubljeno, bespomoćno i marginalizirano.

"Zapravo sam zahvalna što je epilepsija ušla u moj život. Promijenila mi je život na bolje, naučila me je da moram biti nježnija prema sebi i potaknula me da se povežem s drugima koji proživljavaju slično. a samim tim i prema drugima. Uz razgovore s ljudima koji također boluju od epilepsije, meni je osobno najviše pomogla sjajna liječnica Iris Zavoreo koja me prati na ovom putu. Da biste mogli prihvatiti bolest i pobijediti je, morate je prvo upoznati", iskrena je Gina.

Čitajte i: EPILEPSIJA JE OKRENULA MOJ ŽIVOT NABOLJE

Linker
18. travanj 2024 11:24