STARA ŠKOLA

Oproštaj od nesretnog filmskog barda: Dva puta se ženio i dobio četvero djece s tri žene

Proslavljeni američki glumac William Hurt nakon višegodišnje borbe izgubio je bitku sa zloćudnom bolesti.

Za prvu filmsku ulogu u karijeri u znanstvenofantastičnom trileru Izmijenjena stanja redatelja Kena Russella iz 1980. bio je nominiran za Zlatni globus, svjetsku slavu stekao je neo-noir erotskim trilerom Tjelesna strast u kojem mu je partnerica bila Kathleen Turner 1981., a svog jedinog Oscara 1986. zaslužio je za ulogu feminiziranog homoseksualca Luisa Moline u ljubavnoj drami Poljubac žene pauka čija se radnja odigrava u brazilskom zatvoru.

image

Svog jedinog Oscara dobio je za 'Poljubac žene pauka', ljubavne drame u kojoj mu je partner bio Raul Julia

HB FILMES/SUGARLOAF/KOBAL/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Američki glumac William Hurt bio je holivudski velikan stare škole koji je paralelno uz filmsku i televizijsku karijeru gradio i kazališnu. Uostalom na film je stigao kao 30-godišnjak iz off-Broadwayskih produkcija, svoju prvu važnu nagradu Obie dobio je za debitantsku ulogu u kompaniji Circle Repertory, kroz koju su prošli Kathy Bates, Jeff Daniels, Judd Hirsch, Cynthia Nixon, Christopher Reeve, Alec Baldwin, Demi Moore i John Malkovich, da spomenemo široj javnosti najpoznatija imena.

image

Zvjezdana ekipa filma 'TV vijesti': Holly Hunter, William Hurt i Albert Brooks

20TH CENTURY FOX/KOBAL/SHUTTERSTOCK

Čitajte i: Svi su plakali! Legenda jedva može pred publiku, ali na pozornici mu je još uvijek najbolje!

William Hurt rođen je 20. ožujka 1950. u Washingtonu, a nakon razvoda roditelja brigu o njemu preuzeo je otac, zaposlenik američkog State Departmenta s kojim je živio u Somaliji i Sudanu, dok je Alfred McChord Hurt ondje boravio u diplomatskim misijama.

image

John Travolta, Robert Pastorelli, Andie Macdowell i William Hurt u filmu 'Michael' 1996.

TURNER/KOBAL/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Premda je na Sveučilištu Tufts studirao teologiju, na kraju je u New Yorku upisao glumu na Julliardu, u filmsku povijest upisao se kao jedan od rijetkih glumaca koji su tri godine zaredom bili nominirani za Oscara.

Zlatni kipić je osvojio s Poljupcem žene pauka, iduće godine ponovno je nominiran za glavnu ulogu logopeda u školi za gluhonijeme koji se zaljubljuje u svoju učenicu u romantičnoj drami Djeca manjega boga, a 1988. zablistao je u romantičnoj komediji TV vijesti i treći se put s nominacijom pojavio na crvenom tepihu ispred dvorane Kodak u Los Angelesu.

image

S Eileen Atkins u 'Robin Hoodu' Ridlleyja Scotta 2010.

UNIVERSAL/KOBAL/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Njegova filmografija uključuje i klasike sedme umjetnosti kao što su Povijest nasilja, A.I. Artificial Intelligence, Syriana i Robin Hoo”, baš kao i ulogu u kultnom debitantskom redateljskom ostvarenju Seana Penna U divljini. Karijeru je završio ulogom Thaddeusa Rossa u holivudskim uprizorenjima Marvelove strip franšize o superjunacima, a posljednja u nizu bila je Crna udovica.

Privatno nije bio toliko ustrajan i uspješan: naprotiv, dva puta se ženio i dobio četvero djece s tri partnerice. S američkom glumicom Marlee Matlin nije imao djece, ali je od nje 2009. dobio neželjeni dar, autobiografiju u kojoj je opisala njihov turbulentni dvogodišnji odnos upravo u vrijeme kad je Hurt dobio svog prvog i jedinog Oscara.

image

S Paulom Giamattijem u filmu 'Too Big To Fail' 2011.

HBO/KOBAL/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Čitajte i:Odlazak beskompromisnog intelektualca i polemičara koji je obožavao cigare i lule, a prezirao egomaniju

“Zašto misliš da me zaslužuješ, Marlee”, glasilo je prema tom izvoru pitanje koje joj je uputio u limuzini nakon dodjele nagrada Američke filmske akademije, a detaljno su opisane i mučne scene drogiranja i fizičkog zlostavljanja koje je preživjela.

“Ispričali smo se jedno drugome za sva zla i bol koju smo si nanijeli. Marlee i njezinoj obitelji želim sve najbolje”, napisao je glumac u službenom priopćenju nakon što je knjiga objavljena.

image

S Kathleen Turner u erotskom trileru 'Tjelesna vrućina' (Body Heat) 1981.

SNAP/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Hurt je uz ostalo bio i pilot koji je sam upravljao privatnim šesterosjedom Beechcraft Bonanzom, a posljednjih godina borio se sa zloćudnim karcinomom prostate koji mu je metastazirao na kosti. Preminuo je 13. ožujka u svom domu u Portlandu u Oregonu, svega tjedan dana uoči svog 72. rođendana.

Linker
20. travanj 2024 04:05