VEDRAN PETEH
Dragulj u srcu grada

Ormar sjećanja: U ovom predivnom zagrebačkom vintage dućančiću stvari žive vječno

Kako stvari spasiti od zaborava otkriva Nidžara Mustafić, čiji je zagrebački vintage dućan odraz njene životne filozofije u kojoj se ništa ne baca, a odjeća se čuva i prepravlja za nove generacije.

Mango Sticky Rice, dućan s vintage odjećom, nakitom i knjigama u zagrebačkoj Ulici Ljudevita Posavskog, ime je dobio po tajlandskoj slastici jer je njegova vlasnica, ekonomistica Nidžara Mustafić (39), željela da sve što se ondje prodaje kupcima bude slatko poput deserta.

Vjerne mušterije tog lani otvorenog butika su arhitekti, dizajneri, umjetnici, studentice novinarstva i srednjoškolke iz obližnjih gimnazija u Križanićevoj ulici, koje redovito dolaze vidjeti što je Nidžara pronašla u privatnim “fundusima” i na buvljacima.

Svaka stvar ima priču

- To je pravi ormar sjećanja, a orijentirana sam uglavnom na stvari nastale na području bivše Jugoslavije od 1940. do 1990. Uglavnom kupujem neposredno, od vlasnika, pa znam i priču koja stoji iza gotovo svakog predmeta. Sve što se nalazi u dućanu tretirano je ekološki prihvatljivim sredstvima, dezinficirano, popravljeno i spremno za nošenje. Starim stvarima tako se udahnjuje nov život te se smanjuje otpad, a klijentima omogućuje da budu stilski jedinstveni - govori Nidžara Mustafić.

VEDRAN PETEH
Osim što se u njemu prodaje, Mango Sticky Rice djeluje i kao izložbeni prostor.

DUĆAN JE I IZLOŽBENI TE PRODAJNI PROSTOR ZA UMJETNIKE: U RUJNU SE ONDJE MOGU RAZGLEDATI KOLAŽI TARE BEATE RATZ.

I sama nosi vintage odjeću već dvadesetak godina, od vremena kad je studirala u Londonu, gdje je održivost i početkom milenija bila jedna od glavnih tema, a retro sajmovi nezaobilazna društvena okupljališta. No, da odjeću treba reciklirati i pažljivo birati naučila je kod kuće.

- Moja mama Amira divno se odijevala, a i danas nosi komade iz osamdesetih, primjerice bezvremenske kreacije srpske dizajnerice Mirjane Marić - ističe Nidžara Mustafić, koju najviše raduje kad u potrazi za odjećom za svoj dućan naleti na tekstilne “dragulje”, poput divne zelene haljine legendarne Žuži Jelinek, koju je nedavno nabavila i odmah potom prodala.

zagreb 31.08.2020
Mango Sticky Rice Vintage
na slici: nidzara mustafic
foto vedran peteh
VEDRAN PETEH
Odnositi se pažljivo prema odjeći Nidžara je naučila od svoje majke.

Održivi pogled na stvari

S godinama je, kaže, naučila da povoljne cijene odjeće u dućanima high street brendova znače da je netko drugi u tom lancu proizvodnje “platio” ostatak, priroda ili radna snaga. Zato održivost i recikliranje smatra ključnim i pritom i sama nastoji živjeti po tim načelima - Nidžara, naime, ne baca hranu, odjeću pere na niskim temperaturama s ekološki prihvatljivim sredstvima, pokušava sve što ima popraviti, obojiti i zakrpati kako bi iskorištavala što manje resursa.

Krajem rujna očekuje je velika promjena - rođenje prvog djeteta. Kaže da je većinu opreme dobila od sestrina djeteta, a ono što je kupila u nekom će trenutku proslijediti dalje ili prenamijeniti, u skladu s vlastitom životnom filozofijom uz koju njene stvari žive - vječno.

Pogledajte što se sve nudi u ovom preslatkom 'ormaru sjećanja'.

ČITAJTE I:

Modna matematika: 10 chic kombinacija s ulica Kopenhagena za bezbrižan vikend

Košulja-haljina dugovječni je hit komad koji su nosile i naše bake! I danas svjedoči o savršenoj eleganciji

Neodoljivo: Domaća dizajnerica izrađuje odjeću od tkanina s ekološkim certifikatom

Okusi i strasti od Fabergea do Zare: Slasni komadi nakita u koje ćete se zaljubiti na prvu

Mlada pjevačica otkrila nam je što nikad ne bi stavila na sebe i što nosi u slobodno vrijeme

Linker
15. travanj 2024 04:36