NIKOLINA VUKOVIC STIPANICEV/CROPIX
Tajni signal

Osmislile način kako žrtve nasilja mogu zatražiti pomoć, bez ostavljanja digitalnog traga

Žrtava obiteljskog nasilja sve je više, jer zbog teže situacije i zatvorenosti u kućama, ponekad ne mogu pozvati pomoć, tako da je svaka ideja za olakšavanje tog teškog položaja - dobrodošla.

Žrtava obiteljskog nasilja sve je više, jer zbog teže situacije i zatvorenosti u kućama, ponekad ne mogu pozvati pomoć, tako da je svaka ideja za olakšavanje tog teškog položaja - dobrodošla.

Uz pandemiju kao globalni problem, koji je većinu svijeta zaključao u domove, raste još jedan, jednako brutalan i ponekad smrtonosan - sve veći broj slučajeva obiteljskog nasilja. S ovim se fenomenom, također, suočavaju sve zemlje, ne samo Hrvatska. Zbog toga je, uoči Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama koji se obilježava 25. studenog, organiziran i Gloria osobno panel: Dosta je šutnje!

Dosta je šutnje: Veliki Gloria panel o obiteljskom nasilju otkrio zastrašujuću statistiku

Statistike u većini zemalja pokazuju da, otkako je počela pandemija koronavirusa, među ljudima zatvorenim u kućama ima sve više obiteljskog nasilja. Žrtvama je u takvoj situaciji pomoć teže dostupna, mnogo više vremena provode zatvorene s nasilnicima i često nemaju kako, na siguran način, zatražiti pomoć.

Signal koji ne ostavlja trag

Tom problemu domislili su se u Kanadi, osmišljen je signal, koji se lako može uputiti tijekom video-poziva prijateljima, rodbini, odnosno bilo kojoj osobi od povjerenja. Ideja je da žrtve i pored zlostavljača, ne moraju izgovoriti niti jednu riječ o svojoj situaciji, kako im ne bi postale sumnjive, a također na ovaj način ne ostavljaju nikakav digitalni trag - odnosno pisane poruke, koje njihov zlostavljač lako može pronaći i pročitati. Istovremeno one šalju nedvosmislen poziv upomoć.

Pogledajte video:

Pogledajte video

Signal za pomoć krenuo je od Canadian Women's Foundationa, koji svojom kampanjom žele osvijestiti građane da ako vide ovaj signal reagiraju na način da se obrate za to nadležnim institucijama u toj zemlji. Također je kampanja usmjerena na sve one koji proživljavaju obiteljsko nasilje.

U videu koji prikazuje naizgled neobavezan razgovor i razmjenu recepata za pečenje kruha od banane, pokazano je na koji način signalizirati da se u kućanstvu odvija nasilje i da je potrebna pomoć.

Kanadska organizacija tako upućuje sve žrtve da pošalju ovaj tajni znak: usmjerite dlan prema kameri, položite palac na dlan. Zatim pokrijte (zatočite) palac s ostalim prstima.

U Hrvatskoj je, kako je rečeno na Gloria osobno panelu, od 25. studenoga počela s radom besplatna 24-satna SOS nacionalna linija za žrtve nasilja (116-006).

Pročitajte i:

Kristina Ivanuš kao žrtva nasilja poručila: ‘Sretna sam što sam isključena iz obitelji‘

Ugledna sutkinja bez zadrške: ‘Završimo s izmjenama zakona jer počinjemo biti suluda zemlja‘

Ljubica Matijević Vrsaljko o socijalnim službama: ‘Vi koji imate moć, vrijeme je za pokoji otkaz‘

Linker
26. travanj 2024 01:11