Više nisu dio ‘kreme‘

Otpisani! Ivanka Trump i suprug Jared susreli se s ledenim dočekom u svom gradu

Najdražu kćer američkog predsjednika na odlasku i njezina supruga čeka neizvjesna sudbina jer ih u gradu koji ne spava čeka ledeni doček - nekadašnji prijatelji ih izbjegavaju, a ni ostali ne gledaju blagonaklono na povratak omraženog para.

Društvena krema New Yorka okreće leđa svojim nekoć istaknutim predstavnicima Ivanki Trump (39) i njezinu suprugu Jaredu Kushneru (39). Glamurozni je par, poznat i kao ”Javanka”, prije četiri godine povlaštenu ulogu na njujorškoj sceni trampio za savjetnička mjesta u administraciji predsjednika Trumpa, a sudeći prema raspoloženju elitnih krugova na Manhattanu, za taj grijeh nema oprosta ni iskupljenja.

- Nema težeg posla nego biti kćer moga oca - znala je reći Ivanka, koja će po povratku iz Washingtona prvi put u životu osjetiti punu težinu bremena svog prezimena. Ljepoticu s frizurama od 1000 dolara i njezina muža, imućnog investitora, čeka sudbina svih ljubimaca propale vlasti: dojučerašnji će ih prijatelji izbjegavati, nove će teško stjecati.

image
Jared i Ivanka s djecom Arabellom i Josephom.
SAUL LOEB AFP

- Klonit će ih se svi koji drže do sebe, imaju pošteno izgrađenu karijeru, moralni su i poštuju demokraciju, oni koji ne žele da ih prijatelji javno i privatno sramote - kaže jedan sad već bivši prijatelj Donaldove kćeri i zeta. Iz mnogih izvora stižu informacije da njujorški jet-set bračnom paru Trump-Kushner priprema ledeni doček. Mnoga će im se vrata zalupiti pred nosom. Više ih neće zasipati pozivnicama na gala večere i priredbe, modni dizajneri više neće stajati u redu kako bi im uručili besplatan primjerak najnovijih kreacija, više ne mogu računati da će ih u operi, na Broadwayu, u najboljim restoranima i na modnim revijama uvijek čekati počasna mjesta. Humanitarne udruge i kulturne ustanove već propituju je li moralno i društveno poželjno prihvaćati njihove donacije.

Supružnicima je omiljena razonoda skupljanje umjetnina; vlasnici njujorških galerija poručuju da će radije propasti nego njima prodati neko umjetničko djelo.

Snositi posljedice groznog ponašanja

Prije su umjetnici Ivanku doživljavali kao jednu od svojih i javno je preklinjali da proba urazumiti svog oca, no kako im te molbe nije mogla ili htjela uslišiti, sada je preziru podjednako kao i Donalda Trumpa. - Kako joj možemo oprostiti takvu okrutnost - pita se umjetnica Marilyn Minter. - Morat će snositi posljedice svog groznog ponašanja. Slično misli i supermodel Karlie Kloss, supruga Jaredova brata Josha. Prošle su jeseni Ivanka i Jared u Camp Davidu raskošno proslavili 10. godišnjicu braka, no Karlie je demonstrativno odbila nazočiti tom slavlju jer je ogorčena Trumpovom politikom i svima koji je podržavaju. Ivanka joj je posebno antipatična zato što je javno opravdavala očeve budalaštine, šutjela kad je iz Bijele kuće opetovano pljuvao po New Yorku i Njujorčanima, bespogovorno služila brutalnom režimu koji je djecu na meksičkoj granici razdvajao od roditelja i trpao u kaveze… S takvima se Karlie Kloss i njezini istomišljenici ne žele družiti.

'Da je ponovno sretnem na Manhattanu, pitala bih je kako je nije sram', kaže spisateljica Jill Kargman, koja žali što se nekad družila s Ivankom i Jaredom.

- Poput Cersei Lannister u ‘Igri prijestolja’, samo bih vikala: Sramota! Ako bračni par “Javanka” zaključi da im je bolje ne vraćati se u New York, bastion antitrumpizma, druge su im opcije Palm Beach na Floridi ili New Jersey. Na Floridi su Trumpovi uvijek dobrodošli jer su svojim investicijama i poslovnim vezama stekli mnogo vazala i privrženika. Potvrdili su to i rezultati izbora: Donald je u toj državi uvjerljivo potukao Joea Bidena. New Jersey je sjedište i uporište Kushnerovih, obitelji koja se obogatila poslovima s nekretninama, pri čemu se nisu baš uvijek pridržavali zakona i propisa.

image
Njujorčani su prezreli Ivanku i Jareda zbog nekih njihovih izjava o gradu u kojem su živjeli.
ERIK PENDZICH/SHUTTERSTOCK

Jared je prije odlaska u Washington radio kao izvršni direktor obiteljske kompanije i očekuje se da će se nakon 20. siječnja 2021. vratiti na to mjesto. U protekle je četiri godine kao Trumpov savjetnik polovio mnoge dobre kontakte, osobito među bogatim šeicima na Bliskom istoku, što će mu itekako pomoći da proširi svoj privatni biznis. Ivanku također čekaju stare obveze u poslovnom carstvu Trumpovih, gdje je cijene kao najsposobniju da suvislo artikulira očeve često nebulozne želje i ideje. Čekaju je i izdašne dividende od njezinih udjela u kompaniji Trump Organization. Lani je, primjerice, samo od udjela u Trumpovu luksuznom hotelu u Washingtonu uprihodila 3,9 milijuna dolara.

Sve joj dobro ide dok radi pod očevim okriljem, no kao samostalna poduzetnica nije se iskazala. Njezina je modna marka neslavno propala 2018., jer nakon brojnih poziva na bojkot više nitko nije htio kupovati proizvode najdraže kćeri omraženog predsjednika. Kako god se okrene, Ivankina je budućnost više nego ikad prije povezana sa sudbinom njezina oca, i dalje vrlo utjecajnog u Republikanskoj stranci. Upućeni tvrde da su Donald i njegova miljenica već opsjednuti novom političkom halucinacijom radnog naslova ”Ivanka Trump, prva američka predsjednica”.

Linker
23. travanj 2024 17:01