znanstvenice, političarke, humanitarke...

Ove žene vladaju svijetom: ‘Svaki moj potez uvjetovan je skromnim uvjetima u kojima sam odrastala‘

Mlade političarke poput Jacinde Ardern i Alexandrie Ocasio-Cortez mijenjaju globalnu političku vizuru, a znanstvenice poput Özlem Türeci i Kiran Mazumdar-Shaw spašavaju svijet svojim briljantnim medicinskim radom.

Otkako se slavi Međunarodni dan žena, svaki put je to obilježavanje jednog nedovršenog posla. Na globalnoj razini žene će i ove godine 8. ožujka biti neravnopravnija polovica čovječanstva: manje plaćene na radnom mjestu, nesrazmjerno zastupljene u strukturama vlasti te daleko izloženije raznim oblicima nasilja. I ove će godine 8. ožujka u mnogim državama biti dan prosvjeda za ženska prava, ali i dan slavljenja dostignuća onih žena koje svojim ljudskim i profesionalnim kvalitetama svakodnevno krče nove putove do potpune ravnopravnosti.

Jacinda Ardern lice je politike novog doba

Jedan od tih svijetlih primjera je Jacinda Ardern, od 2017. premijerka Novog Zelanda. Drugi mandat osvojila je lani u listopadu jer njezinim se sunarodnjacima jako sviđa njezin stil upravljanja državom. Empatična je, tolerantna, ljubazna i puna razumijevanja, istodobno neustrašiva i energična kad treba donositi teške odluke. Kao što je munjevito zatvarala državu kako bi je spasila od korone, tako je i vrlo brzo reagirala nakon masakra u Christchurchu, kad je jedan rasist u džamiji usmrtio 51 osobu. Mjesec dana nakon tog strašnog zločina premijerka Ardern je u parlamentu progurala zakon kojim se u Novom Zelandu zabranjuje posjedovanje automatskog i poluautomatskog oružja.

image
DAVID WHITE/SHUTTERSTOCK

Čitajte i: Nije joj ni 40. Ova premijerka odrasla je u siromaštvu, borila se s neplodnošću i osvojila svijet

Komičarka Celeste Barber ostvarila je najveću dobrotvornu akciju u povijesti Facebooka

Lani su Australiji mnogo zla nanijeli šumski požari, a kad je trebalo pomoći stradalima u opožarenim područjima, najviše se istaknula komičarka, glumica i spisateljica Celeste Barber. Kao komičarka voli dobronamjerno ismijavati bogate i moćne (modni dizajner Tom Ford obožava njezine skečeve), no vrlo je ozbiljno pristupila prikupljanju pomoći za postradale u požarima. Preko Facebooka pokrenula je kampanju s ciljem da prikupi barem 30.000 australskih dolara, a onda se dogodilo čudo - u humanitarni fond komičarke zlatnog srca slilo se čak 51,3 milijuna dolara. U povijesti Facebooka ni jedna dobrotvorna akcija nije imala takav odaziv i uspjeh.

image
MATT BARON/SHUTTERSTOCK

Misija - Promijeniti svijet! Antoinette Braybrook osnovala organizaciju za pomoć žrtvama obiteljskog nasilja

Divljenja je vrijedan i podvig Australke Antoinette Braybrook, koja je život posvetila borbi za prava Aboridžinica i njihove djece. Zgrožena brojem hospitalizirnih i usmrćenih domorodačkih žena koje su stradale od ruke svojih partnera, osnovala je prije 18 godina organizaciju Djirra kako bi žrtvama pomogla da pronađu izlaz iz pakla obiteljskog nasilja. Državni resursi za rješavanje takvih problema bili su nedovoljni i neadekvatni, no Antoinette Braybrook je dokazala da žena s misijom i vjerom u svoj cilj itekako može promijeniti svijet. Njezina organizacija Djirra danas ima više od 70 zaposlenih i sedam ureda u australskoj državi Victoriji.

Invaliditet nije prepreka! Shandi Dhanda osnovala je nekoliko udruga za pomoć ugroženim ženama

Nigdje nije lako biti žena, pogotovo žena s urođenim tjelesnim ograničenjem, no Shani Dhanda, Britanka azijskog podrijetla, nikad nije tražila pomoć i samilost, samo ravnopravnost. Rođena je s rijetkom nasljednom bolešću kostiju i vezivnoga tkiva (osteogenesis imperfecta), do 14 godine šest je puta ležala u gipsu zbog slomljenih nogu, visoka je tek metar i 16 centimetara, no sva ta ograničenja nisu sputala njezin duh i volju da se bori s predrasudama prema osobama s invaliditetom. Radila je kao event menadžerica u medijskoj kompaniji Virgin, osnovala nekoliko udruga za pomoć i promociju žena azijskog podrijetla, a najpoznatija je njezina inicijativa Diversability Card: diskontna kartica kojom u Velikoj Britaniji financijski ugrožene osobe s invaliditetom mogu jeftinije kupovati osnovne životne namirnice i potrepštine.

Kamala Harris upisala se u američku povijest!

Kamala Harris već je oborila mnoge povijesne rekorde i njezin će uspon od imigrantskog djeteta do prve američke potpredsjednice još dugo nadahnjivati ženske pokrete na svim meridijanima. A najmoćniju ženu u najmoćnijoj državi svijeta i dalje nadahnjuju riječi njezine pokojne majke: - Kamala, u mnogo čemu možeš biti prva, no pobrini se da ne budeš i posljednja.

Potpredsjednica Harris ne krije da će svoj mandat koristiti i za to da Amerikankama još šire otvori vrata političke moći te pripremi teren za još jedan povijesni događaj - prvu ženu na čelu SAD-a.

image

KIRK MCKOY/LOS ANGELES TIMES/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Čitajte i: ‘Optimizam je gorivo koje me pokreće‘: Izjave Kamale Harris koje će vas inspirirati

Liderica Tajvana rapidno mijenja svoju zemlju!

Tajvan je prvu predsjednicu dobio još 2016., kad je tu dužnost preuzela Tsai Ing-Wen, neudana doktorica trgovačkog prava, sjajna pregovaračica, ljubiteljica mačaka i velika štovateljica ”željezne lady” Margaret Thatcher. Brzo je razuvjerila sve koji su sumnjali u njezine liderske sposobnosti i lani je na izborima s 57 posto glasova osvojila još jedan mandat. Preklani je legalizirala istospolne brakove, a svijet je zadivila trijumfom u bori protiv korone: od početka pandemije na Tajvanu je registrirano tek 600 oboljelih i sedmero umrlih.

image
LIN YEN TING/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK

Turska liječnica Gülsüm Kav aktivistica je koja neumorno radi da zatre feminicid

Dok koronavirus ne pravi razliku među spolovima, od feminicida stradavaju samo žene. U Turskoj se liječnica Gülsüm Kav isprofilirala kao najučinkovitije cjepivo protiv muškaraca koji s predumišljajem ubijaju vlastite djevojke ili žene samo zato što su žene. Gülsüm Kav je 2010. sa suradnicima osnovala organizaciju koja sustavno prati suđenja, stvara bazu podataka o ubijenim ženama i pomaže preživjelim žrtvama. Nije to lako raditi u diktatorski vođenoj konzervativnoj državi poput Turske, gdje ubojice žena često dobivaju blage kazne, no liječnicu Kav ništa ne može pokolebati u njezinoj borbi protiv feminicida. Na čelu je pokreta koji je svojim prosvjedima zasad uspio spriječiti Tursku da istupi iz Istanbulske konvencije, prvog pravno obvezujućeg instrumenta za prevenciju nasilja nad ženama.

Aurora James izborila se za Afroamerikance u modnoj industriji i ostavila hrabar obol pokretu Black Lives Matter

Kad na ulicama počnu neredi i krv se prolije po asfaltu, kao što se u SAD-u dogodilo lani u svibnju nakon ubojstva Georgea Floyda, valovi takve društvene drame potresaju i svijet mode. Aurora James, osnivačica američkog modnog brenda Brother Vellies, na Floydovo je ubojstvo reagirala akcijom koja nije bila samo simbolička, nego je zaista pridonijela idejama pokreta Black Lives Matter. Zatražila je od velikih trgovina da 15 posto mjesta na svojim policama rezerviraju za modne kracije afroameričkih brendova zato što Afroamerikanci čine 15 posto američke populacije. Za divno čudo, do kraja 2020. njezinom su zahtjevu udovoljile i moćne trgovačke kompanije kao što su Macy’s, Sephora i West Elm.

image
GREGORY PACE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Indijka dr. Kiran Mazumdar-Shaw bori se da lijekovi koji spašavaju život budu dostupni svima - bez obzira na imovinsko stanje

Među poduzetnice kojima je svjetonazor važniji od profita spada i dr. Kiran Mazumdar-Shaw, vlasnica indijske biotehnološke kompanije Biocon. Njezina kompanija, vrijedna više od milijardu američkih dolara, najveći je proizvođač inzulina u Aziji, a ona je najbogatija Indijka, no obvezala se 2016. da će 75 posto svog bogatstva dati u humanitarne svrhe. U poslu je rukovodi želja da lijekovi poput inzulina, koji spašavaju život, budu dostupni što većem broju ljudi bez obzira na njihov imovinski status. Do velikih inovacija u proizvodnji jeftinih lijekova dr. Kiran Mazumdar-Shaw došla je proučavajući fermentaciju piva i u tom je procesu stekla titulu prve indijske majstorice pivarstva. Srećom po oboljele, svoje znanje nije koristila za proizvodnju alkoholnih pića, nego u medicinske svrhe.

image
GREGORY PACE/BEI/SHUTTERSTOCK

Kći turskih migranata u Njemačkoj potpisala Pfizerovo cjepivo protiv Covida-19

Pandemije koronavirusa izbacila je u prvi plan još jednu heroinu borbe za zdravlje - znanstvenicu Özlem Türeci. Özlem i njezin suprug Ugur Sahin, oboje djeca turskih imigranata u Njemačkoj, u suradnji s kompanijom Pfizer prvi su stvorili učinkovito cjepivo protiv Covida-19 i gotovo je sigurno da će za to dostignuće dobiti Nobelovu nagradu. Gospođa Türeci kaže da je pronalazak cjepiva za njih bio moralni imperativ. Nisu to radili zbog novca, jer ga već ionako imaju na bacanje. Svoju prvu biotehnološku kompaniju Ganymed prodali su 2016. za 1,4 milijarde dolara, ali i dalje na posao idu biciklom i s jednom kćeri žive u skromnom stanu u njemačkom gradu Mainzu.

image
BIONTECH/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Nigerijka koja je korupciji rekla 'ne'! Ngozi Okonjo-Iweala čekala je Trumpov odlazak i stigla na čelo WTO-a

- Ekonomski je mudro ulagati u žene, a još je mudrije ulagati u djevojke - tvrdi Nigerijka Ngozi Okonjo-Iweala, odnedavno prva žena i prva osoba iz Afrike na čelu Svjetske trgovinske organizacije (WTO). Na tu je poziciju morala čekati sve dok nije svrgnut Donald Trump, koji se žestoko opirao njezinom imenovanju. Gospođa Okonjo-Iweala ekonomska je znanja stjecala na američkim sveučilištima Harvard i Massachusetts Institute of Technology, 25 godina je radila na visokim položajima u Svjetskoj banci i dvaput je bila nigerijska ministrica financija. Kao ministrica stekla je reputaciju žene koja stvara nevolje jer zdušno se borila protiv korupcije i dodjeljivanja državnih poslova kumovima ili pajdašima visokih dužnosnika. Teška je radoholičarka, a u stručnim ekonomskim krugovima uživa status rock-zvijezde.

image
WTO/XINHUA NEWS/PROFIMEDIA

Baka petero unučadi zdušno se borila za Trumpov opoziv! Nancy Pelosi pokazala mladima kako se bori za demokraciju

Teška radoholičarka je i predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi, ujedno i ovisnica o čokoladi. Političku karijeru počela je 1987. kad joj je bilo 47 godina, a kao vrhunac te karijere pamtit će se njezini napori da iz Bijele kuće istjera Donalda Trumpa. Baka petero unučadi stavila je sve na kocku sukobivši se s nasilnikom koji je zlouporabio predsjedničke ovlasti, pa iako nije uspjela izboriti se za Trumpov opoziv, dobro mu je zagorčala život i mlađim kolegama pokazala kako se treba boriti za demokratske vrijednosti.

image
MICHAEL BROCHSTEIN/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK

Čitajte i: Na čelu obračuna s Donaldom Trumpom: Tko je Nancy Pelosi, najmoćnija žena u Washingtonu

Američka političarka Alexandria Ocasio-Cortez uvela malu revoluciju u političku igru i od svojih stavova ne odstupa

Demokratkinja Alexandria Ocasio-Cortez bila je 2018. najmlađa žena ikad izabrana u američki Kongres, a danas s ponosom može reći i da je među najnapadanijim ženama u američkoj politici. Napadaju je, dakako, republikanci, ne zato što je mlada i neiskusna, nego zato što je žena s progresivnim idejama i stavovima. Mlada lavica Alexandria zalaže se za besplatno visoko obrazovanje, besplatnu zdravstvenu zaštitu i zelene izvore energije, a pritom se previše ne obazire na ustaljena pravila političke igre. Postala je velika stranačka zvijezda jer zna kako jasno i glasno odbrusiti oponentima i zato što je uvela malu revoluciju u pridobijanju simpatizera: sa svojim biračkim tijelom u njujorškim četvrtima Queens i Bronx komunicira neposredno preko društvenih mreža, čak i preko online igrica.

image

KRISTIN CALLAHAN/ACE PICTURES/SHUTTERSTOCK

Čitajte i: 29 joj je godina tek i već je napravila potres na političkoj sceni!

Teniska zvijezda Naomi Osaka ima svega 23 godine, a već se otvoreno bori protiv rasizma

TikTok i Twitter omiljene su platforme na kojima svoje stvove izlaže i 23-godišnja japanska teniska zvijezda Naomi Osaka, lani najbolje plaćena sportašica svijeta: u samo 12 mjeseci zaradila je 37,4 milijuna dolara. Dobra zarada nije otupjela njezinu osjetljivost na društvene nepravde, osobito one s rasističkim predznakom. Na prošlogodišnjem US Open turniru na licu je nosila ukupno sedam zaštitnih maski ispisanih imenima žrtava policijske brutalnosti u SAD-u.

image
SYDNEY LOW/CSM/SHUTTERSTOCK

Najbitnije je sačuvati radna mjesta! Joey Wat počela je jako skromno, no podigla je pravo poslovno carstvo genijalnom strategijom koja isprepliće profitabilnost i humanitarnost

Već s devet godina Joey Wat počela je raditi u tvornici plastičnog cvijeća u jednom malom kineskom selu, a danas je šefica najveće kineske restoranske kompanije Yum China, koja ima više od 10.000 ugostiteljskih objekata u 1400 gradova diljem najmnogoljudnije zemlje na svijetu. Kad je počela pandemija, nije otpustila ni jednog od 400.000 radnika. Taj ogroman pogon održavala je tako što su besplatno dostavljali obroke u 1450 bolnica, uvjerena da je najbitnije sačuvati radna mjesta, a profit će već doći kad se situacija normalizira. Paralelno je maksimalno digitalizirala poslovanje kompanije, tako da njihovu aplikaciju sad koristi 285 milijuna ljudi. Pokazalo se da je poslovna strategija gospođe Wat bila pun pogodak: u najtežim mjesecima pandemije uprihodili su skoro 100 milijuna američkih dolara.

- Svaki moj poslovni potez uvjetovan je skromnim uvjetima u kojima sam odrastala - otkriva Joey Wat tajnu svog uspjeha.

Linker
19. travanj 2024 02:55