NA DINAMA MOREEBA

Ovisnici o adrenalinu: Pogledajte kako se naši zlatni veslači snalaze na vrelom pijesku u pustinji

Braća Martin i Valent Sinković u Abu Dhabiju su bili sprecijalni gosti na Svjetskom prvenstvu momčadske utrke - spartanaca.

U životu su prošli razne vrste svih zamislivih, pa i najtežih sportskih treninga, ali pustinjskom izazovu kakav su pred njihovim očima odradili tzv. trkači spartanci iz cijelog svijeta niti oni nisu dorasli.

Braća Valent i Martin Sinković prošlog su vikenda, naime, bili specijalni gosti arapskih šeika i organizatora jedne od najzanimljivijih utrka u svijetu adrenalinske ovisnosti. Natjecali su se - pojedinačno i momčadski - u utrkama u kojima je, primjerice, cilj, istrčati 21 kilometara po pijesku i pritom svladati čak trideset kompliciranih prepreka, što uključuje puzanje ispod bodljikave žice, penjanje na petnaest metara visoke poligone, preskakanje vodenih prepreka i slično.

Za neupućene riječ je bila o Svjetskom prvenstvu spartanaca, a događaj se početkom prosinca odigrao u pustinji Liwa, 250 kilometara jugozapadno od Abu Dhabija gdje posjetitelji na lokalitetu Moreeb mogu uživati u idiličnom prizoru netaknutih pješčanih dina. No, malo je kome tih dana bilo do uživanja u pustinjskom krajoliku, jer je trebalo pronaći najefikasniji način za svladavanje najtežih prepreka koje su organizatori postavili pred natjecatelje.

Čitajte i: Sportski fenomeni braća Sinković sada i u novoj ulozi kao brižni tata i stric malenom Karlu koji je upravo - propuzao

- To je stvarno nemoguć izazov ako se za njega niste specijalno pripremili. Ne traži samo specifičnu snagu nego i nevjerojatnu izdržljivost, jer utrke traju satima. U svakom slučaju na licu mjesta dobili smo štiklec za razmišljanje u čemu bismo se mogli okušati po okončanju profesionalne karijere - govori Martin Sinković, koji se na pješčanu dinu pokušao popeti plastičnim natikačama, pa je na cilju gledao u leđa starijem bratu, ali i snimatelju utrke koji je - i s kamerom u ruci - bio brži od obojice.

Najuzbudljiviji dio odmora

- Imao je prednost domaćeg terena, vidjeli bismo mi njega na Jarunu među lopočima - smije Martin Sinković, koji je u Abu Dhabi poveo suprugu Manuelu. U najljepšem sjećanju ostao im je piknik u pustinjskoj oazi, čaj u šatoru s tamošnjim šeicima, a nezaboravan doživljaj bio im je posjet komori za lebdenje, u kojoj posjetitelji - odjeveni u neku vrstu astronautskih odijela - mogu osjetiti kakav je osjećaj levitirati u bestežinskom stanju, jer u njemu ne djeluje sila gravitacije.

Posjet Ujedinjenim Arapskim Emiratima bio je najuzbudljiviji dio odmora naših zlatnih veslača uoči početka priprema za novu sezonu, koje tradicionalno započinju treninzima skijaškog trčanja u austrijskom zimovalištu. Taj nordijski sport smatra se, naime, idealnim treningom upravo za veslače, a braća Sinković su se s godinama u njemu usavršili i jedva čekaju odlazak - na snijeg.

Čitajte i: Ivica Kostelić preplovio Atlantik i to proslavio skokom u more! ‘Sada ću pustiti da me obuzme čar spokoja‘

Iza njih je, inače, najbolja godina, u kojoj su dvostruki olimpijski prvaci, šesterostruki svjetski prvaci i peterostruki osvajači naslova europskih prvaka, pobijedili doslovce u svakoj utrci u kojoj su se pojavili na startu u svojoj disciplini - dvojcu bez kormilara.

Što se sportskih planova tiče braća Sinković se iduće godine vraćaju svojoj osnovnoj disciplini - dvojcu na pariće, u kojoj je konkurencija u proteklih pet godina koliko ih u njoj nije bilo - postala jača nego ikad. A njihov cilj je jasan: na stazu se žele vratiti jači nego ikad pod vodstvom svog trenera Nikole Bralića, stratega njihovih uspjeha. Njemu će to pak biti najljepši dar za sedamdeseti rođendan koji slavi 2. siječnja iduće godine.

Linker
23. travanj 2024 04:34