anja alavanja otkrila

Panika zbog ranijeg poroda: ‘Dan je stigao tri tjedna prije termina. Završila sam u bolnici, a nisam imala sve spremno‘

Tri tjedna nakon rođenja dječačića, TV voditeljica Anja Alavanja vratila se na posao, a u brizi oko malenog pomažu joj sinovi iz prvog braka te partner Vedran Viljevac, nogometni trener s kojim se planira vjenčati tek kad se dobro naspavaju.

Zagrebačku TV voditeljicu Anju Alavanju (38) prijateljice ovih dana u šali nazivaju ministricom jer se na posao vratila tri tjedna nakon porođaja ­ sa sinom u naručju. Dječaka Dana, svoje treće dijete, na svijet je donijela 11. travnja, a već početkom svibnja nastavila je sa snimanjem emisije "Zdravo je znati", koju uređuje i vodi na Drugom programu HRT­a. Na snimanja odlazi nekoliko puta tjedno, a mališan ih uglavnom prespava.

­- Dan je predivna beba koja danju mnogo spava, a zbog dojenja se ne želim odvajati od njega dulje od sata. Kad je uz mene, mogu ga maziti i hraniti, nisam opterećena plače li i je li gladan. Prakticiram "dojenje na zahtjev" i isključivo je na prsima. Ne vodim ga u gužve i na masovna snimanja s mnoštvom ljudi pa nemamo razloga za brigu ­ govori Anja, dodajući kako joj je u tome velika potpora životni partner Vedran Viljevac (34), s kojim je u ljubavnoj vezi godinu dana. Dok je Anja ispred kamere, ekonomist i nogometni trener prošeće sa sinčićem, a iako mu je to prvo dijete, brzo se snašao u roditeljskoj ulozi. Dan je stigao tri tjedna prije termina. Završila sam u bolnici, a nisam imala sve spremno pa me Vedran nasmijavao fotografijama iz dućana s dječjom opremom o kojoj nije mnogo znao. No, još zabavniji je bio njegov izraz lica kad sam mu u bolnici prvi put dala bebu u ruke. Bacila sam ga u vatru, ali drugi dan je već sve znao - ­ smije se TV voditeljica koja se veselila i što će Vedran prisustvovati porođaju.

Čitajte i: Već se vratila na posao! Anja Alavanja sa svojim životnim partnerom ekskluzivno predstavlja sina Dana

Ipak, u zadnji tren je Vedranu zbog epidemioloških mjera prisustvovanje porodu bilo zabranjeno, a iako je malo i strahovao, žao mu je što nije mogao nazočiti tom čarobnom trenutku.

Anja je rodila prirodnim putem u bolnici Sveti Duh i ne krije da je nakon dva sina priželjkivala djevojčicu, jer vjeruje da su samostalnije i manje zahtjevne od dječaka. Smatra da su oni dugo mamine maze ­ osim kad trebaju s dečkima istrčati na nogometni teren. I sama se uvjerila u to jer njezin Vedran radi kao nogometni trener, a sinovi Jakov (9) i Ivor (5), iz desetogodišnjeg braka s glazbenikom i ekonomistom Željkom Romcem (53), veliki nogometni fanovi. Dečki, stoga, imaju brojne zajedničke teme.

image
Dok Anja snima emisiju ‘Zdravo je znati’, Vedran prošeće sa sinom.
DARKO TOMAS/CROPIX

Čitajte i: Anja Alavanja nam otkrila neobično ime svog sina pa priznala: ‘Sretna sam kad spojim dva sata sna‘

Čitajte i: ‘Novi frajer je u gradu‘ Anja Alavanja postala majka treći put! U njezinu obitelj stigao je još jedan dječak

Bivši suprug joj je nakon razvoda početkom prošle godine kavalirski ustupio zajednički stan na Jarunu i njeguju korektan odnos, a skrbništvo dijele ravnopravno. Sinovi su im na prvom mjestu pa se na dnevnoj razini dogovaraju sukladno njihovim željama i obavezama. Ljubomore nema ni u odnosu starije braće prema novom članu obitelji.

­- Jakov i Ivor su nježni prema bratu pa ga prvo pomaze kad dođu iz vrtića i škole. Trudim se svima posvetiti jednaku pažnju. Nisam tip majke koja doji u miru spavaće sobe i ne smije ju se uznemiravati. Vrlo brzo sam krenula s njima u park i rješavala zadaće. Obavezno im svaku večer čitam prije spavanja, a Dan leži između nas - opisuje svoju rutinu Anja, šaleći se kako im je spavaća soba postala bojno polje. Sa snom je, kaže, u debelom deficitu, no unatoč brojnim obavezama i multitaskingu nemjerljivo je opuštenija s trećim djetetom.

- Više ni ne brojim koliko često se Dan budi. Sretni smo kad uhvatimo dva sata sna u komadu. Nikad ne znamo kakva nas noć očekuje, hoće li se buditi svakih sat vremena ili zaspati tek pred jutro. A onaj tko je rekao "spavaj kad beba spava" vjerojatno ima jedno dijete i tri kućne pomoćnice - nastavlja kroz smijeh Anja Alavanja i dodaje kako energiju za 24-satno radno vrijeme održava zdravom prehranom. U svakoj je trudnoći dobila 15 kilograma, a pola joj se već istopilo nakon samo mjesec dana jer pomno bira svaki obrok. Na jelovniku su često variva zbog kojih sinovi prigovaraju, ali ih ipak pojedu.

image
Anja Alavanja je sina Dana rodila prirodnim putem.
DARKO TOMAS/CROPIX

- Volim mahune, kelj, leću, variva inspirirana curryjem koja radim s cvjetačom i brokulom. Obožavam isprobavati nove recepte i kuham svaki dan. Vedran još ne kuha, ali polako i to mijenjamo - otkriva Anja koja mora biti vrlo kreativna kako bi sinovima "podvalila" zdrav obrok.

Iako je, dok su još bili u pelenama, nabavila brojne slikovnice s voćem i povrćem, ni to nije pomoglo pa se svakodnevno služi već uhodanim trikovima koje snima i u rubrici "Mala škola zdravih obroka" za HRT-ovu emisiju "Dobro jutro, Hrvatska".

Dečki su vrlo izbirljivi, no ona je vrlo uporna. U tome joj je čest saveznik blender pa im, osim u smoothiejima, voće često podvali u sladoledu od smrznutih banana u koji doda mango. Vole i sladoled od grčkog jogurta i jagoda, a radi i čokoladne kreme koje su ustvari od kakaa i avokada. Takozvane raw kuglice su čest desert u njihovom domu, a od slanih jela tu su brojne krem juhe. Povrće poput brokule, batata ili tikvice ubaci pak u pire od krumpira pa ga klinci rijetko detektiraju.

image
Jakov i Ivor, njezini sinovi iz prvog braka, obožavaju bracu.
Privatni album

- Danas sam skuhala ručak s jednom rukom jer Dan inzistira na nošenju. S Jakovom to nisam prakticirala. Njega sam, doduše, dojila više od dvije godine. Već je igrao nogomet, a kad bi se umorio, došao bi po malo mlijeka. Tada mi je to bilo normalno, a danas bih u najmanju ruku rekla da je mama malo "šašava". Ovoga puta sam nabavila čak triput manje garderobe, a većinu stvari sam dobila. Nakon dvojice sinova, sada već jako dobro znam koja vrsta plača što znači: treba li jesti, muče li ga crijeva, treba li podrignuti... Mogla bih raditi kao šaptač bebama - govori Anja Alavanja, koja proteklu godinu opisuje stresnom i lijepom. Nije joj bilo lako odlučiti se na sve velike korake, ali zato je danas sretna, smirena i - neispavana. To je i razlog zbog kojeg ona i Vedran odgađaju vjenčanje. - Želimo to i planiramo čim se naspavamo - zaključuje u šali Anja Alavanja.

Linker
19. travanj 2024 03:11