INTERVJU S GLAZBENIKOM

Parov Stelar: Moja žena, moja muza

Glazbenik iz Austrije, povodom zagrebačkog koncerta, otkrio je da uspjeh duguje Lilji Bloom, umjetnici kojom se oženio i autorici teksta za njihov hit ‘Shine’.

Izreka da iza svakog uspješnog muškarca stoji žena ne vrijedi i u slučaju austrijskog DJ-a i producenta Marcusa Füredera (42), koji nastupa pod umjetničkim imenom Parov Stelar. Naime, njegova supruga Barbara Lichtenauer, koja je poznata i pod imenom Lilja Bloom, nije osoba iz sjene - već su ravnopravni i u umjetničkom i u privatnom životu. Ta likovna i glazbena umjetnica, koja ponekad nastupa i sa suprugom, grafički je osmislila omot novog albuma "Burning Spider", koji će biti objavljen 21. travnja. Osim toga, uvijek prva čuje njegove pjesme te uvelike odlučuje je li verzija konačna ili se mora doraditi u studiju.

"Upoznali smo se na tulumu prije jedanaest godina. Rekla mi je da voli pjevati, a ja sam joj obećao napisati pjesmu i već sam se drugi dan bacio na posao. Ubrzo sam joj poslao instrumental, a kad mi je vratila verziju sa svojim vokalom, ostao sam zaprepašten. Bila je to pjesma "Shine", s kojom se Parov Stelar proslavio, a mi smo počeli hodati" - kazao je austrijski glazbenik, začetnik electro-swinga, mješavine elektroničke glazbe i jazza iz tridesetih i četrdesetih godina prošloga stoljeća. Stare hitove, ali i pjesme s novog albuma, predstavio je 7. travnja na koncertu u zagrebačkom Domu sportova, gdje je ovaj put stigao bez supruge, s kojom ima petogodišnjeg sina Maxa.

S petogodišnjim sinom Maxom

"On je jako zabavan i veseo dječak, koji voli slušati moju glazbu. Često mi kaže: Tatice, možeš li mi pustiti one pjesme koje zvuče kao Paško Patak" kaže Füreder i otkriva da -"otkako je postao roditelj - sve više razmišlja o smanjivanju broja nastupa, ali i o dolasku u Istru, uz koju ga vežu uspomene iz djetinjstva. Naime, kao dijete često je s djedom Josephom ondje ljetovao, a čak je i jednu od ranih pjesama nazvao "Premantura", po najjužnijem istarskom mjestu... "Želio bih Maxa jednog dana dovesti u Istru. Posljednjih godina bio sam prezauzet, no vjerujem da ću uskoro imati više vremena" - rekao je glazbenik.

Bend Parov Stelar: Willie Larsson Jr., Michael Wittner, Marcus Füreder, pjevačica Cleo Panther, Max The Sax i Jerry Di Monza

Iako je rođen u Linzu, gdje je proveo i veći dio života, već šest godina s obitelji živi u Španjolskoj, u kući na Mallorci. "Kada mi je supruga prvi put predložila da se preselimo, nisam bio oduševljen. Mallorcu sam znao samo kao mjesto gdje partija puno Nijemaca. No, jednom smo došli izvan sezone i vidio sam drugu stranu tog predivnog mediteranskog otoka" - govori Füreder kojem je obiteljski život u posljednje vrijeme draži od nastupa po cijelome svijetu. -"Svaki put kada odlazim na turneje, sin me moli da ostanem kod kuće pa na put idem s tugom u srcu. Osim toga, već sam u godinama kada me ne zanima svakodnevno partijanje, a zbog brojnih koncerata imam sve manje vremena za rad u studiju. Često razmišljam da na turneje pošaljem grupu, koja i bez mene sjajno zvuči, a da ja ostanem kod kuće i posvetim se obitelji i stvaranju glazbe" - rekao je austrijski DJ i otkrio da je zagrebački koncert možda bio i jedna od posljednjih prilika da ga hrvatska publika vidi na pozornici.

Parov i Ljilja

Linker
15. travanj 2024 19:30