Užarene društvene mreže

Pink zbog pobačaja zaratila s velikim dijelom obožavatelja: ‘Odje*ite od mene‘

Kantautorica je zatražila od fanova koji podržavaju odluku Vrhovnog suda da se isprate s njezinih profila, prestanu slušati njezinu glazbu i ne dolaze na njezine koncerte.

Kad nešto Pink nešto odluči, ide do kraja. Za nju ne postoje odustajanje, kompromis, taktično povlačenje da bi se vidjelo kako će se situacija rasplesti. Što misli, to i kaže, a pritom je dosljedna. Nedugo nakon odluke američkog Vrhovnog suda kojom je nakon 50 godina Amerikankama poništeno federalno pravo na abortus, nagnala ju je na presedan u zabavljačkoj industriji.

Ukratko, u tweetu od prošle subote zatražila je da se oni fanovi koji tu odluku podržavaju, smjesta isprate s njezinih profila. Ne želi da slušaju njezinu glazbu, neće ih na svojim koncertima. Ukratko, slavna glazbenica i aktivistkinja započela je osobni fajt.

"Budimo jasni: ako vjerujete da je vladi mjesto u ženskoj maternici, poslu ili braku homoseksualaca ili da je rasizam u redu, molim vas da nikada je**eno ne slušate moje stvari. ODMAH!", napisala je.

Razlog zbog kojeg je to učinila nije bila želja za povlađivanjem i pljeskom istomišljenika, već situacije u kojima će moći "skinuti rukavice" i bez okolišanja se verbalno zakačiti s fanovima koji su s odobravanjem dočekali odluku Vrhovnog suda da ženama uskrati temeljno pravo na izbor.

Istom mjerom

Jednom muškarcu koji ju je sarkastično upitao: "Kad sve ovo ne želite, što ste onda? Pjevačica??" odvratila je kako je danas žena koja se bori, pa ako treba i omalovažava za svoj cilj. Prekipjelo joj je zbog omalovažavanja i udaranja po ženskim pravima, stoga uzvraća milo za drago, onako kako može.

"Koliko sam platio da te gledam u Vegasu, slušat ću tvoju glazbu kad god mi se prohtije. Sada idi pjevati i plesati i zabavljati nas nekoliko sati. Prepustite ustav onima koji ga razumiju", komentirao je fan kojem se očito ne sviđa njezina principijelnost.

Kako bi pojasnila što o misli o glasnim ili o tihim podržavateljima udara Vrhovnog suda na ženska prava i zašto ih ne želi u blizini ičega što stvara, otkrila je nekoliko detalja o vlastitom ocu, konzervativnom, bijelom prodavatelju osiguranja Jamesu Mooreu.

Čitajte i: Kći Aleca Baldwina priznala da je silovana te da je pobacila dva puta: 'Izabrala sam sebe'

Nisu se slagali oko koječega, on je dijelom bio razlog njezine pobune protiv malograđanštine i uskih, konzervativnih normi ponašanja koje i danas vrijede u njezinom rodnom gradu Doylestownu, Pennsylvania.

"Volim svog tatu, bio je stari bijelac - ali s velikim srcem koje se borilo za ovu zemlju. Bio je republikanac koji je glasao za Trumpa. Ali je čak i on smatrao da žene trebaju imati pravo izbora", odgovorila je (bivšem) fanu koji se obrušio na nju.

Čitajte i: Protivnici ženskih sloboda dobro su organizirani te imaju moć i novac da nam uskrate naša zakonom garantirana prava

Pjevačica hita "So What" također je na Twitteru objavila rat svim konzervativnim "starim bijelcima" koji su joj poručili da nikoga nije briga što radi jer je nevažna.

image

Pjevačica Pink

PROFIMEDIA

"Shvaćam da ne držite korak s događanjima u glazbenoj industriji - pa pitajte svoju djecu. Čekaj, sad mi je jasno: ne možete ih pitati. Mrze vas".

Iza njezine ljutnje krije se opravdan strah da Amerika klizi u Gilead, distopijsku državu u kojoj je smještena radnja "Sluškinjine priče". Evo i zašto.

Što je sljedeće?

Sudac Clarence Thomas koji je s još troje kolega u Vrhovnim sudu glasao za poništavanje sudske odluke koja je 1973. zajamčila ženama pravo na legalan, dostupan i siguran pobačaj, izjavio je:" Trebali bismo preispitati sve suštinske presedane Sudskog suda uključujući slučajeve Griswold, Lawrence i Obergefell". To je najava sljedećeg poteza: preispitivanje/ukidanje prava na kontracepciju, ozakonjenja istospolnih odnosa i gay brakova, piše Marie Claire.

Radi se o ključnim sudskim presedanima o kojima uče svi studenti prava u SAD-a: ugrađeni su u temelje osobnih sloboda građanki i građana zemlje u kojoj o svojim maternicama, od prošlog petka, više ne odlučuju žene. Ukratko, odluka u korist tužitelja u slučaju Griswold protiv države Connecticut iz 1965. omogućila je legalan pristup kontracepciji.

Čitajte i: Poznati o zabrani pobačaja: 'To će uništiti živote žena te učiniti djecu siromašnijom'

Presuda u slučaju Lawrence protiv države Teksasa iz 2003. omogućila je pripadnicima LGBT zajednice ustavno pravo na intimne odnose bez opasnosti da zato završe u zatvoru (s višegodišnjim kaznama), a odluka u korist gay tužitelja u slučaju Obergefell protiv Hodgesa iz 2015. potvrdila je da svi američki građani imaju ustavno pravo na jednakost braka. Oluja koja će se prije ili kasnije stuštiti na elementarna ljudska prava i preliti se na onaj dio svijeta u kojem još uvijek vrijede, potaknula je kantautoricu na akciju. Da, smogla je hrabrosti zakotrljati lavinu na društvenim mrežama po cijenu popularnosti i zarade. U žaru borbe za preostale pravne presedane, Pink je napravila - presedan. Pitanje je samo koliko su hrabri ostali?

Linker
24. travanj 2024 09:55