FAVORITI OPRAVDALI POVJERENJE

Pobjeda im je bila suđena! Kalush Orchestra vraća Eurosong u ratom razorenu Ukrajinu

Ukrajinski etno bend na torinskom Eurosongu trijumfirao je zahvaljujući glasovima gledatelja iz Europe i Australije.

Poziv predsjednika Volodimira Zelenskog, emocije zbog stravičnih posljedica ruske invazije na Ukrajinu, svakodnevni prizori ljudske patnje i milijuni izbjeglica...

Ukrajinski hip hop glazbenici iz Kalush Orchestra, koji su na Eurosong 2022. u talijanski Torino stigli kao zamjena za pobjednicu nacionalnog natjecanja svoje zemlje - Alini Pash nastup je uskraćen zbog posjeta Krimu, okupiranom dijelu Ukrajine - na kraju su nošeni glasovima gledatelja iz Europe i Australije uvjerljivo trijumfirali na najvažnijem europskom glazbenom natjecanju.

image

Proslava pobjede ukrajinskog Kalush Orchestra

ROLF KLATT/SHUTTERSTOCK

Od samog početka bili su glavni favoriti na kladionicama diljem svijeta, a status favorita su i opravdali. Sve to dakako ne bi bilo moguće bez odličnog nastupa, pjesme 'Stefania' nadahnute etno naslijeđem njihove zemlje koja je originalno posvećena autorovoj majci, a nakon ruske invazije na Ukrajinu i svim ukrajinskim majkama.

"Pjesma je originalno posvećena mojoj majci, po kojoj je i dobila ime, no sada je to pjesma za sve ukrajinske majke", kaže Oleh Psiuk, pjevač benda i dodaje kako je to na neki način oda svim ženama.

image

Na torinski Eurosong stigli su kao zamjena

ROLF KLATT/SHUTTERSTOCK

"Pjesma zapravo govori o starenju, a atmosfera je nostalgična. Narator shvaća koliko je majka učinila za njega, svjestan je njezinih borbi i svega što je prošla da bi mu omogućila život kakav po njezinom mišljenju zaslužuje", nastavlja Oleh.

Čitajte i: KONSTRAKTA U TOP 5! ULAZI U POVIJEST EUROSONGA!

A bend je ime dobio po njegovom rodnom gradu Kalushu, smještenom na zapadu Ukrajine, u čiju se obranu uključila njegova obitelj, brojni prijatelji i poznanici, pa čak i životna partnerica.

"Nakon izbijanja rata moja se djevojka uključila u pomoć zemlji, izrađivala je i Molotovljeve koktele", izjavio je Psiuk, čije su misli i srce, kao i svih ostalih članova benda, u Torinu bili u Ukrajini.

image

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je gledatelje da glasaju za Kalush Orchestru

ROLF KLATT/SHUTTERSTOCK

"Teško se priviknuti na svakodnevicu bez rata i opasnosti, pogotovo jer znamo što se sve događa našim zemljacima, članovima obitelji i prijateljima. Svaku večer i svakog jutra molili smo se da su svi još uvijek živi", naglasio je ukrajinski glazbenik. Upravo zahvaljujući Kalush Orchestru Eurosong se 2023. godine vraća u Ukrajinu. Svi se nadaju kako će to dotad biti ponovno oslobođena zemlja, ponosnih i sretnih ljudi.

Linker
17. travanj 2024 08:35