JEDNA JEDINA

Pogledajte ponos i diku Dubravka Merlića: Njegov novi serijal obiteljski je pothvat u koji je uključio ženu, sina i kćer

Legendarni TV urednik i voditelj sad je autor, scenarist i producent TV serijala ‘Jedna jedina‘ o našoj intrigantnoj povijesti, čije prikazivanje započinje na Hrvatskoj televiziji u siječnju.

Nalaz na koronu bio je negativan, ali je Dubravko Merlić, autor trodijelnog televizijskog serijala "Jedna jedina", čije prikazivanje započinje 3. siječnja na Hrvatskoj televiziji, iz opreza zbog prehlade i narušenog zdravstvenog stanja ipak propustio njegovo predstavljanje u kinu Boutique Kaptol. Sa suprugom Željkom Ogrestom, naratoricom "Jedne jedine" ostao je doma, a ulogu prezentera preuzeo je njihov 27-godišnji sin Matej Merlić, producent i skladatelj serijala.

image

Umjesto oca, premijeru je "odradio" Matej Merlić.

TOMISLAV KRISTO/CROPIX

- Nisam uopće sumnjao u to da Matej može bez mene odraditi promociju. Dapače bio sam potpuno miran i siguran da će to odraditi bolje od mene: odličan je komunikator, sustavno se priprema za svaki zadatak, pa s njim jednostavno nema greške - govori ponosni otac kojem je to drugi zajednički projekt sa sinom.

Nakon dvije sezone dokumentarnog serijala "Opstanak" na red je stigla uzbudljiva, kompleksna i dosad neispričana priča o razvoju nuklearnog programa (u vojne i civilne svrhe) u bivšoj državi, čije su se posljedice prelile i na hrvatsku državu koja još nije na adekvatan način riješila problem zbrinjavanja radiokativnog otpada iz NE Krško, čija je suvlasnica.

image

Dubravko Merlić sa sinom Matejom Merlićem

PRIVATNI ALBUM

Serijal je posvećen pokojnom Merlićevom prijatelju i suradniku, legendarnom novinaru i uredniku Željku Matiću, koji je njegov koscenarist. Uz redateljicu Lanu Kosovac, montažerku Uršu Vlahović, snimatelja Antu Cvitanovića, u ekipi je i Merlićeva starija kći Maja Merlić. Zagrebačka arhitektica koja se dosad bavila uređenjem interijera vinarije Voštinić Klasnić, paškog hotela Boškinac, hotela Matija Gubec u Stubičkim Toplicama..., ovaj je put bila zadužena za grafičku opremu.

Kako je naratorica serijala Željka Ogresta, riječ je o pravom obiteljskom pothvatu u kojem nije sudjelovala jedino najmlađa kći Marta, gimnazijalka.

- Spontano smo počeli raditi zajedno, ali je zapravo odlično da svatko od nas ima i svoje samostalne projekte, pa ne ovisimo jedni o drugima. Povremeni zajednički poslovi za nas su čisti profesionalni užitak, u kojem svatko odradi svoje - priča Merlić koji je medijsku karijeru započeo prije 35 godina.

image

Dubravko i Matej Merlić su producenti serijala 'Jedna jedina'

PRIVATNI ALBUM

Iste godine kad se svijet promijeno zbog eksplozije bloka nuklearne elektrane u Černobilu (černobilska katastrofa i njezine posljedice tema su druge epizode serijala) prijavio se na natječaj Radio Zagreba i iduće 1987. započeo karijeru na Radio Sljemenu.

Čitajte i: TATJANA JURIĆ: ‘KAD SAM OBJAVILA DA ODLAZIM S TV-A, UREDNIK MI JE REKAO DA TO NITKO NE RADI. NO, PRONAŠLA SAM SE

Proslavio se kao televizijsko lice, voditelj i urednik "Vijesti na Drugom" (s Hloverkom Novak Srzić), te večernje informativne emisije "Slikom na sliku". U kolektivnom sjećanju je ostao i show "Piramida" koji je producirao, a uz iznimnu gledanost Piramida mu je donijela i međunarodne nagrade te priznanja, a ponosi se i debatnom emisijom "Kontraplan", također u vlastitoj produkciji.

image

Dokumentarni serijal 'Jedna jedina' snimao se i u Černobilu

PRIVATNI ALBUM

- Posljednjih godina fokusirali smo se na dokumentarne serijale i zahvalan sam HRT-u na mogućnosti da ih produciramo na tako kvalitetan i informativan način, baš po mom guštu - kaže Merlić i dodaje kako se najuzbudljiviji dio snimanja odigrao ljetos u ukrajinskom Černobilu, gdje je ekipa zabilježila razorne posljedice eksplozije tamošnje nuklearne elektrane.

- Voditelj sanacije i izgradnje zaštitnog svoda oko reaktora bio je Zagrepčanin Vince Novak, tada direktor Chernobyl Shelter Fonda. Njegovo ime u Černobilu otvara sva vrata i zahvaljujući Vinceu smo dobili sjajan arhivski materijal iz svih faza sanacije. Zato nismo niti tražili dozvolu za ulazak u elektranu, nego nam je bilo važnije da je snimimo izvana i na licu mjesta odradimo intervjue s relevantnim sugovornicima - kaže Merlić.

Sa sinom Matejom Merlićem, filmskim producentom, kaže, posao dijeli ravnopravno i partnerski. Dubravko se pretežito bavi sadržajem, a Matej je zadužen za izvršni dio posla. No, Matejeva velika strast i prva ljubav ipak je glazba.

image

Dokumentarni serijal 'Jedna jedina'

PRIVATNI ALBUM

Čitajte i: GLUMICA SE TIJEKOM BLAGDANA SUOČILA S ISTINOM – JEDE PREVIŠE NEZDRAVE HRANE, ISCRPLJENA JE I NEMA VREMENA ZA SEBE

- Završio sam glazbenu školu i potreba za skladanjem i sviranjem uvijek tinja u meni. Mnogima u branši se ta kombinacija čini neobičnom, no zapravo je riječ o sličnim stvarima - kreativnoj kontroli nad poslom koji radim, a zasad sve skupa odlično funkcionira - kaže Matej Merlić. Premda mnogi pamte njegove live projekte s Tihanom Lazović i Vidom Hribarom, najsretniji je ipak kad doma sklada i izvodi svoju glazbu.

- Glazba je vrlo važna u našoj obitelji: Franjo Merlić, djed s očeve strane bio je profesor glazbenog, Dubravko je odličan gitarist, a sestre i ja završili smo glazbenu školu. Apsolutno se podrazumijevalo da je to obavezni dio našeg obrazovanja - priča Matej Merlić koji za razliku od mnogih vršnjaka niti ne pomišlja na odlazak iz Hrvatske.

- Zagreb je super mjesto za život: dovoljno je mali grad da bude ugodan za život, a dovoljno velik za ozbiljan posao. Koliko god putujem po svijetu, uvijek mi se nekako najljepše vratiti doma - zaključuje Matej.

Linker
20. travanj 2024 10:13