stiže hit

Povratak najpoznatije pripravnice: Sitno brojimo do premijere serijala o skandalu Monice Lewinsky i Billa Clintona

Jedan od najvećih skandala u američkoj politici, u kojem su protagonisti bili mlada zaposlenica Bijele kuće Monica Lewinsky i tadašnji predsjednik Bill Clinton, pretvoren je u serijal čija je glavna producentica upravo sudionica afere.

Radit ćete u Zapadnom krilu, s ljudima koji upravljaju svijetom. Molim vas, budite profesionalni, riječi su kojima je prije 26 godina u Bijeloj kući započelo stažiranje kalifornijske pripravnice Monice Lewinsky u uredu šefa osoblja Bijele kuće, Leona Panette. Završilo je jednim od najvećih skandala prošlog stoljeća koji pamtimo po legendarnoj rečenici Billa Clintona - nisam imao seksualni odnos s tom ženom - te po jednoj maloj, plavoj haljini koja je odigrala ključnu ulogu u njegovom sramoćenju i opozivu u Zastupničkom domu.

Budući da Senat nije potvrdio opoziv, tada 49-godišnji Clinton provukao se kroz ušicu igle i uspio završiti drugi mandat, no sunarodnjaci mu ipak nisu oprostili činjenicu da se Ovalni ured od 1995. (kad je započeo aferu s pripravnicom) do danas pamti i kao mjesto u kojem su se, navodno, odvijale aktivnosti nespojive s institucijom američkog predsjednika.

Čitajte i: Plava haljina izvlači se iz naftalina: Svi iščekuju seriju o skandalu Monice Lewinsky i Billa Clintona, evo što znamo

Budući da je mnogo škakljivih detalja u toj pripovijesti ostalo nerazjašnjeno - iako su o njoj napisane knjige i prikazani dokumentarci - autori hvaljenog televizijskog serijala Američka kriminalistička priča u trećoj sezoni, pod nazivom “Opoziv”, detaljno su rasvijetlili pikantne pojedinosti o posebnom prijateljstvu 22-godišnje Monice Lewinsky i američkog predsjednika, kako je izgledao njegov odnos sa suprugom Hillary nakon što je saznala da ju je varao, ulogu koju je u predsjednikovom razotkrivanju odigrala zviždačica Linda Tripp.

image
Danas se oboje kaju zbog nepromišljenih odluka kojima su mnoge povrijedili.
GLOBE PHOTOS/MEDIAPUNCH/SHUTTE

Premijera je zakazana za 7. rujna, a nedavno prikazani teaser dodatno je zagolicao maštu gledatelja. Bivšeg američkog predsjednika tumači nagrađivani britanski glumac Clive Owen (56) koji je vjerno prenio njegov vragoljast pogled preko okvira naočala kad bi mu se u vidokrugu pojavila lijepa žena. Prevarenu suprugu glumi zvijezda serije Obitelj Soprano Edie Falco.

Lindu Tripp, bivšu državnu službenicu i osobu od povjerenja Monice Lewinsky kojoj je telefonski izbrbljala sve o intimnim druženjima s predsjednikom, tumači američka glumica Sarah Paulson. Najvažnija od svih uloga povjerena je 28-godišnjoj američkoj glumici Elizabeth Feldstein, koja je slika i prilika najpoznatije pripravnice na svijetu.

image
Monika Lewinsky glavna je producentica serijala.
FRANK MICELOTTA/FX/PICTUREGROUP

Kako je danas 48-godišnja Lewinsky, aktivistica protiv zlostavljanja mladih na internetu, glavna producentica “Opoziva”, smatra se da je Feldstein otkrila škakljive detalje iz afere kako bi se temeljito pripremila za ulogu. Među njima je priznanje da u Bijelu kuću nije došla s namjerom zavesti predsjednika.

Štoviše, dok ga je gledala na televiziji, na nju nije ostavio bog zna kakav dojam. Naime, u tekstu koji je svojedobno napisala za Vanity Fair otkrila je da joj je djelovao kao starac. Nakon što ga je bolje upoznala, promijenila je mišljenje.

"Prvi put kad sam bila blizu njega zapanjila me njegova sposobnost da privuče i zadrži pozornost svih prisutnih. Tada sam ga počela simpatizirati", otkrila je. Najzanimljiviji detalj odnosi se na njezine tangice koje su joj provirivale iznad nisko krojenih hlača na rođendanskoj zabavi člana osoblja Bijele kuće.

Čitajte i: Monica Lewinski 20 godina od afere: 'Sada znam da više nisam sama u borbi'

"Shvatila sam da se vidi centimetar ili dva mog donjeg rublja. Znala sam da on uskoro stiže i umjesto da povučem hlače prema gore, nisam to učinila. To nitko nije zamijetio osim njega."

Clinton ju je nedugo potom pozvao u ured. Razgovarali su o nedužnim temama, ponajviše o njezinom naukovanju u Bijeloj kući. Sve su češće pričali, a jednom prilikom ju je upitao smije li je poljubiti. Zatreskana pripravnica ushićeno je pristala. No, njezin zanos trajao je sve dok prethodni predsjednikov skandal s Paulom Jones, bivšom suradnicom, nije dobio sudski epilog.

image
Bio je to jedan od najvećih skandala u američkoj politici.
FX/BACKGRID/BACKGRID UK/PR

Monica Lewinsky sklonila se “ispod radara”. Premještena je iz Bijele kuće u Pentagon gdje se sprijateljila s Lindom Tripp, čiji su tajno snimljeni tonski zapisi 1998. doveli do opoziva predsjednika u Zastupničkom domu. Danas se oboje kaju zbog nepromišljenih odluka kojima su mnoge povrijedili.

Lewinsky zbija šale na svoj račun na društvenim mrežama i čini se da jedva čeka ma kakav povod kako bi privukla medijsku pozornost. S druge strane, bivšem američkom predsjedniku trebale su godine da progovori o aferi. Povodom lanjskog emitiranja dokumentarne serije “Hillary” ustvrdio da je prevario suprugu pokušavajući se nositi s anksioznošću. Pritom nije razmišljao o posljedicama iako je obnašao dužnost zbog koje mu je pomisao na njih trebala biti na prvom mjestu.

Linker
18. travanj 2024 21:18