Nikolina Vukovic Stipanicev / hanza media
Za prste polizati

Poznati murterski ugostitelj otkriva omiljeno jelo: 'Nakon karantene jedva čekam otići u ribe'

Murterski ugostitelj Vjeko Bašić za magazin Gloria otkriva kako je njegova obitelj živjela tijekom jednomjesečne stroge karantene - supruga je pekla kruh i kolače, a on je od namirnica koje su mu slali brojni prijatelji pripremao lagana jela i navečer se s njima virtualno družio...

Koliko uistinu može računati na prijatelje, Vjeko Bašić, vlasnik konobe Boba u Murteru, spoznao je u najvećoj nevolji. Kako je dio otoka zbog koronavirusa bio crvena zona punih mjesec dana, nigdje se nije smjelo izlaziti niti je na otok stizalo išta osim najnužnijih namirnica pa su mu prijatelji iz cijele županije donosili povrće i ribu do kontrolnog punkta, gdje bi je on preuzimao i nosio kući. Ništa ga u vrijeme karantene nije toliko razveselilo i razgalilo kao ti paketi. A sad kad je izolacija prestala, veseli ga što će mnoge od njih moći opet vidjeti, a nada se uskoro i ugostiti u svom vrhunskom restoranu.

Naš poklon vama: Besplatno čitajte novo digitalno izdanje Gloria delicija!

Kada je bio vaš posljednji izlazak prije karantene?
- Početkom ožujka bio sam na dodjeli priznanja Gault&Millau vodiča za Hrvatsku u zagrebačkoj Esplanadi i tada se voditelj Frano Ridjan našalio da kad bismo kojim slučajem morali u izolaciju, onda bi nam zacijelo bilo najbolje u Esplanadi. Svi su se na to nasmijali, pa i ja, ne sluteći da će me to uskoro doista zateći. A posljednji izlazak bio mi je 15. ožujka: s kolegama i prijateljima Antom Božikovim, Rudolfom Štefanom, Alenom Bibićem i Tomom Računicom bio sam na ručku na Kornatima. Baš smo se lijepo proveli i po povratku smo namjeravali otići na još jedno piće prije negoli se rastanemo, ali ipak smo odustali i otišli kući. Nasreću, jer smo piće namjeravali popiti u kafiću u kojem su se svi na Murteru i zarazili.

Kako ste provodili karantenu?
- Prvih sedam dana bio sam s obitelji na Kornatima, a kad sam se vratio, bila je proglašena karantena pa više nisam mogao nikamo. Murter je malen, ima samo 2000 ljudi, od kojih je 30 bilo zaraženo. Mislio sam da će postati puno veće žarište. Kad sam prvi put nakratko skoknuo do automata, osjećao sam se kao da sam kročio u zonu sumraka: bilo je hladno, padala je kiša, puhala je bura, središte mjesta sablasno prazno. Tih prvih dana slušali smo samo vijesti o koronavirusu, stalno bili na telefonskoj vezi s ljudima u mjestu da čujemo kakva je situacija, dosta ih je bilo i u bolnici pa smo pratili njihovo stanje.

-SPECIJAL SD-
Murter, 200420.
Chef Vjeko Basic s obitelji suprugom Sandrom, te kcerima Najom, Malenom, Mari i psom Johnnyem nakon izlazka iz karantene radi Koronavirusa.
Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX
Nikolina Vuković Stipaničev / hanza media

Kakva je bila opskrba?
- U početku su radila tri dućana, ali nakon što se u jednom prodavačica zarazila koronom, ostali smo na dva. Nasreću, u restoranu je ostalo dovoljno namirnica da možemo bezbrižno preživjeti mjesec dana, a što nismo imali, poslali su nam prijatelji. Supruga je pekla kruh i kolače, najstarija kći joj je pomagala, a ja sam bio zadužen za ručak i večeru. Kuhali smo uglavnom laganija jela - tjestenine, juhe, kad bismo dobili ribu, i brudete - jer se nismo puno kretali, a u nabavku bi otišao netko od nas svakih desetak dana.

Jeste li se virtualno družili?
- Moja supruga i najstarija kći više se razumiju u društvene mreže pa smo se svaku večer uz čašu vina družili s našim prijateljima na WhatsApp grupi, a najveći doživljaj u obitelji bio je kad smo nakon petnaest dana ručali s mojim roditeljima.

Čemu se ovih dana najviše veselite?

- Što ću se uskoro otisnuti na Kornate i sa svojim prijateljem Antom Božikovim, vlasnikom konobe Opat, tjedna dana loviti ribu. Nakon svega što smo prošli svima nam treba malo predaha. Ali i dalje ću pomno poštovati propisane mjere, jer nije se dobro ni previše opustiti.

Brudet

Split,050819
Glazbenici sastava Pavel Antonia Matkovic Seric i njezin suprug Aljosa Seric u kuhinji/restoranu Bobo na Murteru  Snimio-Sasa Buric
Sasa Buric

Sastojci (za 4 osobe):

  • 1 kg miješane ribe
  • 30 dag palente
  • 20 dag ljutike
  • 2 dl maslinova ulja
  • papar
  • sol
  • malo vina
  • 1/2 žličice koncentrata rajčice
  • malo crvene paprike
  • malo vinskog octa
  • malo crnila sipe

Šalša:

  • 20 dag ljutike
  • maslinovo ulje
  • 30 dag rajčice
  • sol i papar


Priprava:

Ribe filetirati. Na maslinovu ulju prepržiti sjeckanu ljutiku, dodati koncentrat rajčice, riblje glave i kosti i pirjati s malo vode. Podliti vinom i nastaviti pirjati dok se ne dobije umak. Zatim procijediti kroz sitno sito, posoliti, popapriti, dodati malo vinskog octa, paprike i pirea rajčice. Filete kratko popržiti. Rajčice blanširati te ih pirjati na maslinovu ulju i preprženoj ljutiki. Kad omekšaju, posoliti i popapriti. Palentu skuhati, ohladiti i narezati na kockice. Malo odvojiti, dodati crnilo sipe, razvaljati na silikonskoj podlozi i sušiti u pećnici pet sati na 70 stupnjeva. Zatim razrezati na nepravilne oblike i ubaciti u ulje zagrijano na 170 stupnjeva.


ČITAJTE I:


Primabalerina nam predstavlja svoju omiljenu namirnicu: Daje energiju i čisti organizam

Gastro minimalizam: Uskrsni ručak iz vlastitog vrta u aranžmanu Saše Šekoranje

Gastro majstorica uživa na selu: 'Hranu uberem u našem vrtu, a sama radim i svoj jogurt'

Linker
21. travanj 2024 00:36