Najbogatija pjevačica

Poznato lice s Barbadosa sada je milijarder: Rihanna svoj uspjeh ne mjeri samo postignućima u glazbi

Otkako je osvojila svijet pjesmama ‘Umbrella‘ i ‘Pon de Replay‘, Rihanna nije stala, već je marljivo grabila na putu prema uspjehu. Iako se uspjeh, dakako, ne mjeri (samo) novcem, za ovu vrsnu poslovnu ženu itekako se može reći da je sve zaradila vlastitim trudom.

U srijedu 4. kolovoza Forbes je proširio vijest kako je pjevačica Robyn Rihanna Fenty (33), poznatija kao Rihanna, dobila status milijardera, te time postala najbogatija pjevačica.

Počela je karijeru sa 16, kada je potpisala ugovor s izdavačkom kućom Def Jam, no odskočna daska bila joj je pjesma Umbrella. Jay-Zijevi vokali uvodili su u pjesmu koja je to ljeto bila neizbježna: slušali smo je na radiju, spot se prikazivao na televiziji, pjesma je osvojila Grammy i svi su se pitali tko je to novo mlado lice glazbene industrije.

Od tad, "Riri" je prodala preko 250 milijuna kopija svoje glazbe, osvojila devet Grammy nagrada, ima čak šest Guinnessovih rekorda, te uz sve te uspjehe, do 1,7 milijardi dolara došla je radi svojeg kozmetičkog brenda Fenty Beauty i modne kuće Fenty.

image
Rihanna je karijeru počela sa 16.
SPLASH NEWS/SPLASH/PROFIMEDIA

Čitajte i: Njezino veličanstvo Rihanna! Pokorila je svijet glazbe, a sada prijeti kozmetičkim divovima

Popularna radi široke uključenosti svih tonova kože i bez rodne pristranosti, Fenty Beauty, kozmetička tvrtka koju je Rihanna objavila svijetu 2017. godine, započela je nagli rast neto vrijednosti pjevačice. Dapače, najveći dio bogatstva koje je dostignula, po procjeni Forbesa čak 1,4 milijarde dolara, potječe baš od Fenty Beauty.

Ostatak prihoda koji ju čine najbogatijom zabavljačicom nakon Oprah-e, jesu 270 milijuna dolara od tvrtke za donje rublje Savage x Fenty, te ostatak čini zarada koju je postigla kroz karijeru glazbenice i glumice.

Kozmetička je tvrtka Fenty Beauty pod istim kišobranom kao luksuzni brendovi poput Givenchyja, Christiana Diora i sličnim luksuznim imenima, a taj je kišobran Moët Hennessy Louis Vuitton, poznatija pod kraticom LVMH - multinacionalna korporacija i konglomerat, specijaliziran za luksuznu robu.

Čitajte i: Rihanna svojim brendom mijenja modnu povijest: 'Jedino pravilo jest da pravila nema'

Korporaciju posjeduje Bernard Arnault, od jučer najbogatija osoba na svijetu, pretekavši i Jeffa Bezosa.

Najjača u beautyju

Nakon mjesec dana što su proizvodi Fenty Beauty kozmetičke tvrtke bili u prodaji, procijenjena je zarada od 72 milijuna dolara, svaka nijansa pudera, kojih je bilo 50, bila je tražena. Čak su i testeri nestali iz nekih dućana. U svakoj se minuti prodao jedan puder, a svake tri jedan ruž.

image
Rihanna je među prvima u sklopu svog brenda Fenty Beauty tržištu ponudila širok izbor nijansi za sve tonove kože.
FENTY BEAUTY VIA BESTIMAGE/BESTIMAGE/PROFIMEDIA

Do kraja 2018. godine, Bernard Arnault rekao je kako je prodaja Fenty Beauty proizvoda dosegla oko nevjerojatnih 570 milijuna američkih dolara. Cijeli projekt Fenty Beauty ima vrijednost od 17 milijardi dolara, dok 15% te vrijednosti pripada Rihanni. Rihannina je linija donjeg rublja Savage x Fenty također pjevačici osigurala dodatan prihod u milijunima dolara.

Ipak, kolekcija kuće Fenty zadnju je kolekciju objavila u studenom 2020. godine, i time zatvorila svoja vrata. Radi viših cijena, iako je brend uspješno poslovao do tad, pandemija koja je sve iznenadila početkom 2020. godine, prisilila je Rihannu i tvrtku LVMH da objave kraj Fenty modnog projekta.

image
Svoj modni brend Fenty nažalost je morala 'staviti na čekanje' dok ne stignu bolja vremena.
DIMITRIOS KAMBOURIS/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA

"Zajedno smo donijeli odluku da stavimo stvari na čekanje, dok se ne prikažu bolji uvjeti" glasila je izjava LVMH-a poslana e-poštom.

Čitajte i: Novi detalji najiščekivanijeg parfema: Rihannin Fenty parfem je 'slatkast i začinjen', a evo kako izgleda bočica

Pjevačica od 2016. godine nije objavila album, niti je poznato ako trebamo biti u iščekivanju za neki njezin sljedeći glazbeni pothvat. Zadnje vijesti vezano za Rihannu jesu te da izlazi unisex parfem Fenty Beauty, a 10. kolovoza moći ćemo potrčati prema policama u dućanu da osjetimo mirisne note samo jednog u nizu pothvata uspješne Riri.

Linker
24. travanj 2024 10:41