Boris Kovačev / Hanza Media
NAGRAĐIVANA UMJETNICA I GLUMICA

Preminula je likovna umjetnica i legendarna glumica Jagoda Kaloper

Zagrebačka akademska slikarica i glumica Jagoda Kaloper preminula je u Beču u 70. godini života nakon kratke i teške bolesti.

Nagrađivana umjetnica i glumica završila je Akademiju likovnih umjetnosti 1970. godine, a ostat će zapamćena po ulogama u filmovima “Lisice” Krste Papića i “Kuća” Bogdana Žižića te kontroverznom “W.R. Misterije organizma” iz 1971. godine, u kojem je, uz srpsku glumicu Milenu Dravić, glumila aktivistkinju u seksualnoj revoluciji. Za svoja je filmska ostvarenja, njih dvadesetak, osvojila brojne nagrade poput Nagrade Grada Zagreba Kula Lotršćak, Srebrne i Zlatne Arene na Festivalu igranog filma u Puli te nagrade Carica Teodora na Filmskim susretima u Nišu.

Iako je najpoznatija po svojim glumačkim ostvarenjima, Jagoda Kaloper bila je i vrsna umjetnica koju mnogi smatraju kultnom figurom avangardne filmske i umjetničke scene šezdesetih i sedamdesetih godina. Bavila se grafičkim uređivanjem časopisa, scenografijom i kreacijom kompletnih likovnih identiteta, za koje je osvojila brojna priznanja, među kojima i nagradu Zagrebačkog salona.

Posljednjih desetak godina u potpunosti se posvetila umjetničkom radu te 2011. godine osvojila nagradu za rad “Žena u ogledalu” kojim je povezala svoje dvije strasti: glumu i umjetnost. U video je osim svojih snimaka i fotografija ubacila i kadrove iz najpoznatijih filmova u kojima je glumila, a svoju posljednju izložbu “Bulevar sumraka” u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti otvorila je krajem prošle godine.

Zagreb, 220311.
Avenija Dubrovnik.
Muzej suvremene umjetnosti.
Na fotografiji: Jagoda Kaloper video umjetnica.
Foto:  / Cropix
Goran Mehkek / Hanza Media

Linker
11. travanj 2024 02:46