MIRNO MORE, LEGENDO...

Preminuo Ante Mrvica, dobri duh splitske trajektne luke

Ante Mrvica, dugogodišnji koordinator Jadrolinije za plovno područje Splita i Dalmacije preminuo je ove nedjelje u 69. godini, javljaju dalmatinski portali.

Ante Mrvica slovio je kao dobri duh trajektne luke, bio je omiljen među putnicima i otočanima.

Inače je bio pomorac, sveučilišni profesor i doktor znanosti. Na brod se ukrcao za osamnaesti rođendan koji je dočekao negdje na Atlantiku, tako je navigavao petnaestak godina, a onda je shvatio da mora raditi na sebi. Obrazovanje mu je bilo na prvome mjestu. 'Neki ljudi misle da je pametnije trošiti na robu, auta ili mobitele, ali ja sam se uvjerio da je svaka kuna koju sam dao u obrazovanje višestruko vrjednija. Nema veće satisfakcije', govorio je Mrvica.

Posljednjih godina honorarno je držao dva kolegija na splitskom i zadarskom sveučilištu i svoje iskustvo tako prenosio novim generacijama.

U svojoj bogatoj karijeri proglašen je i komunikatorom godine, a Splitsko-dalmatinska županija uručila mu je Nagradu za životno djelo.

Bio je čovjek kojemu se svatko u splitskoj luci mogao obratiti kada je bio u kakvoj nevolji, baš zato je prije tri i pol godine mnoge rastužila vijest da legendarni Mrvica odlazi u mirovinu. "Pa ne ide Obama u mirovinu, nego ja", našalio se tada.

27 godina upravljao je plovnim područjem od Trogira, Dubrovnika, preko svih otoka srednje i južne Dalmacije - bez ijednog kiksa. Uvijek spreman na akciju, pomoć, pravu informaciju. Kada je u pitanju bio ljudski život, nikada nije bio umoran. Svojedobno, zbog lošeg vremena, helikopter nije mogao doći po trudnicu na Vis koja je dobila trudove. U sekundi je donio odluku da se trajekt koje je već isplovio prema Splitu vrati na Vis po trudnicu.

2014. dobio je nagradu "Ponos Hrvatske"

image
Zbog smjene turista stvarale su se velike gužve, ali Mrvica je svima uskočio u pomoć
FOTOGRAFIJE: ANTE CIZMIC/CROPIX CROPIX

"Uvijek se na poslu mogu dogoditi izvanredne situacije, kao što su sada požari ili recimo tehnički kvar broda što bi značilo da se neka linija mora preskočiti, ali trebate uvijek imati jokera u rukavu, odnosno da od tri zla izabereš manje jer ne možete nekom dopustiti da ima 15 linija, a da netko nema ni jednu”, rekao je Mrvica u intervju za Dalmacija danas.

image
Koordinator Jadrolinije Ante Mrvica
FOTOGRAFIJE: VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX CROPIX

Nastojao je uvijek dati maksimalan obol kako bi putnik što manje čekao, pogotovo u paklenim vrućinama. Zato su mu i danas zahvalni brojni putnici kojima je uljepšao godišnji odmor, jer se svih 27 godina vodio samo jednom rečenicom: "Ja sam tu radi broda i putnika, a nije ni putnik ni brod radi mene..."

Informaciju u odlasku na vječna počivališta objavili su njegovi prijatelji, ljubitelji mora i brodova u zatvorenoj Facebook grupi "Tijat u srcu".

Mirno ti more, legendo...

Linker
23. travanj 2024 03:12