važno imenovanje

Prvi put u povijesti - žena! Christine Wormuth je majka, supruga i Bidenova buduća državna tajnica za vojna pitanja

Christine Wormuth specijalizirala se tijekom svoje duge karijere za pitanja nacionalne sigurnosti. Poslovno se gradila korak po korak, no veliki trud joj se isplatio. Joe Biden u njoj vidi državnu tajnicu za vojna pitanja. Prvi je to put da će na takvu poziciju, ako Kongres odobri Bidenov prijedlog, zasjesti žena.

Ženama u administraciji američkog predsjednika Joea Bidena pripada posebno mjesto, a to je potvrđuje i njegov prijedlog američkom Kongresu da za državnu tajnicu za vojna pitanja, koja je glavna spona između zapovjedništva oružanih snaga, ministra obrane i nadležnih kongresnih odbora, imenuje 51-godišnju Christine Wormuth. Očekuje se da će je zastupnici većinski podržati, jer demokrati imaju većinu u oba doma, pa će se Christine Wormuth kao prva žena na toj odgovornoj dužnosti u povijest upisati baš u tjednu kad slavi svoj 52. rođendan.

Rođena je 19. travnja 1969. u La Jolli, predgrađu San Diega u Kaliforniji. Ljepota La Jollinih plaža poznata je diljem Amerike, no Christinine ambicije sezale su mnogo dalje od toga. Studirala je političke znanosti na koledžu Williams, a doktorirala na Sveučilištu u Marylandu. Političku karijeru započela je 1995. kad je započela njezina dvogodišnja praksa u nadležnoj vladinoj agenciji, a nakon toga je šest i pol godina radila kao konzultantica u saveznom Centru za strategiju i međunarodne odnose. Dvije godine bila je zamjenica ministra obrane zadužena za obrambenu politiku u administraciji Baracka Obame, a specijalizirala se za pitanja sigurnosti i sprječavanje terorističkih aktivnosti pa je bila angažirana u raznim misijama u Europi i Aziji, te na Bliskom istoku.

Čitajte i: Tko je desna ruka Joe Bidena, prva žena u povijesti Amerike koja će obnašati tu funkciju?

- Christine je istinski domoljub posvećen služenju naciji i američkoj nacionalnoj sigurnosti, a njezino iskustvo, znanje i vještine su neupitni - tim je riječima njezinu nominaciju pozdravio Lloyd Austin, aktualni ministar obrane, prvi Afroamerikanac na toj zahtjevnoj dužnosti i Christinin budući neposredno nadređeni.

Povjerenje predsjednika Joea Bidena stekla je kao voditeljica njegovog tranzicijskog tima u najosjetljivijem razdoblju - od proglašenja izborne pobjede lanjskog studenog do polaganja zakletve i preuzimanja dužnosti u siječnju ove godine.

image
Christine Wormuth prva je žena u povijesti koja će obnašati ovu važnu funkciju.
CHIP SOMODEVILLA/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA

Moćna i sposobna, Christine svoj privatni život ne izlaže javnosti i medijima, no poznato je da u braku s mornaričkim časničkom i ratnim veteranom odgaja dvije kćeri tinejdžerice. Kao karijerna političarka, supruga i majka jako je zainteresirana za ženska pitanja i rodnu ravnopravnost. No, najveći problem, sudeći po njezinim objavama na Twitteru nije u nepostojanju karijernih mogućnosti za žene, supruge i majke, nego u prevladavajućoj korporativnoj kulturi koja traži isključivu posvećenost poslu. To je glavni razlog zbog kojeg, po njezinom mišljenju, mnoge sposobne i iskusne žene u jednom trenutku odustaju od vodećih pozicija - kako bi se posvetle obitelji i djeci. Okrutna korporativna očekivanja ne ugrožavaju samo žene nego i muškarce, pa su mnogi poslovno uspješni muškarci privatno nesretni, primjećuje Wormuth.

Čitajte i: Na svemu što ima, Kamala Harris može zahvaliti majci: ‘Davno mi je dala savjet kojeg se još uvijek držim‘

Inače, povijest žena u američkoj vojsci započinje u trenutku njezina rađanja u drugoj polovici 18. stoljeća. Američki revolucionarni rat za neovinost trajao je od 1775. do 1783., a rezultirala je usvajanjem Deklaracije o nezavisnosti te osnivanjem Sjedinjenih Američkih Država 1776.

Prema relevantnim procjenama u njemu je Deborah Sampson, čiji je fascinantni život opisan u mnogim knjigama. Ona se, naime, prerušena u muškarca 17 mjeseci hrabro borila rame uz rame s muškim kolegama, prije nego što je otkriveno da je zapravo žena nakon čega je časno otpuštena iz službe. Ipak, tek joj je nakon više od dvadeset godina priznato pravo na vojnu mirovinu u iznosu od četiri dolara na mjesec - što bi danas iznosilo 90 dolara i 56 centi, a ostatak života provela je na farmi sa surpugom i troje djece.

image
Ova ambiciozna i sposobna žena karijeru je gradila malo pomalo. Kao političarka, supruga i majka jako je zainteresirana za ženska pitanja i rodnu ravnopravnost.
GABRIELLA DEMCZUK/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA

Prava borba za ravnopravnost žena u američkoj vojsci započela je mnogo kasnije, a posebno mjesto u njoj zauzima odluka predsjednika Harryja S. Trumana iz 1948. kojom je ženama i zakonski omogućena vojna služba. Prve žene na Vojnu akademiju primljene su 1976., a 2013. postotak žena na akademiji u West Pointu iznosio je 16 posto. Danas je u američkoj vojsci aktivno dvjesto tisuća žena - u zrakoplovstvu ih je najviše, čak 20 posto, u mornarici ih je 19 posto, dok u specijalnim postrojbama služi devet posto žena. Osim toga, žene danas čine desetinu veteranske poplacije, a najviše pozicionirana časnica s generalskim činom s četiri zvjezdice 2008. postala je danas 68-godišnja Ann Dunwoody.

Sve one su, svaka na svoj način, utrle put Christini Wormuth i njezino će povijesno imenovanje znati - proslaviti.

Linker
15. travanj 2024 16:45