Ispisala povijest!

Put do Oscara - od autsajderice do pobjednice! U tenisicama i bez šminke - ova žena učinila što nije nijedna dosad

Neobična redateljica čija su omiljena frizura pletenice, pojavila se na crvenom tepihu gotovo bez šminke, u haljini zakopčanoj do grla i u tenisicama, s životnim partnerom, filmskim snimateljem Joshua Richardsom koji je i sam bio nominiran za isti film.

Samozatajna kineska redateljica Chloe Zhao ni po čemu ne uklapa u holivudski stereotip. Strankinja je, nije klasična ljepotica i rijetko se smiješi, ali je to nije spriječilo pomesti konkurenciju na sinoćnjoj 93. dodjeli nagrada Američke filmske akademije u Dolby Theatreu u Los Angelesu. Njezin treći dugometražni film u karijeri „Nomadland” trijumfirao je u najvažnijim kategorijama za najbolji film, redatelja i glumicu, a skromna 39-godišnjakinja - koja je na dodjelu stigla u jednostavnoj haljini zakopčanoj do grla, gotovo bez šminke i u tenisicama - prva je Kineskinja kojoj je to uspjelo. Uz to je druga žena koja je osvojila Oscara za najbolju režiju, nakon Kathryn Bigelow 2010. za film “Narednik James”.

Nagrade koji je „Nomadland” dobio uoči najvažnije filmske noći: dva Zlatna globusa (za najbolji film i režiju, Zhao je druga žena nakon Barbre Streisand i prva nebjelkinja kojoj je to uspjelo), Zlatnog lava za najbolji film na festivalu u Veneciji 2020., nagradu People’s Choice na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu ... Sve to daje naslutiti da ta sitna, mlada žena koja na crvenom tepihu najradije nosi pletenice (uporno odbija pokušaje stilista da je preoblikuju prema holivudskim standardima), nije „jednodnevna senzacija” nego će još dominirati na najvažnijim filmskim smotrama.

image
S Frances McDormand nakon osvojenih Oscara.
USA TODAY NETWORK/DDP USA/PROFIMEDIA

Bijeg na Zapad

Odrasla je u Pekingu kao jedino dijete situiranog menadžera i glumice Song Dan Dan. Kao tinejdžerica slovila je za prozapadnjački orijentiranu buntovnicu koja zna što neće – nije htjela živjeti u zemlji u kojoj individualizam i osobna sloboda baš nisu na cijeni – ali nije znala ni što želi od života. Otac ju je upisao u privatni internat u Londonu ne bi li je nekako primirio, no tamo se nije dugo zadržala. Na kraju se skrasila u Los Angelesu gdje je oduvijek htjela živjeti, završila srednju školu i otkrila da je privlači politologija. Odlučila se za politološki studij na uglednom ženskom Mount Holyoke Collegeu gdje je studirala i Emily Dickinson, jedna od najpoznatijih američkih pjesnikinja 19. stoljeća, a tek je tijekom studija shvatila kako je zanima film. Neko vrijeme prikupljala je novac potreban za školarinu na New York University Tisch School of the Arts – radila je party promotorica, barmenica i agentica za prodaju nekretnina, da bi naposlijetku magistrirala filmsku produkciju na željenom sveučilištu.

- Odrasla sam u sredini u kojoj se posvuda laže. Osjećala sam se kao da je nikada neću moći napustiti tu sredinu. Mnogo informacija o svijetu koje sam dobila kao tinejdžerica nisu bile istinite, što je me nagnalo da postanem buntovna prema svojoj obitelji i sredini. Najprije sam otišla u Englesku i „restartala” život. Što je istinito i stvarno, shvatila sam tek na studiju političkih znanosti na liberalnom sveučilištu. Zato danas smatram da je jako važno oboružati se pravim informacijama, a i njih treba stalno preispitivati – otkrila je jednom prilikom što ju je navelo krenuti nesvakidašnjim životnim putem.

image
Sa suprugom Joshuom Richardsom.
MATT PETIT/PICTURELUX/PROFIMEDIA

Sudbonosan susret

Odlazak u New York bio je sudbonosan: tijekom studija upoznala je današnjeg životnog partnera i suradnika, Britanca iz Cornwalla Joshuu Richardsa (36), direktora fotografije njenih dugometražnih filmova. Kako je snimatelj za rad na „Nomadlandu” dobio je nominaciju za Oscara, na dodjeli joj nije bio samo pratnja već ravnopravan suradnik i kolega. Par su i u privatnom životu: prema pisanju dijela američkih medija, dobili su troje djece i samozatajno žive u Kaliforniji.

Da su pred njom značajna djela, naznačila je 2015. režijom prvog dugometražnog filma „Songs My Brothers Taught Me”.

Riječ je o komornoj priči o odnosu brata i sestre, pripadnicima marginaliziranog indijanskog plemena Lakota Sioux, a sniman je u indijanskom rezervatu Pine Ridge u Sjevernoj Dakoti. Premijerno je prikazan u sklopu natjecateljskog programa Sundance Film Festivala. Prikazan je i u sklopu natjecateljskog programa za najbolji strani film u Cannesu, a debitanti kojima je to uspjelo mogu se nabrojiti na prste jedne ruke. I u sljedećem dugometražnom filmu „The Rider” Chloe Zhao režira suptilnu priču o marginalcima u američkom društvu - taj put posvetila se istinitoj priči o jahaču na rodeo natjecanjima koji zbog teške ozljede mora prestati jahati. Glavnu ulogu dobio je kauboj Brady Blackburn kojeg je upoznala snimajući prvijenac o američkom autohtonom narodu, čiju je životnu priču pretočila na veliko platno.

image
Chloe ima izvanrednu vještinu pričanja priče o marginalcima.
IMAGE CAPITAL PICTURES/FILM STILLS/PROFIMEDIA

Film je premijerno prikazan na Festivalu u Cannesu u sklopu natjecateljskog programa.

Razlog zbog kojeg se ponovno bavila životom na američkom Zapadu, njezina je opčinjenost Divljim zapadom tijekom odrastanja u Kini. Uz to jako voli konje: kao djevojčica je s obitelji posjećivala u Mongoliju, poznatu po uzgoju konja. Distribuciju filma „The Rider” preuzela je moćna kompanija Sony Pictures, kritika ga je hvalila i već se tada znalo da će mlada Kineskinja postati veliko ime sedme umjetnosti. Njezin treći film s briljantnom Frances McDormand potvrdio je očekivanja i pokazao da u američkoj zabavljačkoj industriji više ništa nije isto. Na scenu stupaju žene, autsajderi, nova lica sa svježim idejama, a promjene se sviđaju i kritici i publlici. Njezin sljedeći film „Eternals” bit će prikazan u studenom ove godine, nastao je pod okriljem Marvel studija, a kako se čini, riječ je o superherojima. Nema sumnje da će Chloe Zhao i već pomalo izlizanoj priči udahnuti svježinu i dati joj suptilan, redateljski pečat.

Čitajte i: Dodjela Oscara u znaku radišnih majki: Uspjeh ovih žena dokaz je da se filmska industrija pomiče s mrtve točke

Čitajte i: Anthony Hopkins pobjedom na Oscarima razbijesnio fanove preminulog Chadwicka Bosemana: ‘Totalno je podcijenjen‘

Čitajte i: Tri najvažnija Oscara za ‘Zemlju nomada‘! Noć trijumfa za Frances McDormand i Chloé Zhao

Čitajte i: Zendaya je na Oscarima potpuno pomela modnu konkurenciju: Zbog ovog detalja nije smjela nikamo bez zaštitara!

Čitajte i: Detalj koji je podijelio internet! Brad Pitt ‘ukrao show‘ na Oscarima, no jedan dio njegovog imidža ‘mora otići‘

Čitajte i: Govor koji je slomio sve! Redatelj posvetio Oscara preminuloj kćeri: ‘Trebala je biti tu s nama‘

Linker
19. travanj 2024 08:14