BORNA SUBOTA
Inspirativna priča

‘Ranjeni‘ sportaš odabrao Jadran za veličanstven povratak: ‘Volim Hrvatsku, a i najbolja ste košarkaška zemlja na svijetu‘

U okolici Zadra snimljen je prvi dio dokumentarnog filma o životu bivšeg profesionalnog košarkaša koji će se emitirati širom svijeta, uključujući belgijsku nacionalnu televiziju, a zainteresiran je i Netflix.

Brazilsko-belgijski košarkaš doživio je tragediju koja mu je naprasno prekinula profesionalnu karijeru, a sada o svemu snima dokumentarni film, čije je prve kadrove snimio u Hrvatskoj. ”Prije pet godina mislio sam da ću umrijeti. Toliko sam sretan da i dalje mogu uživati u životu, da imam obje noge i da mogu izazvati samog sebe na utrku poput ove. Ovdje u Punta Skali odradio sam prvu etapu prema cilju”, riječi su Sebastiena Bellina, bivšeg profesionalnog košarkaša teško ranjenog za vrijeme terorističkog napada u Brusselu 2016.

Bivši košarkaš je sa suzama u očima stigao na cilj ovogodišnjeg Zadarhalfa u Falkensteiner Punta Skala resortu. Iako još uvijek teško hoda Bellin je uspio - 1900 metara plivanja, vožnja bicikla 90 kilometara i trčanje 21,2 kilometara - za mnoge nemoguća misija.

image
Sebastien Bellin u Punta Skali.
BORNA SUBOTA

Tog nesretnog 22. ožujka bio je na putu svojoj obitelji u SAD kada su bombe eksplodirale u zračnoj luci. Sebastien je zadobio teške ozljede lijeve noge. Liječnici su sumnjali hoće li ikada više moći hodati i pripremali ga za amputaciju, ali Bellin se danas sprema za legendarnog Ironmana i Hawaii Konu 2022.! Uz pomoć trenera Luca Van Lierdea, dvostrukog svjetskog prvaka u Ironman disciplini, postigao je gotovo nemoguće.

Čitajte i: Hrvat koji je osvojio Emmy živi svoj san u Americi: ‘Šest mjeseci sam radio bez plaće, ali nije mi smetalo‘

Film kao odlična promocija

U Punta Skali u stopu ga je pratila snimateljska ekipa koja snima dokumentarni film o njegovom nevjerojatnom životu koji će između ostalih TV postaja biti emitiran na belgijskoj državnoj televiziji, a zainteresiran je i Netflix.

image
O bivšem košarkašu snima se dokumentarac za kojeg je zainteresiran i Netflix.
BORNA SUBOTA

”Zašto Zadarhalf od svih svjetskih triatlona? Kao prvo, volim Hrvatsku, a kao drugo najbolja ste košarkaška zemlja na svijetu. Igrao sam u Hrvatskoj mnogo putu kao profesionalni sportaš. Na Zadarhalfu je sjajna sportska atmosfera, Punta Skala je predivna”, rekao je Bellin.

Ove se godine na tom triatlonu natjecalo se više od 350 profesionalnih sportaša i amatera iz čak 20 zemalja - što je ujedno i savršena turistička promocija.

image
Sebastien Bellin natjecao se u triatlon utrci Zadarhalf.
BORNA SUBOTA

”Zadarhalf triatlon je naš zaštitni znak, tako da nam ovakve priče i suradnje znače jako puno i daju dodatni vjetar u leđa. Cilj nam postati jedinstven sportski i ekološki resort u regiji. Raduje nas što to prepoznaju brojni sportaši svjetskog glasa i rado nam se vraćaju”, poručuju iz Punta Skale.

Sebastien će u studenom imati važnu operaciju i izvaditi sve metalne poluge iz noge. Čeka ga deset mjeseci za oporavak i pripremu za Hawaii Konu. Svaka etapa bit će zabilježena kamerom. ”Ovo je bio prvi korak, najvažniji korak. Želim ljudima reći da mogu biti žrtve ili borci. Ja sam danas dokazao da nisam žrtva”, zaključio je.

Linker
14. listopad 2021 20:33