Hitna akcija!

Redateljica pokrenula inicijativu za školarce: ‘Grad više nije siguran za hodanje, tražimo sigurne koridore do škola‘

Anica Tomić pokrenula je inicijativu kojom želi povezati što više roditelja čija djeca pohađaju nastavu u preostale tri škole koje rade u centru Zagreba te da zajedno sazovu izvanrednu sjednicu vijeća Donjeg grada na kojoj će tražiti da se njihovoj djeci osigura siguran prolaz do škola.

Hrvatska kazališna redateljica Anica Tomić kao članica vijeća roditelja Osnovne škole Ivana Gundulića pokrenula je inicijativu - koja će za samo nekoliko dana biti ključno pitanje u Zagrebu - siguran odlazak i dolazak djece u škole.

"Mi smo zabrinuti roditelji Donjega grada, kao što sami znate središte Zagreba teško je stradalo u potresu 22. ožujka i novi potres koji se dogodio u Glini i Petrinji i sva dodatna podrhtavanja demobilizirala su ionako nestabilne zgrade. Skoro počinje i škola, tisuće đaka kreće put škola i bit će životno ugroženi, i ako zapuše jači vjetar ili ne dao bog opet podrhtava tolo - počet će se sve odvaljivati. Zakonska je ustavna obaveza nadležnih institucija brinuti o sigurnosti i životu učenika, učiniti sve kako bi učenici sigurno dolazili u školu i iz nje izlazili svojim domovima, i kako bi u školama bili sigurni", ispričala je za Gloria.hr Anica Tomić. Ona je i službenim putem - kao predsjednica roditeljskog vijeća u osnovnoj školi Ivana Gundulića, gdje joj ide dvoje djece, i putem društvenih mreža uputila je poziv da se inicijativi roditelja priključi što više ljudi.

image
DAMJAN TADIC/CROPIX

Primarni cilj bio je ujediniti roditelje djece koja pohađaju nastavu u tri osnovne škole koje su ostale otvorene nakon zagrebačkog potresa u ožujku. Riječ je o OŠ Ivana Gundulića u Gundulićevoj ulici, OŠ J. J. Strossmayera u Varšavskoj ulici te OŠ Izidora Kršnjavoga, u istoimenoj ulici, odnosno kod muzeja Mimara. U međuvremenu su im se pridružili i roditelji drugih škola koje su od proljeća zatovrene i dislocirane.

"Putevi do škola su po život opasni te smatramo kako bi se kao privremeno rješenje do sanacije oštećenih zgrada trebalo napraviti neke tunele, odnosno sigurne koridore, a svim prilaznim cestama i ulicama do spomenutih škola. S time bi trebalo početi čim prije", kazala nam je Anica Tomić.

"Dragi roditelji i svi oni koji se tako osjećaju, bez obzira idu li vam djeca u škole Donjeg grada ili negdje drugdje, bez obzira imate li školarce ili ne, molim vas podržite inicijativu koju pokušavam pokrenuti, jer naš Grad više nije siguran za hodanje. Trake su tu dok ih ne otpuše prvi vjetar ili neka dječja igra. Kao što znamo nakon prvog potresa nije se puno toga dogodilo, bar što se tiče sigurnosti Grada... Nažalost, svi naknadni potresi učinili su svoje", napisala je na Facebooku Anica Tomić, koja kaže da je pomoći društvenih mreža najbrže doći do velikog broja ljudi..

image
Djeca Anice Tomić pohađaju OŠ Ivana Gundulića.
JAKOV PRKIC/CROPIX

Kako kaže, malo je ulica u centru Zagreba koje nisu opasne za pješake, a upravo njima djeca će uskoro morati dolaziti u svoje škole te ići istim putem doma. Brojni roditelji zabrinuti su za sigurnost svoje djece koja bi 18. siječnja trebala krenuti u škole na nastavu. Ovu je akciju podržala i naša poznata koreografkinja Larisa Lipovac.

Veliki strah roditelja

"Stvarno nije sigurno biti u centru, mi kao roditelji smo ih podržali, a vijeće roditelja naše škole sada dalje radi na tome da se odrede neke ulice koje bi bile eventualno sigurne da djeca dođu do škole. Meni je neki dan preko puta Westina pao komad sa zgrade na glavu. To je veliki strah nas roditelja, imala su i djeca dosta iskustava da su hodala gradom i da im se nešto srušilo s krova", rekla je koreografkinja Larisa Lipovac za Gloria.hr. Nezin 10-godišnji sin Grgur ide u Osnovnu školu Ivana Gundulića.

image
Svakim novim podrhtavanjem stanje oštećenih zgrada je sve lošije.
IGOR VIGNJEVIC/CROPIX

"Pokušavam dobiti većinu roditelja da zajedno sazovemo izvanrednu sjednicu vijeća Donjeg grada i tražimo sigurnosne koridore za prolaze do škola. Jasno nam je da se ne mogu sve zgrade odmah obnoviti, ali treba označiti sigurne puteve do škola. Nastava tek počinje, a trajat će dugo, do lipnja", kazala nam je Anica Tomić.

Ono što je također napomenula je da bi sada učenici u svim školama od sada trebali imati vježbe za evakuaciju u slučaju potresa, što u njihovoj školi OŠ Ivana Gundulića imaju još od prvog potresa na proljeće 2020., zbog inicijative roditelja, objasnila je. "No ono što djeci još treba je i plan evakuacije ako ih potres zatekne dok su u gradu, na putu do škole. Što da rade, da bježe pod aute na Zelenom valu, dok im sa zgrada padaju komadi?", istaknula je redateljica.

image
Zabrinuti roditelji traže da se osiguraju sigurni 'koridori' do svake škole.
GORAN MEHKEK/CROPIX

Tomić je objasnila da svi zainteresirani roditelji ovu inicijativu mogu podržati tako da kontaktiraju prestavnika razrednog vijeća ili predstavnika vijeća roditelja u svojoj školi, jer su oni povezani i imaju kontakte među školama.

Također, Anica i ostali organizatori ove inicijative pozivaju sve roditelje (i druge građane, ako to žele) da potpišu Peticiju za siguran put do škole. U komentar upišite školu u koje vaše dijete ide, kao i broj djece.

Sve novosti o inicijativi mogu se pratiti u Facebook grupi Za sigurniji centar Zagreba!

"Mi se moramo više ujediniti i inzistirati na minimumu sigurnosti. Institucije ne rade dovoljno dobro i brzo svoj posao, devet mjeseci je puno i mogli su već tunele izgraditi... No, nemamo vremena za kritike, moramo djelovati... Budućnost i sigurnost naše djece je na nama! Nemamo puno vremena, moja ideja je da u ponedjeljak imamo većinu roditelja za akciju i onda da idemo prema izvanrednoj sjednici vijeća!!! A može nas biti sigurno 2000!!! Bez djece!", kazala je u statusu Anica Tomić.

Linker
19. travanj 2024 20:32