INTERVJU

Reporterka Matea Dominiković o prelasku na Una TV: ‘Želim da mi bude bolje, ali i da budem bolja‘

O novom poslovnom angažmanu nije previše dvojila. Željna je nove okoline i poslovnih izazova, a u reporterskom poslu dokazat će se na regionalnoj televiziji Una TV. S emitiranjem bi trebala početi krajem godine, a Matea će raditi sa zagrebačkom ekipom.

Ne prestaje se pričati o lansiranju nove televizije, regionalne Una TV, koja je na svoju "stranu" povukla i nekoliko poznatih voditeljskih i reporterskih imena s komercijalnih televizija. Jedna od njih je i novinarka Matea Dominiković. Na prelazak na Una TV odlučila se nakon četiri godine rada na N1, na koju je došla s RTL-a. Mlada i uspješna novinarka isprofilirala se kao žena koja nema dlake na jeziku, a sugovorniku će postaviti i ona ne baš previše ugodna pitanja. Koji je sve projekti čekaju na novom poslu, je li odustala od glazbene karijere nakon natjecanja u showu The Voice te je li još uvijek sama, odgovorila je u intervjuu za Gloria.hr.

image
Matea Dominiković
PRIVATNA ARHIVA

Potvrdili ste prelazak na UNA TV, nakon četiri godine na N1, zbog čega ste prelomili?

Promjene su dobre, pritom ne mislim na novu frizuru jer takav zanos traje svega dvije minute. Već neko vrijeme se učim izaći iz vlastite zone komfora. Ne nalazimo se u nekom starom sistemu gdje je bilo poželjno cijeli život biti lojalan istom poduzeću. Doduše, iz tog doba cijenim to što se znao dići glas za kakva-takva radnička prava. Kapitalizam je danas pojeo i glas i okus, nitko ne viče, a svega nekoliko ih tu i tamo "mjaukne" i to većinom na "puš pauzama", daleko od mikrofona. Stoga da skratim - u takozvanoj demokraciji sebično živim pravo da mi bude bolje. Da budem bolja, također.

Što ćete točno raditi na UNA TV? Hoćete li imati i autorske projekte, poput emisija, intervjua…?

I dalje će fokus biti na terenskom izvještavanju koje samo po sebi uključuje i intervjue sa svim akterima društveno-političke scene. Ne isključujem niti mogućnost nekih novih stilova, studio mi također nije stran, a nisu niti istraživački formati.

Što bi u vašem izještavanju na RTL-u, pa na N1 televiziji, istaknuli kao nešto na što ste ponosni, što vas je najviše potreslo, što vas je najviše usrećilo?

Na RTL sam stigla kao studentica i otišla kao studentica, svoj prvi pravi ugovor na N1 sam potpisala također kao studentica, ali na N1 sam oformila svoj stil i karakter, dok sam na RTL-u bila "mala od kave". Radila sam za druge kolege novinare i bavila se ponajviše tehničkim stvarima što je posve logičan razvoj situacije kada se tek uhodavaš. Ponosna sam na puno toga, izdvajam primjerice činjenicu da sam prva istražila dvojbeni akademski put predsjednika Hrvatske gospodarske komore. Provela sam tada nekoliko dana u Banja Luci, a na kraju za priču na kojoj sam radila mjesec dana nije bilo sluha. Nije je prenio niti jedan, kako bi se ono reklo, relevantan medij.

Stigla je pandemija, s njom i mjere potpore poduzetnicima pa su mnogi upravo tu priču iskoristili za obračune. Tada je valjda nestalo zlatnika u riznici pa je bilo nevažno tko koga plaća. A ja sam u međuvremenu dobila i opomenu pred tužbu. Ponosna sam i na svoje izvještavanje o pandemiji, kolege su me zvali primarijus. Uvijek sam postavljala pitanje više, pokretala sam teme i svako jutro bez iznimke donosila svježe informacije i prve brojke i analizu istih. A zbog toga danas kada se u društvu pokrene rasprava o virusu i cijepljenju naprosto ne želim biti dio toga, takva prepoznatljivost sa sobom nosi odgovornost, stručnost i znanje, a ja nisam doktor.

Čitajte i: Novinarka Matea Dominiković odlazi na Una TV? Mnoga poznata televizijska lica napravit će 'navodno' ogroman transfer

Tijekom novinarske karijere poznati ste po tome da nemate dlake na jeziku, postavljate pitanja i potpitanja koja često sugovornik ne želi čuti, primjerice pokojnom Milanu Bandiću. Kako sad gledate na to? Koje pitanje biste mu rado postavili, a niste "stigli"? Hoćete li tako nastaviti i dalje, hrabro i 'u glavu'?

Nemam dlake na jeziku. Kao što mi je rekao moj poslodavac kada me pozvao na razgovor - znam da si silovita. Rekla sam mu - pretpostavljam da je to vrlina jer inače sada ne bih sjedila ovdje. Jednom sam potpuno sluđena od istog odgovora svakog ministra koji je ušao u Banske dvore na jednu od afera u nizu, a koji je glasio - ne znam, nisam čitao/la uzviknula tadašnjoj ministrici socijale - dobro, čita li itko od vas išta, a ona je rekla kako nemaju vremena čitati.

Što se Milana Bandića tiče, na tu sam temu sve rekla, a vjerujte mi, postavila sam mu sva moguća pitanja i baš ništa nisam propustila. A nisam propustila postavljati provokativna pitanja niti neprofitnim udrugama, oporbi, umjetnicima, poduzetnicima i slično, jer maksimalno me smeta taj nedodirljivi stav. U ovom poslu nema nedodirljivih. Znali su me u jednom danu, u eteru optužiti lijevi da sam desna, desni da sam lijeva. I dalje ću biti nošena na vjetrovima ovih postulata.

image
Matea Dominiković
PRIVATNA ARHIVA

Jeste li ikada strahovali za svoju sigurnost na terenu? Em što ste izvještavali iz potresom pogođenih područja, em što već godinu i pol dana pratite vijesti o pandemiji...

Zagrebački potres izvukao me iz postelje u grad na teren premda je i stan u kojem sam bila bio vidno oštećen. Pod naletom adrenalina izvještavala sam najprije iz razrušene zgrade u Đorđićevoj, a potom i na svim ostalim lokacijama u gradu. Meni je bilo svejedno u tom trenutku, no mojim najbližima nije. Jednostavno mi je nemoguće misliti na strah u takvim, ali i brojnim drugim situacijama, koje su mi se dogodile na terenu.

Koje su vam dugoročne ambicije što se tiče posla? Gdje se vidite za, primjerice, desetak godina?

Dugoročnih planova nemam, voljela bih samo da ostane zapisano to da želim ostati živjeti u Hrvatskoj. Nisam nomad, digitalni još manje.

Bili ste i u The Voiceu, što je s glazbenom karijerom? Jeste li to isključili za sva vremena?

Ovo ljeto, kao i svako dosada, provela sam na otocima. No zbog objektivnih okolnosti na jednom sam se otoku ipak najviše zadržala. Društvo zna da tu i tamo zapjevam nakon štrukanog pelina pa sam i ovoga puta završila na ljetnoj pozornici. Nakon tri otpjevane pjesme i publike u deliriju oformio se cijeli tim ljudi koji otada pomno radi na mojoj glazbenoj karijeri. Ima tu vozača, menadžera, psihologa, fali nam samo muzikanata. Sve je ovo istina osim toga da smo ozbiljno krenuli putevima glazbe, ali ideja jest da jednom kada me sve razočara ostavim mogućnost za izraziti se.

Koji je vaš ispušni ventil od posla?

Glazba, fizička aktivnost, čitanje, pisanje i razgovor s pametnijima od sebe.

Omiljena serija, film i knjiga?

"Breaking Bad" je, po mom skromnom sudu, najbolja serija ikada snimljena. Ako je još niste pogledali, zavidim vam. Osim briljatne glume, sviđa mi se kako je Vince Gilligan pokazao potpuno zamračenje genijalnog uma koji sam sebi opravdava svaku novu laž, svaku novu gadost tom suludom mantrom da sve to što čini - čini za dobrobit svoje obitelji.

Što se filmova tiče, nedavno sam pogledala "La Grande Belleza", topla preporuka, uskoro stiže i novi Sorrentinov film "The Hand of God", navodno vrlo osoban, odnosno gotovo pa autobiografski. Klasike ne treba puno spominjati, no recimo još da mi je "Eternal Sunshine of the Spotless Mind" ostavio snažan utisak gotovo pa i uvjerenje da se i najprodorniji osjećaji mogu izbrisati.

A što se tiče knjiga, reći ću samo da je Perišićevo "Područje bez signala" roman koji ću pročitati, a da je usko vezan za ratnu ili poratnu tematiku. Premda je on uspio ono što nije nikome dosada, a tu se slažem s meni bliskom osobom, napraviti roman o devedestima koji nije isprazan i kopija svega onoga na što bi se eventualno mogao nasloniti.

image
Matea Dominiković
PRIVATNA ARHIVA

Putovanje na koje sljedeće planirate ići?

Jedina putovanja koja planiram su ona na relaciji Zagreb-Vela Luka i kontra smjer. Nisam začahurena u malograđanštinu, ali isto tako ne smatram da konstantna putovanja nužno obogaćuju čovjekov duh. Većina toga je isforsirano i bez društvenih mreža nije se dogodilo. Proputovala sam kao studentica brojne europske zemlje, bila sam i na drugim kontinentima i naprosto me ništa od toga nije ispunilo niti zadovoljilo, no dopuštam mogućnost da druge ljude jest.

Čitajte i: Nakon dugog i toplog ljeta, Ivana Paradžiković otpurovala u BiH: Svi se pitaju samo jedno, kada će se oglasiti o poslu

Omiljeni vikend izlazak?

Kakva vikendica ili podrum, društvo za koje vam je majka uvijek govorila da ga izbjegavate i držanje govora.

Jeste li "solo" ili postoji netko tko je osvojio vaše srce?

Solo odrađujem svoj život, dopustila sam da mi se u dušu prenese želja da budem sama, ali više nisam solo. No, nisam ni pretjerano razgovorljiva kada je ta tema u pitanju. Moja veza neće promijeniti svijet, ali promijenila je moj svijet. Srce nije tvrđava osvojiva, prije bih rekla da mijenja stanja i oblike stoga ratnik nikada ne zna treba li zaroniti, poletjeti ili biti pješak, biciklist. Moja osoba je očito snalažljiva, iznimno obogaćuje moju kulturu bivanja.

Čitajte i: Vicko Dragojević otkriva tko je najveća šefica u njegovoj obitelji i zašto ga ponekad kritizira

Linker
20. travanj 2024 00:27