50 godina plesa

Ritam zlatnih godina: Legenda zagrebačke plesne scene i u mirovini je aktivna kao i na početku karijere

Prvih pedeset godina svoje karijere Mirjan Preis provela je kao plesačica, koreografkinja i plesna pedagoginja u Zagrebačkom kazalištu mladih, a u drugom ‘poluvremenu‘ posvećena je gipkim i poletnim ženama svoje dobi s kojima se priprema za 80-minutni nastup na pozornici.

Kad odete u mirovinu, ne znači da vas više nigdje nema. Službeno sam penzionerka već četiri godine, no jednako sam aktivna kao i prije, a pandemija me samo potaknula na nove projekte - kaže koreografkinja Mirjana Preis (69), legenda zagrebačke plesne scene koja je baš u pandemiji obilježila 50 godina karijere, i to kao sudionica projekta koji okuplja žene starije od 60 godina.

Pod okriljem umjetničke organizacije ARKTIK - Institut za budućnost, naime, organiziraju se kazališno-plesne radionice na koje se prijavilo deset gospođa u zlatnim godinama - neke od njih bile su mažoretkinje, neke trbušne plesačice, ima ih koje su plesale samo rekreativno.

Čitajte i: Odlazak Irene Vrkljan: Nakon smrti voljenog supruga, stvaralaštvo je posvetila njihovoj ljubavi, bolesti, rastanku i samoći

image
Mirjana Preis
TOMISLAV KRIŠTO/CROPIX

U prostranoj dvorani Kulturno-umjetničkog centra Travno cure uvježbavaju 80-minutni nastup koji će održati u lipnju, a cijeli proces se snima i trebao bi rezultirati dokumentarcem.

- Kad su me pozvali da se uključim u projekt “Izlazak”, baš sam održala svoju predstavu “Obljetnica”, za koju sam ne samo osmislila koreografiju nego sam i plesala. Uvjerena sam da sam svoj entuzijazam i stav da žene moje dobi mogu još mnogo toga dati prenijela na moje nove prijateljice - kaže Mirjana Preis, koja se nakon dvadeset godina plesačke karijere posvetila pedagoškom radu i sljedeća tri desetljeća podučavala polaznike raznih radionica u Zagrebačkom kazalištu mladih.

Iako je voljela rad s mladima, najljepše trenutke doživjela je kao plesačica. Da je iznimno talentirana, uvidio je već njen otac Laci, u čijoj je zubarskoj ordinaciji uz glazbu s radija skakutala po cijele dane.

On ju je upisao u Školu za ritmiku i ples, koju je završila 1970. i postala profesionalna plesačica. Karijeru je počela u Studiju za suvremeni ples Tihane Škrinjarić, s kojim je, kaže, proputovala cijeli svijet, a paralelno je studirala na Filozofskom fakultetu.

image
Sa sudionicama projekta ‘Izlazak’ - neke od njih bile su mažoretkinje, neke trbušne plesačice, a neke su plesale samo rekreativno.
TOMISLAV KRIŠTO/CROPIX

Posvećena karijeri, relativno je kasno zasnovala obitelj pa je već prešla četrdesetu kad je rodila kćer Saru Pavleković Preis (27), na koju, kaže, nije uspjela prenijeti svoju ljubav prema plesu. Sara je diplomirala dizajn pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, no prati la je mamin rad i čak ga dokumentirala u svom filmu “Ali, ja ne znam drugačije”, nastalom na Restartovoj Školi dokumentarnog filma. Njena kći smatra kako Mirjana ima puno energije za svoje godine.

Čitajte i: Glazba glasnija od potresa! Glazbenici odali počast Zagrebu na godišnjicu stradanja

- Hodanje je oduvijek moja najbolja terapija. Tijekom lanjske karantene svaki bih dan prevalila trasu od mog stana u centru grada pa sve do Novog Zagreba - priča Mirjana, koja je neiscrpnu energiju naslijedila od majke Milice. Ona je umrla u 96. godini, netom prije prošlogodišnjeg potresa, a sve do 94. svakodnevno je vježbala tibetance.

Projekt Izlazak, koji provodi umjetnička organizacija ARKTIK - Institut za budućnost, ima za cilj srušiti predrasude o starijim osoba koje su u hrvatskoj društvu izrazito česte. Kroz umjetnost i pokret, ples, kazalište, film i znanstveni rad projekt želi pokazati koliko osobe starije životne dobi mogu. Kazališno-plesne radionice su nakon prve faze, odnosno znanstveno-istraživačkog rada, druga faza projekta, koja će rezultirati predstavom i dokumentarnim filmom.

Linker
24. travanj 2024 15:04