Matej Dokić
Upornost se isplatila

Sara Hribar otkriva kako je skinula čak 20 kilograma, a doznali smo i tko je još sretan brojkama na vagi

Nakon što je pobijedila autoimunu bolest zbog koje je bila nepokretna i udebljala se, zagrebačka redateljica zahvaljujući tjelovježbi te zdravoj, ali ukusnoj prehrani u samo deset mjeseci smršavjela je dvadeset kilograma. Sve o tome ispričala je za magazin Gloria.

Dok mnogi razmišljaju čega bi se odrekli u korizmi - pa im na pamet uglavnom padaju nezdrave namirnice - zagrebačka redateljica, scenaristica i producentica Sara Hribar (33) s time se ne zamara. Ne samo zato što nikad nije robovala tradiciji i društvenim pravilima već i stoga što njezina “korizma” traje mnogo dulje od četrdeset da­­­na. I čini se da neće prestati. Kći redatelja Hrvoja Hribara i dramaturginje Tanje Kirhmajer već je, naime, deset mjeseci na režimu zdrave prehrane koji za nju nije mučenje i prisiljavanje, nego stil života i razlog što se - prepolovila.

Ne zna koliko je točno kilograma imala i izgubila jer tvrdi da vagu i dalje izbjegava u širokom luku, no pretpostavlja da ih je skinula barem dvadeset, ispričala je za magazin Gloria. I to zah­­­va­­­ljujući takozvanoj dijeti LCHF (Low Carb High Fat), koja podrazumijeva povećani unos zdravih masti kao što su kokosovo i ekstra djevičansko ma­­­­slinovo ulje, a smanjeni unos ugljikohidrata.

Zagreb04152014
SARA HRIBAR
Foto Mario Kucera
Privatna arhiva
Za suvišne kilograme krivi su bili nekretanje, nezdrava prehrana i gazirana pića.

"Na mojem jelovniku sada ima mnogo povrća koje raste iznad zemlje pa mi je, primjerice, muškatna tikva zamjena za krumpir, tikvica za tjesteninu, a od karfiola mogu napraviti odličan bešamel. Idealan sponzor bio bi mi neki proizvođač karfiola jer kad mu poraste cijena u trgovinama, u ozbiljnom sam problemu".

Sara konzumira i meso, jaja, ribu i iznutrice, a izbjegava tjesteninu, kruh, šećer, industrijska ulja, žitarice i mahunarke. Osim toga, zadnji obrok joj je u četiri popodne, a prvi u deset ujutro. S tim da dvaput tjedno jede samo jednom dnevno - za ručak.

Ponosni Jole: 'Ivan je naš mali veseljak, samo se smije. No, moja Ana je čudo od žene!'

Snalazi se i na terenu

Ako je na terenu zbog snimanja, izbalansirani obrok naruči iz restorana koji pripremaju hranu prema principima LCHF-a, a inače kuha sama. To je veseli pa se oduševila kad su joj prijatelji ko­­­jima često priprema zdrava jela lani u rujnu za rođendan darovali spiralizator za izradu špageta od tikvica. Ne poklekne ni za švedskim stolom na društvenim događanjima poput premijera jer uvijek pronađe nešto što joj ne ugrožava liniju - makar i komad pršuta s krastavcima.

Redateljica nagrađivanog filma “Lada Kamen­­­ski” kaže da se s pretilošću bori od kraja osnovne škole, što “zahvaljuje” genetici, pekarskim pro­­­­izvodima i gaziranim pićima. Isprobala je sve moguće dijete, među kojima su joj mnoge i pomogle da u kratkom vremenu smršavi, no kako u njima ne bi ustrajala, došlo bi do jo-jo efekta pa bi se kilogrami još brže vratili.

Sara Hribar 
Vizazist Sasa Knezevic
Zagreb
Fotograf Matej Dokic 250220
Matej Dokić
Sara danas jede puno voća i povrća.

Sara ističe i kako LCHF prehrana pomaže u borbi s autoimunim bolestima. I sama je, naime, 2013. oboljela od Guillain-Barréova sindroma, rijetke autoimune bolesti perifernog živčanog sustava zbog koje su joj potkoljenice i podlaktice bile oduzete.

Prijavi se i osvoji: Gloria i Mark Pjetri daruju vjenčano prstenje

Rad poput terapije

Primala je infuziju imunoglobulina i išla na fizikalnu terapiju u Krapinske toplice pa je nakon godinu dana počela hodati bez štaka. U razdoblju nekretanja i depresije je i nakupila suvišne kilograme, a iz svega toga izvukao ju je rad na “Ladi Kamenski”, koji joj je bio poput terapije. Sada zdravu prehranu kombinira s tjelovježbom pa joj zvuči nevjerojatno kad je netko sretne i začudi se da - hoda.

Cijelu priču o probrazbi Sare Hribar potražite u novom broju magazina Gloria u kojemu vam donosimo i veliki specijal - Dossier vjenčanja. Ne propusite - u prodaji od četvrtka, 5. travnja 2020.

KAKO SU MRŠAVJELI POZNATI

Preparati koji produljuju osjećaj sitosti, prehrana na bazi zdravih masti, hodanje, kružni trening i vojnički dril neke su od metoda kojima su poznate osobe istopile masne naslage i učvrstile mišiće.

Zoran Šprajc

Za voditelja informativne emisije RTL Direkt moglo bi se reći da je direktno iz teretane otišao u - bolnicu. Pet dana prije infarkta (nakon kojeg mu je ugrađen stent) na Instagramu se pohvalio intenzivnim treningom jer mu je bio cilj da za deset tjedana skine deset kilograma. Bolest ga je usporila pa Šprajc sada radi lagane vježbe i šeće, a broj prijeđenih kilometara mjeri ručnim satom. Na njegovu jelovniku je zdrava hrana poput plave ribe i lisnatog povrća, a umjesto alkohola - niskokalorični sokovi.

Davor Matota
Zoran Šprajc

Petra Dugandžić

Od desete godine, kad su počeli njeni problemi sa suvišnim kilogramima, zagrebačka glumica isprobala je sve moguće dijete - od UN-ove do bolničke. Promijenila je i nekoliko osobnih trenera, a 2017. je vježbala s Lucijom Baban, sestrom kolegice Katarine Baban. S njom je glumila u serijalu “Zlatni dvori” i zbog uloge jedre Slavonke natukla više od 90 kilograma. Sada Petra uzima Nume preparate - shakeove, juhe i pločice - s minimalnom količinom kalorija. Uzima se šest obroka dnevno, baziranih na vitaminima, mineralima i glukomananom, biljnom tvari koja produljuje osjećaj sitosti.

Mario Kučera i Maja Jurović
Petra Dugandžić

Martina Validžić

Televizijska novinarka, voditeljica i urednica svjesna je da se ništa ne postiže preko noći i po kratkom postupku pa se već dvije godine hrani prema principu nerigoroznog LCHF-a i povremeno posti. Osim toga, do pet puta tjedno odlazi u fitness centar na grupne kružne treninge - nekad je plesala uz šipku - pa je kombinacijom tjelovježbe i zdrave prehrane izgubila 20 kilograma.

Maja Jurović i Petar Jurica
Martina Validžić

Goran Navojec

Dvomjesečno snimanje ratne drame “Nestali” u velebitskom kršu zagrebačkom je glumcu bilo dvojaki izazov: utjelovio je kompleksnu ulogu hrvatskog vojnika, ali i - drastično smršavio. - Danas se mladi glumci bave sportom, dok se moja generacija bavila šankom. Poročan život, kao i svaki drugi, ima svoje prednosti i mane. Nije to sve zlo, ali ostavlja posljedice. Zato mi vojnički dril nije bio lagan, no pomogao mi je da dođem u formu - rekao je Goran, koji je dosad smršavio oko 25 kilograma. Sada odlazi u saunu i teretanu gdje odrađuje kardiotrening koji ubrzano topi masne naslage.

Vedran Peteh i Maja Jurović
Goran Navojec

Pročitajte i:

Linker
19. travanj 2024 19:07