intervju

Sarah Ferguson emotivna i iskrena: ‘Osjećam se jako sretno što sam imala najfantastičniju svekrvu‘

Humanitarka i bivša snaha Elizabete II. posjetila je Hrvatsku te otkrila što je veže za našu zemlju, na koji joj je način dobrotvorni rad promijenio život i kakva je baka svojim unucima Augustu i Sienni.

Kad se Sarah Ferguson 1986. udala za omiljenog kraljičinog sina, princa Andrewa, njezin život više nije bio isti, a zanimanje javnosti nije prestalo ni nakon njihova razvoda šest godina poslije. Sarah Ferguson, vojvotkinja od Yorka, Fergie - koje god ime odaberete, svi znaju o kome je riječ.

Mnogo prije Kate i Meghan postojale su Fergie i Diana. Iako prilično različite princeze, njihov izgled i nametnuto rivalstvo stalno je bilo u fokusu medija. Bila su to neka druga vremena, ali biti pripadnikom kraljevske obitelji nikada nije bilo lako, a povijest se često ponavlja. Moglo bi se reći da je Fergie utrla put Harryju i Meghan kad su odlučili napustiti kraljevske dužnosti i maknuti se iz Engleske.

image

Osim humanitarnog rada, Sarah Ferguson je poznata kao autorica više od 74 naslova.

DANIELE VENTURELLI GETTY IMAGES

Naime, Fergie se nakon razvoda preselila u Ameriku, gostujući kod Opre otkrila je mnoge intimne detalje iz života te je počela pisati priče za djecu. Baš kao i Meghan danas. I premda su je kroz godine pratili skandali, Sarah Ferguson (62) ima jednu konstantu u životu od koje ne odustaje - humanitarni rad. On ju je, kaže, spasio i dao joj svrhu kad je prolazila kroz teška vremena.

- Moja baka je uvijek govorila: Kad se osjećaš loše, napravi nešto dobro za drugoga - rekla je vojvotkinja. Upravo je to bio razlog njezina posjeta Hrvat skoj, gdje je na poziv Montessori Grupe, kao glavna ambasadorica, došla podržati njihov rad, s naglaskom na pitanje integracije ukrajinskih izbjeglica u Hrvatskoj, te kako bi otvorila nove načine suradnje za pomoć djeci diljem svijeta.

image

Lutke Blue i Little Red osmislila je devedesetih.

PRIVATNI ALBUM

Naime, organizaciju Children in Crisis, koja se bavi dobrobiti djece, s posebnim naglaskom na njihovom obrazovanju, osnovala je početkom devedesetih. Za takav pothvat inspirirala ju je djevojčica Anya oboljela od raka, koju je upoznala 1992. prilikom posjeta Poljskoj.

- Zahvaljujući humanitarnom radu postala sam bolja majka svojim kćerima Beatrice i Eugenie, dobila sam bolji uvid, i poticala sam ih da se i same uključe u dobrotvorni rad - istaknula je vojvotkinja od Yorka. Osim po dobrotvornom radu, Sarah Ferguson poznata je kao autorica dječjih priča, a posebno mjesto u njezinom stvaralaštvu ima lik Little Red. Ta je crvenokosa djevojčica tijekom godina postala simbolom dječjih prava. Vojvotkinja je svoj omiljeni lik povela u Hrvatsku, gdje je predstavila svoj najnoviji naslov ''Little Red Visits Croatia''.

image

Sarah Ferguson s Leonor Diaz Alcantara, izvršnom direktoricom Montessori Grupe, i predsjednicom nadzornog odbora Montessori Grupe Geetom Sidhu Robb.

VEDRAN PETEH/CROPIX

Koje su vaše odgovornosti kao ambasadorice Montessori grupe?

- Moje zalaganje za Montessori pristup počelo je mnogo prije moje ambasadorske uloge, i to s mojom kćeri princezom Eugenie koja je 1992., započela svoje školovanje u Montessori vrtiću u Windsoru. Iako je Montessori Grupa poznata kao globalni lider u podršci kvalitetnom obrazovanju u cijelom svijetu, njihova snažna misija jedan je od glavnih razloga zašto sam postala njihova glavna ambasadorica. Ova organizacija predana je donošenju Montessori pristupa svoj djeci, uključujući i onu najranjiviju, a ja sam posvećena tome da ih podržavam na svakom koraku. Njihova vizija svijeta u potpunosti je u skladu s uvjerenjima koja izražavam kroz svoj filantropski rad s obiteljima i predanošću da pomognem širokom rasponu dječjih dobrotvornih organizacija.

Koji je povod vašeg dolaska u Hrvatsku?

- Kako bi se Montessori približio svakom djetetu, jer takav pristup treba pronaći svoje mjesto izvan tradicionalnih Montessori učionica. To je veliki izazov koji je Montessori Grupa hrabro prihvatila. Njihovo djelovanje u Hrvatskoj u posljednje vrijeme uvelike pokazuje potencijal primjene Montessori principa u različitim okruženjima, uključujući kontejnere za privremeni smještaj. U Petrinji surađuju s Udrugom IKS na emotivnoj podršci djeci nakon potresa. Osim toga, osiguravaju Montessori sustav obrazovanja i podršku učiteljima i drugim pojedincima koji se brinu o djeci u okruženju poput kontejnera, što je daleko od organizirane Montessorijeve učionice. Nadalje, privode kraju pripreme za pokretanje novog programa čiji je cilj pružanje potpore ukrajinskim majkama i djeci kroz organizaciju inkluzivnih vrtića za djecu izbjeglice inspiriranih Montessori principom. Njihova je vizija razviti model koji će ukrajinskim majkama omogućiti da nađu posao i počnu obnavljati svoje živote u novoj zemlji, znajući istovremeno da njihova djeca imaju osiguranu adekvatnu dnevnu skrb i obrazovanje. Dakle, došla sam u Hrvatsku podržati njihov važan rad i razgovarati o novim načinima suradnje u našoj zajedničkoj misiji podrške djeci diljem svijeta.

image

Vojvotkinja se prošlog tjedna u parku Zrinjevac susrela s djecom kojoj je čitala priče iz njezine nove slikovnice 'Little Red Visits Croatia'.

CRAIG DERRICK

Čitajte i: Sarah Ferguson stigla u Zagreb: 'Sretna sam što sam se napokon vratila u Hrvatsku'

Na koji ste način iskoristili svoj boravak ovdje?

- Moja povezanost s Hrvatskom jako je posebna i seže još u vrijeme kada je vaša zemlja prolazila kroz tragičnu priču sličnu onoj koju Ukrajina trenutno živi. U svom humanitarnom radu kroz organizaciju ''Children in Crisis'', koju vodim više desetljeća, bila sam uključena u pomoć hrvatskim i bosanskim izbjegličkim obiteljima. Dolazak ovdje nakon svih ovih godina inspirirao me da iskažem poštovanje prema vašoj zemlji i vašem narodu na meni najautentičniji način - pisanjem. Biti autorica, posebno pisati za djecu, važan je dio mog života. Napisala sam više od 70 dječjih priča, a lik kojem se uvijek vraćam je zapravo prvi koji sam ikad stvorila – The Little Red. Ova djevojčica predstavlja sve što jesam i s godinama je postala simbol dječjih prava i njihove zaštite. Desetljećima je bila maskota moje dobrotvorne organizacije i jako sam sretna što sam ju povela na novo putovanje – u Hrvatsku. ''Little Red Visits Croatia'' najnovije je izdanje njezinih avantura i jako sam zahvalna na ukazanoj prilici da je podijelim s hrvatskom djecom. Tijekom pandemije pokrenula sam svoj youtube kanal ''Storytime with Fergie and friends'', gdje sam redovito čitala dječje priče. U Zagrebu sam ovo posebno čitanje knjige organizirala u parku Zrinjevac, u društvu zagrebačke djece. Nakon toga, provela sam vrijeme s jako inspirativnim mladim ljudima. Jako sam uzbuđena što sam po prvi put posjetila Vukovar i upoznala jednu vrlo posebnu osobu - djevojčicu u plavom kaputiću, Željku Jurić Mitrović. Poznata mi je njezina priča i jako me razveselilo zajedničko druženje. Jednako tako, u Vukovaru sam posjetila ukrajinske obitelji koje su nedavno pobjegle iz svoje zemlje na isti način kao što su Vukovarci to morali učiniti prije 30 godina.

Kako ste humanitarno djelovali za vrijeme rata u Hrvatskoj?

- Bila je to očajna situacija i bila sam odlučna učiniti sve da pomognem. Dobrotvorna udruga koju sam osnovala 1992., "Children in Crisis", bila je vrlo aktivna. Uložili smo ogroman trud koji je prepoznao Visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za izbjeglice. Svoju aktivnost usmjerili smo na izbjegličke kampove u kojima su bile smještene prognane obitelji, a uletjeli smo u sve, od primjerice osiguravanja šatora za prihvat deset osoba, preko stomatološke opreme do kupnje obuće. Osigurali smo, također, i svu potrebnu opremu kako bismo raseljenim osobama omogućili da zarađuju za život radeći na izradi svijeća koje su se prodavale diljem svijeta.

Ovo vam nije prvi posjet našoj zemlji. Bili ste 1992. u Splitu te u Dubrovniku prije osam godina s prijateljicom Slavicom Ecclestone. Koju uspomenu nosite iz Hrvatske?

- Volim sve što ima veze s Hrvatskom, od otoka do gradova. Ljudi u Hrvatskoj su vrlo posebni i ovdje se osjećam kao kod kuće.

image

S prijateljicom Leonor Diaz Alcantara u šetnji Zrinjevcem.

CRAIG DERRICK

Što je po vama najvrednija ostavština kraljice Elizabete, vaše bivše svekrve, koja je proslavila 70 godina na britanskom prijestolju?

- Ona je najbolji primjer dužnosti, služenja i postojanosti i to će biti njezino naslijeđe. Cijeli svoj život nesebično je podredila građanima Velike Britanije i Commonwealtha.

Kakav je vaš odnos s njom?

- Osjećam se jako sretno što sam imala najfantastičniju svekrvu. Čast mi je i privilegija imati priliku provoditi vrijeme s njom.

image

Sarah Ferguson 1992. osnovala je humanitarnu organizaciju 'Children in Crisis' kako bi pomogla djeci u sredinama pogođenim ratom da nastave sa školovanjem.

STIL PICTURES

Na koji je način ona utjecala na vas?

- Ona je cijeli svoj život posvetila javnoj službi, na način za koji mislim da ga nitko neće moći ponoviti, ali me je svakako inspirirala da nastavim sa svojim dobrotvornim radom.

Plodna ste autorica, objavili ste mnogo knjiga za djecu, ali i jedan ljubavni roman. Što vas inspirira u vašem radu?

- Napisala sam ukupno 74 knjige; to mi je u krvi. Od toga je njih 48 za djecu, zatim niz knjiga o samopomoći i wellnessu, dvije su povijesne knjige te moj roman 'Her Heart for a Compass'. Već sam završila i svoj drugi roman, koji će izaći sljedeće godine te sam nevjerojatno uzbuđena zbog toga. Kad je riječ o onome što me inspirira, to može biti povijest, druga književnost, priroda, moja obitelj, ali ponajviše moja mašta u koju se volim povući.

image

Vojvotkinja od Yorka je 2014. u društvu dobre prijateljice Slavice Ecclestone posjetila Dubrovnik.

NIKSA DUPER/CROPIX

Biste li voljeli da se vaš posljednji roman ekranizira?

- Voljela bih vidjeti da se roman 'Her Heart for a Compass' pretvori u TV seriju, a razgovarali smo s nekim produkcijskim kućama i streaming servisima o tome. Glavne muške likove bilo bi zabavno glumiti. U svojoj mašti vidim svog lika Donalda kojeg glumi netko poput Aidana Turnera ili Toma Hughesa, dok bi Lady Margaret bila glumica poput Jess Buckley ili Elinor Tomlinson.

Što vas je potaknulo na osnivanje književnog kluba?

- Divni ljudi koji pišu za Mills & Boon, a koje sam upoznala, bili su ti koji su me inspirirali da ga osnujem. Zaista želim učiniti sve što mogu kako bih podržala ženske spisateljice.

Jeste li više pisali tijekom pandemije?

- Da, apsolutno. Željela sam napisati svoj roman već 15 godina, ali vrijeme koje sam imala tijekom pandemije zaista mi je omogućilo da to i učinim.

image

Prilikom posjeta djeci u Afganistanu.

PRIVATNI ALBUM

Pišete, kuhate, vrtlarite, bavite se humanitarnim radom – što radite u slobodno vrijeme?

- Ne znam kuhati, zapravo beznadan sam slučaj u kuhinji, koliko god se trudila. U slobodno vrijeme volim biti u prirodi, gledati stare crno-bijele filmove i, naravno, pisati.

image

S kćerima Beatrice i Eugenie veoma je bliska i prenijela im je ljubav prema humanitarnom radu.

MARK STEWART CAMERA PRESS/MARK STEWART

Koliko vam se život promijenio otkako ste postali baka?

- Cijeli svoj život provela sam pričajući djeci priče, i to činim sada svaki dan na svom YouTube kanalu "Storytime with Fergie and Friends", tako da se tu ništa nije promijenilo. Najviše od svega divim se briljantnosti svojih djevojčica koje su se pokazale kao fenomenalne majke. To me čini jako ponosnom. Sienna ima samo osam mjeseci, a August godinu dana, tako da još ne govore, ali su već sada snažni karakteri.

Što najviše volite raditi s unucima?

- Volim čitati Augieju i Sienni. Prilično se uživim kad čitam dječje priče, a unuci misle da sam urnebesna.

Koliko stignete pomagati kćerima?

- Mislim da bi bake i djedovi trebali pustiti svojoj djeci da se bave roditeljstvom. No, uvijek sam tu da pokupim hranu s poda kad leti u vrijeme obroka. Dok su mi djeca odrastala usput sam naučila nekoliko lekcija koje ću podijeliti s unucima, ako budu otvoreni za to.

image

U ožujku je posjetila ukrajinske izbjeglice u Poljskoj.

PRIVATNI ALBUM

Kako se slažete s kćerinim supruzima?

- Jako sam ponosna na njih i jako sretna što obojica žele biti maksimalno uključeni u obitelj. Osjećam se kao da sam dobila dva sina.

Kako održavate mladolikost duha i tijela?

- Tijekom godina koristila sam različite režime, uključujući brojanje kalorija i ketogenu dijetu, kako bih svoju težinu držala pod kontrolom i na zdravoj razini. Danas, sa 62 godine, nikad se nisam osjećala bolje, iako znam da ću do kraja života morati paziti što jedem. Otkrila sam, također, kako je osjećaj radosti u srcu dobra stvar da bismo se osjećali mladima.

S obzirom na vaše golemo životno iskustvo, što biste savjetovali našim čitateljicama da budu zadovoljnije sobom?

- Nastojte davati i nastavite davati. Pokušajte izmamiti osmijeh na djetetovo lice. Zapamtite da ako se nekome nasmiješite, možda ćete biti dovoljno sretni da ga dobijete natrag te ga naučite primiti. Čini vam cijeli dan boljim.

Linker
24. travanj 2024 23:12