RUDY GIULIANI: HEROJ ILI ZLOČINAC

Skandali, huškanje na nasilje i tri razvoda: Uspon i pad osobnog odvjetnika američkog predsjednika

Nekad omiljeni njujorški gradonačelnik Rudy Giuliani prometnuo se nizom loših poteza i odluka u omraženu figuru Trumpove administracije.

Umjesto da u povijesti SAD-a ostane upamćen kao jedan od najuspješnijih i najomiljenijih gradonačelnika New Yorka i državni tužitelj koji je sredinom osamdesetih u zatvor pospremio šefove pet najutjecajnijih njujorških mafijaških obitelji, 76-godišnjeg Rudyja Giulianija nakon nedavnih događaja javnost će pamtiti ponajprije kao glavnog savjetnika i odvjetnika aktualnog predsjednika Donalda Trumpa, koji je nahuškao rulju njegovih najzaluđenijih pristaša na zauzimanje zgrade američkog Kongresa u Washingtonu.

Protiv izborne prevare i krađe nastavit ćemo se boriti sukobima.

Premda su mu kao vrsnom pravniku vjerojatno poznate implikacije njegovih riječi kojima je 25 tisuća ogorčenih Trumpovih pristaša - u želji da spriječe potvrdu izborne pobjede izabranog predsjednika Joea Bidena - Giuliani ih je svojim vatrenim govorom toga dana svejedno potaknuo da prvi put u povijesti američke demokracije zauzmu zgradu parlamenta, te iz nje izbace narodne predstavnike.

image
Govor koji bi Rudyja Giulianija mogao koštati i zatvora.
MICHAEL BROCHSTEIN/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK

- Protiv izborne prevare i krađe nastavit ćemo se boriti sukobima - izjavio je na skupu održanom 6. siječnja, čije će posljedice ostati najmračnija epizoda u suvremenoj američkoj povijesti. A zbog svojih bi riječi Giuliani mogao i kazneno odgovarati zbog kršenja saveznog zakona i zločinačkog udruživanja s ciljem rušenja i onemogućavanja rada legalnih, demokratski izabranih institucija.

Hoće li Giuliani kraj svoje karijere dočekati iza rešetaka, tek će se vidjeti, no sigurno je da su događaji posljednjih dana nepovratno naštetili njegovom imidžu lobista, koji je zahvaljujući svojim savjetima - nakon prestanka političke karijere i javnih funkcija - posljednjih desetljeća stekao osobno bogatstvo čija se vrijednost procjenjuje na 45 milijuna dolara.

Tako da bi nakon svega sigurno trebalo razmisliti o nastavku filma "Rudy: The Rudy Giuliani Story", u kojem je naslovnu ulogu 2003. maestralno odigrao legendarni holivudski glumac James Woods.

image
Prizori iz filma "Rudy: The Rudy Giuliani Story".
ITV/Shutterstock

Rudolph William Louis Giuliani rođen je 28. svibnja 1944. kao jedini sin u obitelji talijanskih imigranata u četvrti East Flatbush, dijelu njujorškog Brooklyna. Njegova majka Helen D'Avanzo bila je domaćica, koja se potpuno posvetila sinovljevu odgoju i potrebama, dok je otac Harold Angelo Giuliani obitelj prehranjivao radeći kao vodoinstalater i šanker u lokalnim barovima. No, ta primanja su mu se činila bijednima za napore koje u njih ulagao, a zbog svoje vatrene ćudi često je upadao u sukobe s nadređenima i šefovima. Na kraju se okrenuo kriminalu, te se priključio šogoru Leu D'Avanzu, koji je vodio ilegalnu kockarnicu u jednom bruklinskom restoranu, a većinu prihoda je ostvarivao od zelenaških kamata za pozajmice onima koji su te večeri za stolom izgubili - sve. Giuliani senior bio mu je tjelohranitelj, koji je "neuredne platiše" plašio lomivši im noge, ruke, noseve i prste.

Iako je Rudy Giuliani na vrhuncu slave tvrdio da je od oca naučio sve najvažnije životne lekcije, uključujući moral i poštenje, novinar Wayne Barrett u neautoriziranoj biografiji otkrio je kako je Giulianijev otac 1934., deset godina prije sinova rođenja, odslužio 18 mjeseci zatvorske kazne u njujorškom Sing Singu zbog oružane pljačke - mljekara.

U takvom disfunkcionalnom obiteljskom okruženju Giuliani je shvatio da se može pouzdati samo u sebe samog i svoje znanje. Bio je najbolji učenik u lokalnoj katoličkoj školi Sv. Ane, te u srednjoj školi, nakon čega je upisao političke znanosti i filozofiju na koledžu Manhattan Riverdale u Bronxu. Premda je za vrijeme školovanja razmišljao i o svećeničkom pozivu, predomislio se i upisao Pravni fakultet na Sveučilištu NYU, na kojem je diplomirao cum laude i doktorirao 1968.

image
Rudy Giuliani i Donald Trump njeguju prijateljstvo dugo već nekoliko desetljeća.
RICHARD B. LEVINE/DDP USA/PROFIMEDIA

- Rudy je postao republikanac jer je od njih dobivao poslove zahvaljujući kojima je strelovito napredovao u karijeri. No, on je u duši definitivno demokrat, iako se on s tim mojim riječima sigurno neće složiti. Ali pokažite mi republikanca kojeg mogu dirnuti prizori patnje i siromaštva kao moga sina - izjavila je njegova majka Helen u intervjuu 1988.

Uistinu, Giuliani se 1968. učlanio u Demokratsku stranku, te iste godine volontirao u predsjedničkoj kampanji Roberta F. Kennedyja. Ispisao se 1975. jer je to bio uvjet za napredovanje u republikanskoj administraciji predsjednika Geralda Forda u Washingtonu, a republikanac je postao na početku Reaganove vladavine 1981.

Streloviti uspon nakon što se pridružio republikancima

Početak strelovitog uspona u Reaganovoj administraciji poklopio se s okončanjem Giulianijevog prvog braka s učiteljicom Reginom Peruggi, njegovom prijateljicom iz djetinjstva. Crkveni brak s njom uspio je poništiti zahvaljujući tvrdnji da su njih dvoje bratić i sestrična u drugom koljenu, što je, navodno, tek naknadno saznao. Nakon toga vjenčao se s TV voditeljicom Donnom Hanover, s kojom je dobio sina Andrewa, danas 34-godišnjeg savjetnika za komunikaciju u timu predsjednika Donalda Trumpa, te 31-godišnju kćerku Caroline Rose, filmašicu i aktivisticu za prava homoseksualne zajednice, koja se ove godine proslavila člancima za časopis Vanity Fair.

image
Supruga Donna pomogla mu je da se domogne funkcije gradonačelnika New Yorka.
CHARLES SYKES/SHUTTERSTOCK

U prvome je sve čitatelje zamolila da na predstojećim izborima glasaju za Joea Bidena i Kamalu Harris, te tako prekinu vladavinu Trumpovog terora, kojeg podržava i njezin otac. U drugom je objavila savjete izgubljenim Trumpovim pristašama za povratak u stvari svijetu i priznanje poraza na predsjedničkim izborima.

Beskompromisno se borio protiv kriminala na ulicama New Yorka

Kako god, uz podršku Donne Hanover stigao je do fotelje u uredu njujorškog gradonačelnika: američkom metropolom upravljao je u dva mandata od 1. siječnja 1994. do 31. prosinca 2001., a mjesto u povijesti zaslužio je nesmiljenom borbom protiv kriminala - zbog čega je New York postao jedno od najsigurnijih mjesta za život u Sjedinjenim Državama. Osim toga, omogućio je sklapanje životnog partnerstva za pripadnike homoseksualne zajednice, jamčeći im ista prava kao i supružnicima, te isto tako školovanje djece ilegalnih imigranata. Osoba 2001. godine u izboru časopisa Time postao je zahvaljujući vlastitim reakcijama i odgovoru gradskih javnih službi na posljedice terorističkog napada 11. rujna, zbog čega ga je i britanska kraljica Elizabeta II. proglasila počasnim vitezom 2002.

Kraj drugog gradonačelničkog mandata dočekao je bez vjenčanog prstena: s prsta ga je skinuo u ožujku 2000., a da su se rastali objavio je na novinskoj konferenciji u svibnju. Donna Hanover tu je informaciju doznala iz medija, a tada je bio u vezi s Judith Nathan, menadžericom prodaje u farmaceutskoj kompaniji, deset godina mlađom od sebe. Iste godine obolio je od raka prostate, bolesti od koje mu je preminuo otac, a izliječio se zahvaljujući kombinaciji hormonalne terapije, agresivne kemoterapije i zračenja.

image
Treća supruga Judith ostavila ga je 2019., nakon petnaest godina braka.
KEN TOWNER/EVENING STANDARD/SHUTTERSTOCK

U brakorazvodnoj parnici bivšoj supruzi isplatio je gotovo sedam milijuna dolara odštete, te prepustio skrbništvo nad djecom. S trećom suprugom Judith Nathan dobio je i pokćerku Whitney, a na njihovom vjenčanju 24. svibnja 2003. među 400 uzvanika bio je i tadašnji građevinski tajkun Donald Trump.

Nakon gradonačelničkog mandata Giuliani se posvetio privatnom biznisu, lobiranju za republikanske predsjedničke kandidate, senatore i kongresnike, te poslovnom savjetovanju.

Usput je snimao filmove i TV serijale, u kojima je uglavnom glumio samog sebe, a uživo je gostovao i u brojnim televizijskim showovima. U legendu su ušli njegovi nastupi u kopiji haljine Marilyn Monroe, kad je otpjevao pjesmu "Happy birthday, Mr. President", te grintavog njujorškog taksista, koji se stalno žali na onu uš od Giulianija u emisiji Saturday Night Live.

image
Uz Trumpove je Giuliani povezan i poslovno i privatno.
J LINGO/SHUTTERSTOCK

Ipak, najveću pozornost javnosti izazvala je njegova uloga u filmu "Borat 2", u kojem ga je navodna 15-godišnja novinarka ultrakonzervativnog portala pozvala u hotelsku spavaću sobu, a Giuliani je s njom legao u krevet dirajući se po međunožju, prije nego što je glumac Sacha Baron Cohen vičući uletio u sobu.

Filmski skandal bio je, pak, samo uvod u brojne političke skandale u kojima je sudjelovao na kraju Trumpovog predsjedničkog mandata. A njega je, po običaju, dočekao uz novu pratilju. Od treće supruge razveo se 2019. nakon 15 godina braka, a Judith Nathan u parnici je izjavila kako se Giuliani za to vrijeme potpuno promijenio i postao drugi, njoj nepoznat čovjek. Sada s medicinskom sestrom Mariom Ryan, s kojom je vezu započeo još dok je ona bila u braku s veteranom američkih marinaca, očekuje ishod svojih huškačkih govora. Ovisno o pravnoj kvalifikaciji eventualnih optužbi Giuliani bi mogao nastaviti obiteljsku tradiciju, te završiti iza rešetaka Sing Singa, baš kao i njegov pokojni otac prije sedam i pol desetljeća.

Linker
24. travanj 2024 04:19