Paklene godine

Skupa cijena uspjeha: Gurua samopomoći od smrti spasila kći, obolio je od depresije i shizofrenije

Bolest supruge, depresija, upala pluća, korona, psorijaza i na kraju shizofrenija umalo su stajale života poznatog kanadskog psihologa Jordana Petersona koji je poslušao svoju kćer Mikhailu i promijenio prehranu te se zahvaljujući lavljoj dijeti izvukao iz ralja beznađa

Skupo je kanadski psiholog Jordan Peterson (58) platio fenomenalan us­­pjeh svog 2018. objavljenog bestselera “12 pravila za život: protuotrov kaosu”. Nikakva ga životna pravila nisu mogla pripremiti za ono što je uslijedilo: tri godine totalnog kaosa i zdravstvene apokalipse. Postao je ovisan o klonazepamu - lijeku protiv anksioznosti - koji je počeo uzimati na­­kon autoimune reakcije na jabučni sok.

Radikalno je promijenio i način prehrane te počeo jesti samo govedinu, prema načelima takozvane “lavlje” dijete, na koju ga je navukla kći Mikhaila (28). Kad se pokušao skinuti s klonazepama, pao je u tešku depresiju, prebolio dvostruku upalu pluća, dobio psorijazu, spopale su ga suicidalne misli i dijagnosticirana mu je shizofrenija. U Torontu su ga htjeli liječiti elektrošokovima, no obitelj Peterson nije dopustila da ga priključuju na struju.

image
Jordan Peterson je prema savjetu kćeri Mikhaile radikalno promijenio prehrambene navike te počeo jesti samo govedinu
PRIVATNI ALBUM

Tri paklene godine

Suprotno savjetima svojih liječnika, Jordan je odletio u Moskvu kako bi pomoć potražio u bolnici gdje su ga devet dana držali u induciranoj komi, što navodno pomaže detoksikaciji. Nakon te drakonske terapije morao je nanovo učiti hodati i prepoznavati svoje najbliže. Potom je završio u klinici za odvikavanje u Beogradu, gdje je dobio covid-19. U te tri paklene godine njegova je supruga Tammy (53) umalo umrla od rijetke vrste raka bubrega, a njihova kći Mik­­haila, koja je od djetinjstva patila od raznih teških oboljenja te sa 17 dobila umjetni kuk i zglob, po­­no­­vno je morala na operaciju.

Pe­­ter­­son je povrh svih tih muka Jo­­bo­­vih također morao promovirati svoju knjigu na svjetskoj turneji sa 160 postaja. I održavati svoj YouTube kanal s 3,5 milijuna pratitelja i 200 milijuna pregleda. I ulaziti u televizijske dvoboje s drugim istaknutim pop-intelektualcima poput Slavoja Žižeka. I napisati novu knjigu.

Početkom ožujka objavljena Petersonova knjiga “Izvan reda: Još 12 pravila za život” nastavak je njegove prve uspješnice, prodane u više od pet milijuna primjeraka te prevedene na 50 jezika, i pripada istom žanru samopomoći.

U uvodu nove knjige napaćeni profesor iz Toronta sumirao je što mu se sve događalo nakon što je postao globalna senzacija, a dalje opet niže savjete svima koji izgubljeno lutaju tražeći smisao života, utjehu u teškim vremenima i svoje mjesto u svijetu. U skladu sa svojim konzervativnim svjetonazorom, autor ne zaziva promjene postojećih društvenih struktura i hijerarhija, već čitatelje savjetuje da se okane ideologije i “fatalne privlačnosti lažnih idola” kao što su, primjerice, Marx, Foucault ili Derrida.

Prve kritike Petersonove nove knjige nisu osobito povoljne iako kritičari uzimaju u obzir da je to novo evanđelje samopomoći stvarao teško poremećenog mentalnog zdravlja. Premda njegovi savjeti zvuče prilično banalno, to ne znači da nisu duboko promišljeni: - Ne radite ono što mrzite. Tragajte za smislom, ne za svrhom. Pokušajte jednu sobu u svom domu učiniti što ljepšom. Potrudite se koliko god možete oko barem jedne stvari i pogledajte što će se dogoditi. Planirajte i marljivo radite na održavanju romantike u vezi. Ne dopustite si da postanete ogorčeni, lažljivi ili arogantni. Budite zahvalni unatoč svojoj patnji - savjetuje.

image
Nastavak bestselera iz 2018. izašao je u izdanju Verbuma

VERBUM

Kastrirana muževnost

Peterson argumentirano elaborira svako svoje pravilo, pri čemu koristi širok spektar referenci, od Biblije preko drevnih alkemičara do svog tasta i Harryja Pottera. On je, koliko se može zaključiti, sve svoje nedaće izgurao kao pravi muškarac - snagom volje i karaktera. Nakon prve knjige u intelektualnim je krugovima najviše protivnika stekao upravo zbog prenaglašavanja muškog principa, teze da je suvremeno društvo zastranilo u feminističke vode i kastriralo muževnost. Ta mu je teza ujedno i priskrbila tolike milijune obožavatelja. Dakako, Jordan Peterson nije mu­­ška šovinistička svinja, ali ga je borba protiv okova političke korektnosti zavadila i sa ženskim pokretom.

image
Jordan Peterson sa suprugom Tammy, koja je skoro umrla od raka bubrega, u braku je od 1989
PRIVATNI ALBUM

Novu knjigu posvetio je svojoj supruzi Tammy, koju poznaje od djetinjstva. Zajedno su odrastali u kanadskom gradu Alberti i kad mu je bilo 11 godina, Jordan je najavio ocu da će se, kad poraste, vjenčati s Tammy. Ispunio je to obećanje 1989. i još su nerazdvojni.

- Mojoj supruzi Tammy Maureen Roberts Peterson, koju sam duboko volio pedeset godina i koja je, prema mojoj procjeni, u svakom pogledu i iznad svih razloga vrijedna divljenja, napisao je u posveti Jordan Peterson, vrlo religiozan intelektualac koji duboko vjeruje u težak rad, disciplinu i obiteljske vrijednosti. I u socrealističku umjetnost. Svoju kuću u Torontu nakrcao je velikim uljima na platnu iz sovjetske ere, slikama koje prikazuju herojske prizore iz Drugog svjetskog rata ili trijumfe komunizma. Nabavio ih je preko eBaya od nekog ukrajinskog dilera.

Opsesija

- Najmanje četiri godine svakog bih dana na eBayu pregledao najmanje tisuću tih slika u potrazi za onim najboljim. Mogu vam reći da umjetnost prosijava i kroz propagandu, s protokom vremena sve jače, i to je vrlo zanimljivo promatrati. Imam, naprimjer, sjajnu sliku Jurija Gagarina, prvog čovjeka u svemiru, koji stoji ispred rakete i radarske instalacije. Draga mi je i slika jednog talentiranog umjetnika iz 70-ih godina: usamljeni vojnik na fronti piše pismo majci ispred velikog radija.

Tko god provodi sate i dane na eBayu u potrazi za nekom svojom opsesijom, više se ne mora pitati jesu li mu sve daske na broju. Veliki guru samopomoći Jordan Peterson svojim primjerom svjedoči da su i najbizarnije opsesije najnormalnija psihološka pojava.

Linker
25. travanj 2024 00:22