promo
INTERVJU

Skye Edwards: Morcheeba kao grupa više ne postoji, ali glazba ostaje

Da i ružna priča može imati lijepi završetak dobro zna Skye Edwards (42), pjevačica dua Skye & Ross, koji će 26. studenog nastupiti u zagrebačkoj Tvornici kulture.

Njezina je majka rodila osmero djece, ali ih zbog mentalne bolesti nije mogla odgajati i brinuti se za njih, pa ih je socijalna služba dala udomiteljima. No, nisu sva imala sreće poput Skye. Nju je udomio par koji joj je pružio ljubav i sigurnost, pa je imala sretno djetinjstvo. Njezina prva ljubav bila je moda, ali je studij dizajna u Londonu napustila nakon prve godine - i 1994. se pridružila grupi Morcheeba, koju su osnovala braća Paul i Ross Godfrey, i s njom postigla uspjeh zahvaljujući hitovima kao što su "Rome Wasn't Built in a Day" i "Trigger Hippie". Ove godine ona i Ross Godfrey osnovali su duo i snimili album "Skye and Ross".

Uz pjevačku karijeru Skye Edwards ima i skladan obiteljski život - što će se vidjeti i na koncertu u Zagrebu. Na koncertima je prate muž, basist Steve Gordon, 21-godišnji sin Jaega svira bubnjeve, a u hotelskoj sobi čeka je 18-mjesečna kći koju za to vrijeme čuva dadilja. Jedino je 18-godišnja kći Kiki ostala u Londonu zbog školskih obaveza.

Znači li osnivanje dua da se Morcheeba raspala?
I da i ne. Morcheeba kao grupa više ne postoji, ali glazba ostaje. Izvodimo je na koncertima kao i prije. Paul ionako nikad nije s nama išao na turneje, pa smo se Ross i ja navikli da nastupamo kao duo.

Ovoga ste ljeta nastupili u Šibeniku, a tamo ste snimili i spot za pjesmu 'Light Of Gold'. Kako je došlo do toga?
Kada smo vidjeli da ćemo svirati na tvrđavi Sv. Mihovila odlučili smo tu prekrasnu lokaciju iskoristiti i za spot. A redatelj je za njega angažirao jedan zaljubljeni šibenski par, Saru i Danijela, koji su tako postali zvijezde naše pjesme.

Gledate li kada stare spotove grupe Morcheeba?
Naravno, oni su poput riznice sjećanja. S Morcheebom sam prije više od dvadeset godine započela karijeru i prošla sam s njom sretna i nesretna razdoblja. Sjećam se, na primjer, da smo spot za pjesmu "Blindfold" snimali nekoliko mjeseci nakon što sam rodila kćer, pa sam je u stankama dojila.

Kako balansirate karijeru i obitelj?
Teško je biti roditelj, bez obzira jeste li glazbenik ili radite od 9 do 5. No, sretna sam što mi je posao omogućio da puno vremena budem s mojom djecom. Nisam se odvajala od njih do njihove treće godine jer sam ih vodila sa sobom na turneje. Poslije, kad su krenula u vrtić, bilo je malo teže. Osjećala sam krivnju što ih ostavljam dadilji i odlazim od kuće. No, kad bih se vratila, posvetila bih se samo njima.

Sin svira s vama. Vole li i vaša druga djeca glazbu?
Najmlađa kći ima 18 mjeseci i za nju je prerano išta reći. No, nadahnula me za dvije pjesme. Najstariji sin bio je još u mom trbuhu kad sam s Morcheebom snimala album "Who Can You Trust?", a danas izvodi te iste pjesme na našim koncertima.

Pričate li djeci o svom djetinjstvu?
Naravno, znaju zašto nisam odrasla sa svojom biološkom majkom. Kada sam imala šest tjedana posvojio me jedan prekrasan par iz istočnog Londona. Zahvaljujući njima imala sam divan život. Oni su mi usadili ljubav prema glazbi i omogućili mi da postanem pjevačica. Voljeli su country, pa sam odrasla uz tu glazbu, a kasnije sam zavoljela i soul, reggaea, R&B...

Jeste li ostali u kontaktu sa vašom braćom i sestrama?
Na žalost, neke od njih nikada nisam ni upoznala. Nisu svi imali sreće poput mene. Nekoliko ih je već i preminulo zbog droge. Jako sam bliska ostala samo s jednom sestrom.

Jeste li zbog djetinjstva više protektivni prema djeci?
Ne znam jesam li previše protektivna, ali istina je da ih čuvam od javnosti. Ne objavljujem njihove fotografije na Facebooku niti ih dajem medijima. Naravno, ovo dvoje starijih već je dovoljno odraslo da mogu sami odlučivati žele li se pojavljivati u medijima, no mlađu djecu pokušavam zaštititi. Nikada nisam javno objavljivala da sam rodila dijete, a izuzetak je jedino bila moja najmlađa kći, koja je rođena tri mjeseca prije termina. Nisam željela da se o tome govori, ali menadžer me je upozorio da bi ipak bilo dobro poslati poruku obožavateljima na Facebooku. Naime, nekoliko dana nakon poroda smo imali zakazani koncert, pa mi je rekao da je najbolje da kažemo pravi razlog za otkazivanje. Inače bi ljudi mislili da sam neka diva. Oduševilo me je koliko su obožavatelji reagirali s brojnim čestitkama za zdravlje.

Nakon što ste više od dvadeset godina Skye, zove li vas itko pravim imenom Shirley?
Moji roditelji su me tako zvali. Bilo bi mi čudno kada bi mi rekli Skye, jednako koliko mi je čudno kada mi netko od obožavatelja kaže Shirley. Na žalost, roditelji su mi preminuli, pa je sada moja sestra jedina osoba koja me tako zove.

Linker
16. travanj 2024 11:02