Neutješna i slomljena

Slavna irska pjevačica za prerani odlazak sina optužuje državne institucije i zdravstveni sustav, ali i samu sebe

Glazbenica Sinead O’Connor ne može se pomiriti s okolnostima koje su, uvjerena je, dovele do tragične smrti njezinog sina Shanea.

Proslavljena irska pjevačica Sinead O’Connor (55), jedna od najnekonveniconalnijih i najutjecajnijih glazbenih zvijezda s kraja 80-ih i prve polovice 90-ih godina prošlog stoljeća, ne prestaje oplakivati smrt svog 17-godišnjeg sina Shanea, čije je tijelo irska policija pronašla prošlog vikenda u obalnom gradiću Brayju, dvadesetak kilometara južno od Dublina.

Tragične okolnosti u kojima si je maloljetni Shane oduzeo život još se istražuju, no njegova je neutješna majka uvjerena kako odgovornost za njegovu smrt leži i na irskom zdravstvenom sustavu, te državnim institucijama, pod čijim nadzorom se Shane nalazio prije nego što mu se izgubio svaki trag.

Prema psihijatrijskoj procjeni Shane je, naime, kao duboko traumatizirana ličnost uz stručnu pomoć trebao i stalni nadzor zbog potencijalne opasnosti od suicida, a Shaneov nestanak prijavljen je 48 sati prije nego što je pronađen njegov leš. Prema rezultatima kriminalističke istrage trag mu se gubi u Tallaghtu, južnom predgrađu irske metropole, gdje je viđen posljednji put.

“Kako je moguće da je traumatizirani suicidalni sedamnaestogodišnjak je bio pod bolničkim nadzorom u bolnici Lynn Ward jednostavno nestao??? Kako je moguće da mu se išta dogodilo pod nadzorom? Tužbe.”, napisala je Sinead O’Connor u jednoj od svojih objava na twitteru. U njima se obrušila na razne institucije uključujući i HSE, irski sustav zdravstvenog osiguranja, te agenciju Tusla, koja je bila zadužena za praćenje i nadzor Shaneova ponašanja.

“26 sati nakon što mi je sin preminuo pod takozvanim nadzorom i brigom irske države, nitko me od predstavnika agencije Tusla još nije nazvao. To je nedopustivo”, napisala je pjevačica koja je za Shaneovu smrt saznala od irske policije, nakon čega je upravo majka potvrdila njegov identitet.

image

Sinead O'Connor na jednom od posljednjih nastupa u Parmi 2020.

LUIGI RIZZO/PACIFIC PRESS/SIPA/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

“Neka im dragi Bog oprosti, ja nikada neću”, napisala je u jednoj od idućih poruka na Twitteru, nakon što su je predstavnici agencije Tusla napokon kontaktirali s molbom da se uključi u sastavljanje priopćenja za medije povodom tragičnog događaja.

“Glavni cilj im je očito zamagliti činjenicu da je moje dijete bilo u rukama irskih državnih institucija”, napisala je.

Krivi i sebe

Glasnogovonik irskog sustava za zdravstveno osiguranje izjavio je, pak, da zbog etičkih razloge i tajnosti osobnih podataka ne može komentirati pojedinačni slučaj, koji zasad nisu željeli komentirati predstavnici bolnice iz koje je Shane pobjegao, te agencije koja je nadzirala njegovo ponašanje.

Neprežaljenog sina pjevačica je na vječni počinak ispratila pjesmom Boba Marleyja, a u oproštajnoj poruci nazvala ga je “svjetlom svog života” i “svojom bebom plavih očiju”, a u posljednjoj poruci na Twitteru priznala je i vlastitu odgovornost: "Nemojte misliti da ne znam kako sam i ja zakazala. Svi smo zakazali, dobrodošli u Irsku."

Čitajte i:Tko je zapravo Nicolas Cage? Sva lica glumca, četverostrukog djeda i trostrukog oca koji je spiskao 150 milijuna dolara

Shanea je Sinead O’Connor dobila s irskim folk glazbenikom i producentom Donalom Lunnyjem, s glazbenim producentom Johnom Reynoldsom ima 34-godišnjeg sina Jakea Reynoldsa, s novinarom Johnom Watersom ima 26-godišnju kći Roisin Waters, a 15-godišnjeg sina Yeshuau Francisa Neila Bonadiju dobila je u vezi s američkim poduzetnikom Frankom Bonadijom.

image

Sinead O'Connor na vrhuncu slave 1992. na koncertu u njujorškom Madison Square Gardenu

MARIA BASTONE/AFP/PROFIMEDIA

Povodom Shanove smrti glazbenica je primila desetke tisuća izraza sućuti, a jednu od najdirljivijih poslao joj je kolega Shane MacGowan, pjevač škotskog sastava The Pogues: “ Sinead ti su uvijek bila tu za mene i brojne druge ljude kojima si pružila utjehu i rame za plakanje. U dubini svoje duše ne bojiš se boli i patnje, jer znaš kako pomoći sebi i drugima, te iscijeliti ih od zla i stradanja. Uvijek si pomagala drugima, a nadam se da ćeš sada pronaći snagu i mir koji su ti toliko potrebni u trenucima neizrecivog gubitka i patnje. Shane je bio divan dječak i jako sam ga volio. Molim se za njega da pronađe mir i da ostane na svaki mogući način povezan sa svojom mamom.”

Linker
24. travanj 2024 08:06