ZA BOLJE SUTRA

Slavna modna dizajnerica u kampanju protiv lova krenula je sa živom lisicom na ramenu: ‘Užasno sam razočarana‘

Posljednji u nizu pothvata Britanke Stelle McCartney, koja je postala sinonim za ekološki osviješteni pristup modi i zaštitu prirode - mnoge je ostavio bez teksta.

"Užasno sam razočarana što tradicionalni lov na lisice još uvijek postoji u našoj zemlji. Potpišite peticiju za njegovu zabranu i spasite živote nevinih divljih životinja. Postanite dijelom pokreta za bolje sutra: već u 2022. svi skupa možemo živjeti više u skladu s prirodom ako to želimo", napisala je u svojoj objavi na Instagramu proslavljena britanska dizajnerica Stella McCartney čiju su akciju podržale stotine tisuća njezinih pratitelja.

Kći Sira Paula McCartneyja tako se prometnula u zaštitno lice kampanje protiv tradicionalnog lova na lisice čija sezona u njezinoj domovini započinje na Štefanje 26. prosinca.

Za tu je priliku Vougeovom modnom fotografu pozirala ispod stoljetnog bora u vlastitoj kreaciji, bundi od umjetnog krzna, sa živom lisicom na lijevom ramenu. Znalci su uvjereni kako ta fotografija nije djelo majstora fotošopa, nego je Stella McCartney za snimanje angažirala pripitomljenu, udomaćenu i cijepljenu divlju životinju koja se na njezinom ramenu pitomo smjestila poput kakve mačke.

Slavna dizajnerica inače je velika ljubiteljica životinja pa je kao božićnu čestitku ove godine iskoristila fotografiju svojih pasa Suedea i Bluea ispred božićnog drvca s neotvorenim darovima, a koliko je ekološki osvještena pokazala je i na nedavnom samitu o klimi COP 26, održanom u škotskom Glasgowu, gdje je predstavila svoju viziju održivosti visoke mode. Izložbu je otvorila u nazočnosti princa Charlesa i holivudske zvijezde Leonarda DiCaprija, a njezino otvorenje popratila je šokantnim videom na svom profilu na društvenim mrežama koji prikazuju kakvim su sve okrutnostima prije svoga kraja izložene životinje u uzgoju.

Čitajte i: SVAKI TIP KOŽE ZAHTIJEVA DRUGI PUDER: CATE BLANCHETTE VOLI ‘BESTEŽINSKE‘, A EVO KAKO IZABRATI IDEALAN

Zbog toga se ona odavno zalaže za korištenje umjetnog krzna, koje nas jednako efikasno štiti od hladnoće i po izgledu se nimalo ne razlikuje od pravog, a u Glasgowu je predstavila i brojne inovativne ekološke materijale koje ubuduće namjerava koristiti u svom radu.

Najzapaženije su bile njezine veganske hlače, torbice i jakne čiju osnovu čini micelij gljiva: izgledom nalikuje na kožu, a mogu se potpuno reciklirati ili bezopasno razgraditi u okolišu.

Pedesetogodišnja Stella McCartney majka je četvero djece u braku s britanskim publicistom Alasdhairom Willisom, koji je sedam godina bio kerativni direktor kompanije Hunter, najpoznatije po svojim ekstra izdržljivim lovačkim cipelama i čizmama. Kako je lani odstupio s te lukrativne funkcije teoretski bi mogao javno podržati supruginu kampanju protiv lova na lisice da nije zadržao mjesto savjetnika u kompaniji koja je većinski vlasnik tog čuvenog britanskog brenda osnovanog davne 1856. godine.

Linker
24. travanj 2024 22:17