Diši i pjevaj!

Slavni operni pjevači pomažu pacijentima u oporavku od korone! Otkrili vježbe i posebne tehnike disanja

U vrijeme prorijeđenih kazališnih nastupa, operni glazbenici dopiru do publike demonstrirajući posebne tehnike disanja: u okviru inicijative ‘prodiši’, a u dogovoru s postcovid ambulantom KBC-a dubrava, pomažu pacijentima u oporavku od posljedica korone i jačanju kapaciteta pluća.

Imena naših opernih pjevača proteklih su mjeseci najtraženija među - postcovid pacijentima s teškoćama u oporavku od posljedica zaraze koronavirusom. Među njima su sopranistica Marija Kuhar Šoša (38), docentica pjevanja na Muzičkoj akademiji u Puli, te bariton Ljubimir Puškarić (39), prvak zagrebačkog HNK-a i osnivač nacionalne inicijative “Prodiši” za rehabilitaciju rekonvalescenata od te bolesti.

Humanitarnom radu se, kaže, posvetio potaknut sličnim primjerom iz Velike Britanije, jer je bio svjestan da operni pjevači, koji svoju formu i kapacitet pluća održavaju vježbama tehnike disanja, mogu postcovid pacijentima znatno olakšati restriktivne i opstruktivne plućne smetnje.

image
Zagrebačka ekonomistica Sandra Fabrizi tri mjeseca nakon bolesti patila je od kratkog daha i kroničnog umora.
DARKO TOMAS/CROPIX

- Kratak dah i s njime povezani kronični umor te napadaji panike zbog nemogućnosti udaha česti su simptomi koje ljudi osjećaju, čak i mjesecima nakon preboljelog covida-19 - kaže Ljubomir Puškarić, koji se s kolegama angažirao kao mentor. U dogovoru s postcovid ambulantom u zagrebačkom KBC-u Dubrava pozvao je zainteresirane da se uključe u rad s instruktorima pjevačima iz cijele Hrvatske, čiji je broj u međuvremenu narastao na 25. I nitko nije ponosniji od njega što su nakon dva mjeseca rada vidljivi prvi rezultati: polaznici se subjektivno mnogo bolje osjećaju, a pokazatelji napretka kod nekih su i objektivno mjerljivi.

- Zbog korone sam čak 13 dana proveo u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, od čega sam jedanaest dana bio na terapiji kisikom - govori Stanislav Kitarović, 45-godišnji inženjer zrakoplovstva iz Zagreba. Nakon izlaska iz bolnice brigu o njemu je - zbog fibroznih promjena od teške upale pluća na oba krila - preuzela pulmologinja Marija Gomerčić Palčić iz KBC-a Sestara milosrdnica. Ona ga je upoznala s inicijativom “Prodiši”, gdje mu je mentor postao upravo njezin osnivač Ljubomir Puškarić.

Čitajte i: Arije pod zvjezdanim zagrebačkim nebom: Evo kako je izgledala prva opera na otvorenom

- Nakon šest tjedna, koliko sam vježbao pod Ljubinim nadzorom, moji su se rezultati spirometrije i difuzijskog kapaciteta pluća znatno poboljšali, a osjećam se preporođenim - kaže Stanislav Kitarović, koji se zahvaljujući vježbama može vratiti aktivnom stilu života. To je, tvrdi, pravi put da skine desetak kilograma viška koje je zbog nezasitnog apetita nabacio nakon izlaska iz bolnice.

image
Pravilno disanje, s frenkvencijom od 12 do 15 udaha u minuti, pridonosi smanjenju stresa i anksioznosti.
DARKO TOMAS/CROPIX

Zagrebačka ekonomistica Sandra Fabrizi (49), članica Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić, koronu je pak s lakšim simptomima preležala kod kuće, ali je i ona nakon bolesti patila od kroničnog umora i kratkog daha.

- Ni nakon tri mjeseca simptomi nisu jenjavali - govori Sandra, čija je mentorica tijekom oporavka bila Marija Kuhar Šoša.

- Mariju obožavam, kliknule smo na prvu, a njezin entuzijazam je nevjerojatan. Sa mnom je u kontinuitetu radila premda se i sama zarazila koronom. Zahvaljujući njezinim vježbama naučila sam kako ispravno trenirati pluća, pa sad osjećam veliko olakšanje prilikom disanja i kašalj mi se znatno ublažio - nastavlja Fabrizi.

image
U jednom izdahu napušite balon koliko možete, a vježbu ponavljajte. Napredak pratite po obujmu zraka u balonu.
DARKO TOMAS/CROPIX

Pravilno disanje s frekvencijom od 12 do 15 udaha u minuti uz povećanje vitalnog kapaciteta pluća i optimalnog “hranjenja” stanica kisikom pridonosi smanjenju stresa i anksioznosti, što je postcovid pacijentima posebno važno.

- Procvala sam već nakon prve Zoom terapije sa svojom mentoricom. Sopranistica Mia Domaćina uputila me kako da se kontroliram kad osjetim val panike jer ostajem bez daha. Sa svakom vježbom sam sigurnija i mirnija, a nastavljam ih raditi i samostalno u autu, na kauču, pod tušem, u krevetu... Premda me više ne hvata panika od gubitka daha, preda mnom je još dug oporavak, ali ću ga zahvaljujući Miji lakše svladati i na tome sam joj beskrajno zahvalna - napisala profesorica Vesna Fabijanić iz Paga u svom svjedočanstvu na Facebooku.

image
Udisati polagano na slamčicu te izdisati kroz nos. Ponoviti 15 puta.
DARKO TOMAS/CROPIX

- Naša profesija je najljepša na svijetu, jer slušateljima život oplemenjuje zvonkom umjetnošću. A još mi je draže što sada našom tehnikom disanja pridonosimo oporavku rekonvalescenata od korone, što našem pozivu daje dodatnu vrijednost - ističe Marija Kuhar Šoša.

S kolegom Ljubomirom Puškarićem veže je dugogodišnje profesionalno poznanstvo koje je preraslo u prijateljstvo pa su i u ovaj projekt ušli zajedno. Premda ih jako veseli pomagati ljudima, nitko neće biti sretniji od njih kad njihove usluge i tečajevi više nikome ne budu - trebale.

image
Marija Kuhar Šoša, sopranistica i docentica pjevanja na Muzičkoj akademiji u Puli, pokazuje vježbe koje izvodi s pacijentima.
DARKO TOMAS/CROPIX

Čitajte i: Jimmy Stanić o djetinjstvu, karijeri i ljubavi: 'Žene su me opsjedale, a muževi proganjali'

Linker
20. travanj 2024 14:25