NBCU Photo Bank via Getty Images
grammy za mlađu sestru

Solange Knowles: Napokon je izašla iz sjene starije sestre

Godinama je bila gotovo nevidljiva, sa starijom sestrom Beyoncé u prvom planu - potom se vlastitim pjesmama i izvedbama izborila za nominaciju za Grammy, a o njenom albumu predaje se na fakultetu.

Nominirana je za Grammy - najprestižniju svjetsku glazbenu nagradu čija će se dodjela održati 12. veljače u Los Angelesu - kao najbolja R&B izvođačica, a njezin "A Seat at the Table" proglašen je najboljim albumom 2016. prema Pitchforku, internetskom glazbenom magazinu koji mjesečno čita više od milijun i pol ljudi. Pjevačica Solange Knowles (30) napokon je izašla iz sjene starije sestre Beyoncé (35), kojoj je kao tinejdžerica bila prateći vokal u grupi Destiny's Child, popularnoj početkom milenija. Tada je za nju jedva tko znao, a danas je toliko utjecajna u američkoj popularnoj kulturi da je na sveučilištu Wake Forest u Sjevernoj Karolini usred školske godine promijenjen akademski plan te su predavanja u proljetnom semestru posvećena temama iz njezinih pjesama - u kojima se bavi predrasudama prema afroameričkim ženama u SAD u. Ta liberalna akademska zajednica nalazi se u saveznoj državi koja je na predsjedničkim izborima većinski glasovala za konzervativnog republikanca, predsjednika Donalda Trumpa.

Getty Images
Dinamičan nastup sestara Knowles 2014. na Coachelli

Hipsterski stil

Solange Knowles, čiji je album jesenas u prvom tjednu nakon izlaska zauzeo vrh Billboardove ljestvice, osim angažiranim tekstovima publiku privlači i modnim izričajem: zovu je "the hipster-sister" (hipsterska sestra) jer nosi odjeću avangardnih krojeva, upadljivih boja i neobičnih materijala, kombinira točkaste, prugaste i kvadratične uzorke... Zato ju je dizajner Michael Kors nedavno odabrao za zaštitno lice svog brenda prozvavši je jednom od stilski najutjecajnijih Amerikanki.

- Sada mi mnogi razvikani kreatori nude svoje usluge, no ja sam i dalje sklona manje poznatim markama kao što su Tibi i Suno te neafirmiranim dizajnerima - kaže Solange, koja najradije kupuje u robnoj kući Barneys u Brooklynu te naručuje odjeću preko internetskog dućana Net-a-Porter. Glavni razlog zbog kojeg je tako dugo čekala slavu vjerojatno su bili roditelji koji su svu svoju energiju i novac ulagali u stariju kćer Beyoncé. Solange je bila samo rezervna plesačica i pjevačica, za slučaj kada bi se neka od cura iz skupine Destiny’s Child razboljela. Takve je uloge sestrama Knowles dodijelio otac Mathew Knowles (65) koji im je bio menadžer, dok ih je majka Tina Lawson (63) šminkala i frizirala za nastupe te im osmišljavala imidž - pazeći pritom da Beyoncé bude atraktivnije dotjerana.

Profimedia
Beyoncé i njezin suprug Jay-Z, mama Tina Knowles i Sloange: majka ih je u početku karijere frizirala i šminkala te im birala odjeću za nastupe

Od kućanice do autorice

- Ali ja sam znala da ću kad tad uspjeti: pjevanje i pisanje pjesama oduvijek su mi najvažnije stvari na svijetu, moj jedini način komunikacije. S mamom i tatom ne bih danima izmijenila niti riječ, jer mi je tako došlo, ali bih zato sve to vrijeme udarala po instrumentima, pjevušila i plesala - kaže Solange.

Splash
Iako joj je tek 30 godina, Solange ima 13-godišnjeg sina Daniela i drugog muža, redatelja Alana Fergusona

Uz pristanak roditelja, Solange se kao 17-godišnjakinja udala za svoju srednjoškolsku ljubav Daniela Smitha. S njim se iz rodnog Houstona preselila u gradić Moscow te rodila sina Daniela i - postala kućanica. Između bračnih i majčinskih obaveza pisala je pjesme i nakon tri godine shvatila da takav život nije za nju. Žudeći za pozornicom i svijetom zabave, preselila se sa sinom u Los Angeles i ondje je sve krenulo. Objavila je relativno uspješan album "Sol-Angel and the Hadley St. Dreams", a upoznala je i novog čovjeka svog života - redatelja glazbenih spotova Alana Fergusona (53), za kojeg se udala 2014. u New Orleansu. Iako je u to vrijeme gradila imidž ozbiljne kantautorice, najviše je pažnje privukla kada je u liftu zgrade na Manhattanu fizički napala svojeg šogora, repera Jay-Zija. Navodno je podivljala jer je saznala da vara Beyoncé s pjevačicom Rihannom. U međuvremenu su se obiteljske strasti smirile, a Solange je od divljakuše postala žena koja imponira svojim stavom i glasom - za što bi je glazbena struka uskoro mogla nagraditi Grammyjem.

Linker
19. travanj 2024 18:02