Oproštaj od Zlatka Cahuna

Srce ga je izdalo tamo gdje je najviše volio ići: Odlazak najpoznatijeg obrtnika kojeg je volio cijeli Zagreb

Usputio se na Medvednicu, na svoju najdražu stazu. Ustao je rano, pa je kavu s kćeri ostavio za poslijepodne. Na izlasku joj je rekao: ‘Brzo ću se vratiti‘...

"Izašao je rano ujutro u nedjelju na Sljeme, a kao i mnogo puta do tada, pratio ga je naš ljubimac, Kan. Rekao mi je da se ne dižem, da će se s pesom brzo vratiti a naša kavica dotad može pričekati. Sada bih sve dala da ga još jednom mogu zagrliti", kaže za Gloriju Josipa Cahun, kćer legendarnog zagrebačkog klobučara Zlatka Cahuna.

Srce ga je 12. prosinca izdalo na uobičajenoj planinarskoj ruti na hrptu Medvednice, nedaleko od hotela Snježna kraljica gdje bi uvijek parkirao automobil, hodao prema Činovničkoj livadi i vratio se kući.

image

Zlatko Cahun obožavao je planinariti.

PRIVATNA ARHIVA

Ni po čemu se nije moglo naslutiti da jedan od najomiljenijih Zagrepčana kojem su, kad bi ga ugledali nedaleko od obiteljskog obrta, prilazili znani i neznani, imao ikakve zdravstvene probleme. Bio je, otkriva gospođa Josipa, u odličnoj kondiciji s obzirom da je rođen 1. siječnja 1941. Rođeni Zagrepčanin pazio je na sebe, kretao se, jedino što nije redovito činio - bio je posjet liječniku. Govorio bi: ”Ma dobro sam, niš' mi ne fali” i tim bi riječima obiteljski pregovori oko eventualnog odlaska na sistematski pregled bili završeni.


Finte majstora

"Nedavno mi je prišao u radionici primijetivši kako se mučim oko jednog šešira. Pokazao mi je fintu: 'Pogledaj, ovako ćeš to napraviti bez problema'. Iako smo, dok nije otišao u mirovinu, godinama radili skupa, sve što znam o obiteljskom poslu naučila sam od njega ali još uvijek je znao finese kojima me mogao podučiti", priča Josipa Cahun koja danas vodi obrt što ga je 1935. godine pokrenuo njezin djed, u Palmotićevoj ulici. Zlatko Cahun preuzeo ga je od svog oca Josipa, dućan se potom preselio u ulicu Pod zidom, a danas je u Vlaškoj ulici.

image

Čuveni zagrebački obrt za šešire Cahun.

MARKO TODOROV/CROPIX

Čitajte i: Šešir glavu čuva: Poznate dame koje zahvaljujući ovom modnom detalju ne možete ne primijetiti

Telefon Josipe Cahun neprestano zvoni, izrazi sućuti stižu sa svih strana jer su mnogi nosili klobuke Cahun, pa i Dino Dvornik u spotu za pjesmu "Hipnotiziran". Snimanje filma "Tko pjeva zlo ne misli" bilo je nezamislivo bez njihovih šešira.

Gospon Fulir i njegov šešir postao je dio zagrebačke popularne kulture, a legendarni glumac Relja Bašić koji ga je utjelovio, njihove šešire nosio je i privatno.

image

Relja Bašić njegove je šešire nosio u filmu 'Tko pjeva, zlo ne misli', ali i privatno.

PRIVATNA ARHIVA

Naime, Zlatko Cahun imao je rijedak "grif" za muške klobuke. Prostor oko legendarnog zagrebačkog kafića Charlie bio je ujesen i zimi svojevrsna "modna pista" za gospodu gdje se moglo vidjeti sve što je gospon Cahun izradio za tekuću sezonu.

"Bilo mu je jako stalo da mu se prizna status hrvatskog branitelja. Ne, nije ga po tom pitanju zanimalo išta materijalno jer je imao solidnu mirovinu i bio je njome zadovoljan. U domovinski rat otišao je 1991. u dobi od 50 godina, prošao je 'sito i rešeto', ponosan što je sudjelovao. Želio je samo da mu se to prizna, da se ne zaboravi i zato je bio presretan što je i formalno dobio braniteljski status. Danas će ga ispratiti počasni vod Hrvatske vojske, ispalit će se za njim plotuni, a ja ću dobiti zastavu s njegova odra. Ako danas na nas baci pogled s oblaka, vjerujem da će biti miran", rekla nam je kći legendarnog klobučara uoči posljednjeg ispraćaja svojeg oca.

Zavirite u dijelić života i rukotvorina Zlatka Cahuna...

Linker
17. travanj 2024 10:23