Vjenčanje s Elaine Mason
 Profimedia, Press Association
'4 partnera u braku'

Stephen Hawking iza četiri zida: Propali brakovi, posvađana obitelj i optužbe za zlostavljanje

Stephen Hawking je poznat po svojem radu kao teorijski fizičar, ali njegov osobni život nije bio ništa manje kompliciran od njegovih teorija.

Propali brakovi, posvađana obitelj, optužbe za zlostavljanje i opsesivni obožavatelji skrivali su se iza četiri zida popularnog znanstvenika koji je preminuo u 77. godini života. Detalje njihovog bračnog života otkrila je prva supruga Jane Wilde u memoarima "Travelling to Infinity" prema kojima je 2014. godine snimljen biografski film o Stephenu Hawkingu "The Theory of Everything". Uoči izlaska filma 73-godišnja Jane je otkrila dodatne detalje u kojima je opisala njihove početke, ali i postupan raspad njihovog braka - za koji krivi prvenstveno trenutak u kojem je on postao slavan.

Eddie Redmayne, Felicity Jones in filmThe Theory of Everything directed by James Marsh starring Eddie Redmayne, Felicity Jones, David Thewlis; Biopic; Drama; cinema; movie; physicien théoricien Stephen Hawking; theoretical physicist Stephen Hawking; 2014 NOTE: this is a PR photo. SUNSETBOX does not claim any Copyright or License in the attached material. Fees charged by SUNSETBOX are for SUNSETBOX's services only, and do not, nor are they intended to, convey to the user any ownership of Copyright or License in the material. By publishing this material, the user expressly agrees to indemnify and to hold SUNSETBOX harmless from any claims, demands, or causes of action arising out of or connected in any way with user's publication of the material, Image: 207138786, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Allpix Press
Profimedia, Allpix Press
Iz filma "Theory of Everything"

1963. godina bila je ona koja je iz temelja promijenila život britanskom fizičaru: najprije je upoznao Jane Wilde, svoju buduću suprugu s kojom je dobio troje djece, ali uskoro nakon mu je dijagnosticirana amiotrofična lateralna skleroza (ALS), paralizirajuća bolest koja uzrokuje slabljenje tjelesnih mišića. Potpuno nepokretan, u kolicima, vremenom je izgubio i sposobnost govora, pa je s okolinom komunicirao jedino uz pomoć računalnog sintetizatora glasa. Vjenčali su se mladi, jer "nisu znali koliko će Stephen poživjeti". Naime, liječnici su mu dijagnosticirali bolest kada je imao 21 godinu i rekli mu da će poživjeti još samo par godina. Prvi sin Robert rođen je 1967., kći Lucy stigla je 1970., a najmlađi Timothy rođen je devet godina kasnije. Jane smatra da su problemi u njihovoj vezi krenuli kada je Hawking postao slavan diljem svijeta nakon objave knjige "Kratka povijest vremena".

- Osjećala sam da je obitelj bila zapostavljena. Za mene je Stephen bio moj suprug i otac moje djece, nisam "štovala tlo ispod njegovih nogu, odnosno kotača". Svi oko njega su imali taj nekakav ulizivački stav i to je bilo posebno frustrirajuće te je postajalo sve gore - priznala je Jane i otkrila da joj je njihov razvod bio vrlo traumatičan s obzirom na to da je bila uz njega od samog početka. A što je točno kumovalo raspadu braka opisala je u jednoj rečenici.

March 13, 2018 - FILE - STEPHEN HAWKING has died due to amyotrophic lateral sclerosis, a progressive neurodegenerative, he was 76. The British theoretical physicist was known for his groundbreaking work with black holes and relativity, and was the author of several popular science books including A Brief History of Time. PICTURED: Jan. 1, 2011 - STEPHEN HAWKING.� STEPHEN ALLEN/, Image: 365970198, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - News
Profimedia, Zuma Press - News
Stephen Hawking 2011. godine

- U našem braku bila su četiri partnera – Stephen i ja, neurološka bolest i fizika. Čak i da maknete bolest, ostaje vam fizika, a kao što znate – gospođa Einstein navela je upravo fiziku kao razlog za razvod. Božica Fizika je bila njegov idol. Nisam bila ljubomorna na nju niti me to zabrinjavalo. On bi ponekad cijeli vikend proveo u svojim kolicima u pozi s laktom na koljenu poput Rodinovog "Mislioca". Ne bi primjećivao djecu niti mene pa bih se zabrinula je li sve u redu, osjeća li se loše ili sam ga nekako uzrujala. Ali on bi u ponedjeljak ujutro s osmijehom na licu izjavio "Riješio sam jednadžbu!" - kazala je Jane Wilde u jednom od intervjua te kao dodatan problem izdvojila njegovateljice koje su stalno bile u njihovom domu i čija je prisutnost značila da obitelj nikada neće imati privatnost.

- Bila sam, čini mi se, vrlo naivna. Mislila sam da njegovateljice dolaze u domove kako bi pomogle oko njege osobe s invaliditetom te da poštuju ostatak obitelji. Ali rijetko koja od njih je to činila. Bila sam očajna. Mislila sam da ne mogu nastaviti sa životom jer sam bila toliko iscrpljena. Stalno su nešto šaputale i podcjenjivale me.

Jane Wilde Hawking kisses her ex-husband Stephen Hawking as she arrives at the UK premiere of the film
REUTERS
Jane Wilde Hawking s bivšim suprugom Stephenom Hawkingom na premijeri filma "The Theory of Everything".

Osim njih, nije je voljela niti njegova obitelj, što nisu niti pokušali sakriti s obzirom na to da joj je njegova majka jednom jasno poručila da joj se ne sviđa jer "se ne uklapa u obitelj Hawking". Kombinacija različitih stvari dovela je do toga da se Jane osjećala usamljeno u braku s Stephenom Hawkingom, i utjehu pronašla u platonskoj vezi s glazbenikom Jonathanom Hellyerom Jonesom. Upoznali su se još 1977. godine kada je Jane otišla u lokalni zbor kako bi se rasteretila od svih obaveza. Iako je Stephenova bolest bila veliki teret, Jane kaže kako nije ona presudila njihovoj vezi i da nikada nije ni pomišljala da Stephena napusti zbog Jonathana.

- Voljela sam Jonathana i bio mi je podrška, ali jednako tako sam voljela i Stephena. Bila sam predana njemu i mislila sam da neće moći bez mene. Željela sam da nastavi sa svojim nevjerojatnim radom i da djeca imaju stabilnu obitelj - priznala je njegova prva supruga, ali je Jonathan s vremenom postao dio obitelji, pomagao je Jane u brizi oko Stephena i u odgoju njihove troje djece.

Ipak, drama je krenula kada su se Jane i Stephen početkom devedesetih rastali jer se Hawking zaljubio u svoju njegovateljicu Elaine Mason.

File photo dated 16/09/95 of Professor Stephen Hawking, who has died aged 76, with his bride, Elaine Mason, after the blessing of their marriage at St Barnabas Church, Mill Road, Cambridge. They divorced in 2006., Image: 365977043, License: Rights-managed, Restrictions: FILE PHOTO, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Press Association
Profimedia, Press Association
Vjenčanje s Elaine Mason

- Jednom kad se prekid dogodio, stvari su se jednostavno raspale. Komunikacija je bila nikakva – otkrila je Jane i dodala kako je unatoč postpunog raspadanja konačan kraj bio jako težak. Ona se udala za Jonathana 1997. godine, dok je Hawking oženio svoju njegovateljicu dvije godine prije. Taj je brak uzrokovao udaljavanje od djece koja su kasnije Elaine optužila da im nije dozvoljavala da vide svojeg slavnog oca. Dodatne tenzije pojavile su se 2003. godine kada su Hawkingove medicinske sestre optužile Mason da fizički zlostavlja Hawkinga i sve prijavile policiji. Istraga je obustavljena jer je on rekao kako ništa od toga nije istina, ali par se razveo 2006. godine.

Prije razvoda je njegova kći izjavila kako se njezina maćeha može ugušiti u novcu koji će joj ostati ako joj otac umre.

- Ako je sva bol i borba kroz koju smo prošli zapravo samo zbog novca, neka ga zadrži, nadam se da će se ugušiti u njemu – izjavila je. Tih godina uopće nisu imali kontakta s njim i djeca i njegova bivša supruga bili su zabrinuti. Ipak, nakon razvoda su se stvari odmah popravile. Bivši par je čak zajedno stigao na premijeru filma o njemu, a Jonathan i Jane živjeli su nedaleko njega i redovito ga posjećivali.

Profimedia, Xposurephotos
Stephen Hawking, Jane Wilde Hawking i kći Lucy Hawking na premijeri filma

Linker
15. travanj 2024 19:02