Najava dokumentarne serije

Sva lica nekad popularnog komičara Billa Cosbyja: Od omiljenog američkog tate do seksualnog predatora

Krajem siječnja iduće godine počinje prikazivanje četverodijelne serije o liku i djelu nekad poštovanog komičara koja pokušava odgovoriti na pitanje kako danas ocijeniti njegov doprinos zabavljačkoj industriji s obzirom na osudu za seksualni napad i mrlju na karijeri zbog zlostavljanja brojnih žena.

Dokumentarna serija “We Need to Talk About Cosby” o usponu i padu američke televizijske legende Billa Cosbyja poznatog po ulozi u seriji "Cosby Show", napokon je dobila najavu. Prvi ju je objavio Showtime: riječ je o četverodijelnom dokumentarcu o liku i djelu osuđenog seksualnog prijestupnika koji je, smatra se, "silovao, napastovao i zlostavljao uz pomoć droge više od 60 žena unatrag gotovo 60 godina". Prikazivanje počinje 30. siječnja, a režirao ju je Walter Kamau Bell (48), američki stand-up komičar, voditelj i narator nagrađivane CNN-ove dokumentarne televizijske serije "United Shades of America", izvješćuje eonline.

- Ja sam na neki način dijete Billa Cosbyja. Crnac sam i komičar, rođen u 70-ima. Bill Cosby bio je jedan od mojih junaka, znate što mislim. Nisam siguran da bi on želio da radim ovaj posao, ali Cliff Huxtable definitivno bi - kaže redatelj dodajući u offu kako u seriji od četiri nastavka postavlja osnovno pitanje: "Što ćemo učiniti sa svime što smo prije znali o Billu Cosbyju i što sada znamo o njemu? Kako ćemo sada razgovarati o Billu Cosbyju?"

image

Cosbyjeva žrtva Lili Bernard koja je o njegovom napadu svjedočila 2017.

BASTIAAN SLABBERS/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK

Čitajte i: Zaboravite Pedeset nijansi sive: Priča o ‘prljavoj vojvotkinji‘ koja je prevarila muža s 88 muškaraca je nenadmašiva

Prikupio je Cosbyjeve arhivske snimke i intervjue, televizijske komentare skandala te priče žena o svojim uznemirujućim susretima s 84-godišnjim komičarem. Podsjetimo, Cosby je 2018. osuđen po tri točke optužnice zbog seksualnog napada na košarkašku trenericu Andreu Constand i osuđen na tri do 10 godina zatvora. No, presuda mu je odlukom Vrhovnog suda američke savezne države Pennsylvanije, poništena krajem lipnja nakon što je odslužio tri godine.

image

Cosby Show je proslavio američkog komičara.

SHOOTING STAR/DDP USA/PROFIMEDIA

Odluka suda

Riječ je o njegovom prijašnjem dogovoru s tadašnjim tužiteljem okruga Montgomery, Bruceom Castorom: Cosbyju je dao neformalno obećanje da ga, ako svjedoči o seksualnom napadu na Andreu Constand, neće kazneno goniti.

Čitajte i: Veliki skandal ponovno muči švedskog kralja: Nekad oličenje idealnog vladara, ima svoju mračnu tajnu

image

Bill Cosby snimljen prilikom dolaska na suđenje.

BASTIAAN SLABBERS/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Vrhovni sud Pennsylvanije smatra taj dogovor obvezujućim, stoga je bivši komičar ljetos oslobođen. Njegovi odvjetnici izborili su se i za brisanje iz registra osuđenih seksualnih prijestupnika. Bez obzira na pravni epilog, ostalo je mnogo otvorenih pitanja o skandalu, što je ponukalo Bella snimiti seriju koja će ga, kaže ” prikazati kroz njegova mnoga lica, počevši od genijalnog izvođača, filantropa i nekadašnjeg uzora do optuženog seksualnog predatora”. Gledatelji će moći preispitati Cosbyjevu ulogu u društvu u kojem kultura silovanja, toksična muškost, kapitalizam i bijela nadmoć oblikuju način na koji doživljavamo svijet oko sebe, stoji u najavi.

Linker
20. travanj 2024 14:00