NEJA MARKICEVIC/CROPIX
I GLAS I STAS

Sve što niste znali o kraljici sevdaha! I nakon gotovo pola stoljeća karijere, još uvijek nezaustavljiva

Sarajevska pjevačica Hanka Paldum ponovno predvodi glazbeni tim snova na tradicionalnom godišnjem koncertu ‘Sevdah u Lisinskom‘.

Sarajevska pjevačica Hanka Paldum ponovno predvodi glazbeni tim snova na tradicionalnom godišnjem koncertu ‘Sevdah u Lisinskom‘.

Najveće priznanje

Potkraj listopada u Istanbulu joj je uručena nagrada za životno dijelo 'Best of Rumeli' kao najboljoj pjevačici Balkana. Rumeli je za vrijeme Osmanskog carstva bio turski naziv za europske kršćanske zemlje, a danas se kolokvijalno koristi kao sinonim za Europu. Hanka je iznimno popularna u Turskoj, gdje redovito nastupa, a snimila je i nekoliko pjesama na turskom jeziku. Na dodjeli je izvela sevdalinke 'Zaplakala šećer Đula' na turskom i 'Ali još pamtim' u originalu.

Djetinjstvo u Čajniću

Rođena je 28. travnja 1956. u obitelji Muje i Pembe Paldum u Čajniču u istočnoj Bosni. Čajniče se nalazi na 816 metara nadmorske visine na obali rječice Janjine na cesti koja Goražde povezuje s Pljevljom, a Hanka je ondje živjela do svoje sedme godine, kad se s roditeljima i bratom seli u Sarajevo.

image

Tradicionalni koncert 'Sevdah u Lisinskom'

VEDRAN PETEH/CROPIX

Prvi put na pozornici

Kao solistica je počela nastupati na školskim priredbama, a s bratom se prvo pridružila Kulturno-umjetnčkom društvu Bratstvo, a kasnije je postala članica KUD-a Ivo Lola Ribar.

Očeva smrt

Kad se kao 14-godišnjakinja vratila kući iz škole zatekla je očevo beživotno tijelo na krevetu, a ulogu glave obitelji preuzeo je Hankin stariji brat Mustafa. - Uopće nisam razmišljala kako ćemo preživjeti, moja je jedina briga hoću li moći nastaviti pjevati. Tome sam posvetila ostatak svog života - izjavila je Hanka.

Nesuđena trgovkinja

Završila je srednju trgovačku školu no nikad nije radila u struci. Kao 18-godišnjakinja je položila audiciju Radio Sarajeva, u čijem je studiju snimila svoju prvu sevdalinku 'Moj beharu, ko li mi te bere'. Pobjeda na festivalu pjevača amatera 'Pjevajmo Danu mladosti' donijela joj je prvu singlicu 'Pokraj puta rodila jabuka' za sarajevski Diskoton, a nakon toga je snimila i ploču sa svojim prvim velikim hitovima 'Ljubav žene' i 'Burmu ću tvoju nositi'.

Najveći hitovi

Pjesme 'Zelene oči' i 'Ja te pjesmom zovem' otvorila su joj sva vrata i zahvaljujući njima je dobila poziv Mehe Puzića da mu bude gošća na jugoslavenskoj turneji potkraj sedamdesetih.

Čitajte i: Titula kraljice sevdaha mi laska

Najvažniji autori

Među najvažnijim autorima koji su pisali pjesme za Hanku su glazbenik i skladatelj Milić Vukašinović, član Indexa, Vatrenog poljupca i Bijelog dugmeta, te Miodrag Ilić, basist, skladatelj i aranžer, osnivač orkestra Južni vetar s kojim je Hanka 1984. snimila album 'Nema kajanja'.

image

Hanka Paldum počela je pjevati još na školskim priredbama.

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Antiratna kampanja

Jedan od Hankinih najzapaženijih nastupa dogodio se u travnju 1992. ispred sarajevske Skupštine na građanskom prosvjedu protiv rata na kojem je otpjevala čuvene stihove: 'Musliman, Srbin i Hrvat, sve je to narod moj' i tako izrazila protivljenje blokadi Sarajeva.

Rat u Sarajevu

Ratne godine je provela u opkoljenom gradu, a 1993. bila je članica žirija na izboru za Miss Sarajeva. Taj događaj je u pjesmi irskog sastava U2 opjevao Bono Vox s gostujućim vokalom legendarnog talijanskog tenora Luciana Pavarottija, a Bono ju je u intervjuu The Irish Timesu 2009. naveo kao omiljenu pjesmu svog benda.

Dva braka

U braku s producentom i diskografom Muradifom Brkićem, svojom mladenačkom ljubavi, dobila je kćer Minelu (40) i sina Mirzada (35), a s prvim suprugom je 1979. osnovala diskografsku kuću Sarajevo Disk koja je objavljivala albume Dine Merlina, Mile Kitića, Halida Bešlića, Harija Varešanovića, Mladena Vojičića Tife i mnogih drugih. Njezin drugi suprug Fuad Hamzić bio je poznati sarajevski trgovac.

Sin u crnoj kronici

Hankin obožavani sin Mirzad u divljim godinama svoje buntovne mladosti često je punio stupce crne kronike u lokalnim medijima - zbog tučnjave, propucavanja, posjedovanja oružja i droge, te kao akter prometnih nesreća. - Svatko mora snositi odgovornost za posljedice grešaka koje je počinio - slomljenog srca komentirala je pjevačica njegovo ponašanje.

Najdraža uloga

Hanka najviše uživa u ulozi bake sedmogodišnjoj Širin i trogodišnjem Ishaku, djecom njezine kćeri Minele Brkić Jašar, koja s obitelji živi u Njemačkoj. - Kao baka sam popustljivija nego kao majka, ali djeca i unuci uvijek moraju znati red ili tko kosi, a tko vodu nosi - kaže pjevačica.

image

Na koncerte putuje sama bez vizažista, frizera i stilista.

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Tajna njezine ljepote

Njezin recept za mladolik izgled u zrelim godinama je u dobrim genima, pozitivnim mislima i djelima, te u tome što koristi dječju kozmetiku: sapune, šampone i kreme. Uz to se sama šiša i šminka u hodu, a organizam čisti postom u ramazanu. 'Ljepota, baš kao i ljubav i dobrota, dolazi iznutra, a sve to skupa sjaji i zrači prema van. Najljepši ukras svakog lica je osmijeh, dragocjeniji od najfinijeg parfema i najskuplje šminke - kaže Hanka za koju su lijepe misli, lijepe riječi i lijepa djela glavni sastojci njezinog beauty rituala.

Sama svoja majstorica

Na koncerte putuje sama bez vizažista, frizera i stilista, jer se i dandanas sama brine o svom izgledu, baš kao na početku svoje estradne karijere. - Ne pamtim kad sam zadnji put bila kod frizera, jer mi odlasci u salon oduzimaju previše vremena, koje radije provodim sa svojom obitelji, prijateljima i susjedima - kaže Hanka.

Protivnica svega umjetnog

Pjevačica je apsolutno protiv umjetnih noktiju i trepavica, umetaka za kosu, filera i estetskih operacija: zadovoljna je svojim izgledom, pa i njegovim nesavršenostima.

Nikad na dijeti

Čini mi se da su danas ljudi, pogotovo žene, isuviše opterećeni vlastitim izgledom, a zapravo je najčešće dovoljno osluškivati potrebe vlastitog tijela - kaže Hanka koja nikad nije bila na dijeti jer je za stolom umjerena u jelu i piću, a s godinama je što njezinom organizmu najbolje paše. To je umjereno začinjena prehrana bez previše soli, šećera, ljutine i kiselosti, a najviše voli kuhati od sezonskih namirnica lokalnih proizvođača sa sarajevske tržnice. Njezinom zdravlju pridonosi i redoviti post u mjesecu ramazana, što smatra najboljim čišćenjem tijela.

image

Pjevačica ne poseže za umjetnim uljepšavanjima.

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Omiljena dizajnerica

Njezina omiljena modna dizajnerica je Belma Tvico-Stambol kod koje nabavlja večernje haljine za svečanije prilike. - Obično dojurim u zadnji čas, pa me moja Belma sredi na licu mjesta - malo doda ili uzme od postojećeg kroja i to je - to. Savršeno se razumijemo i njezina mi odjeća savršeno pristaje. Nikad nisam ništa specijalno naručivala za sebe - kaže Hanka koja je Belminu haljinu nosila na svečanosti u Istanbulu gdje je prije dva tjedna primila najveće priznanje - za najbolju pjevačicu Balkana.

Linker
26. travanj 2024 23:28