‘Žena koja obećava‘

Tajanstvena zvijezda! Ljubav života upoznala je s 12 godina u kršćanskom kampu i obitelj joj je iznad svega

Britanska zvijezda i jedna od favoritkinja za nagradu Oscar, unatoč slavi živi mirnim obiteljskim životom - s poznatim glazbenikom Marcusom Mumfordom, kojeg je upoznala u kampu za mlade kršćane, a od glume draže joj je samo njihovo dvoje djece.

Britanska glumica Carey Mulligan (35) prije dvanaest godina zasjala je ulogom pristojne srednjoškolke koja u filmu “Sve o jednoj djevojci” zbog ljubavi krene stranputicom - i za nju bila nominirana za Oscara - a sada bi za ulogu studentice koja u filmu “Djevojka koja obećava” krene stranputicom zbog osvete ponovno mogla biti nominirana za najprestižniju svjetsku filmsku nagradu.

image
U filmu ‘Djevojka koja obećava’ s Boom Burnhamom
MERIE WEISMILLER WALLACE

U međuvremenu je postala jedna od najcjenjenijih, ali i najtajanstvenijih holivudskih zvijezda, poznata po sjajnim ulogama neobičnih žena, ali i po tome što je indiferentna prema slavi. “Djevojka koja obećava”, sjajni crnohumorni triler scenaristice i redateljice Emerald Fennell, nastavio je niz njezinih odličnih uloga. U njemu Carey tumači Cassie Thomas, 30-godišnju propalu studenticu medicine, koja se ne može riješiti traume prouzročene silovanjem njezine najbolje prijateljice te smisli pakleni plan - u barovima će glumiti da je pijana, čekati hoće li joj prići neki muškarac i pokušati je iskoristiti, a ako se to dogodi, onda će ga bez milosti naučiti pameti.

image
Carey Mulligan u filmu 'Djevojka koja obećava'.
COURTESY OF FOCUS FEATURES

- Lik Cassie plaši brojne muškarce, jer njezine žrtve za sebe misle da su “dobri dečki”, ne shvaćaju što su pogrešno napravili, kao i većina dečki. No, mi cure dobro znamo kroz što sve prolazimo - rekla je Mulligan, hvaleći sjajan višeslojni scenarij. Scenaristica i redateljica Fennell, poznata kao izvršna producentica druge sezone hit TV serijala “Ubijanje Eve”, ali i glumica koja u TV serijalu “Kruna” tumači Camillu Parker Bowles, osmislila ga je po uzoru na romantične komedije iz osamdesetih.

Čitajte i: ‘Bilo je i ružnih stvari‘: Obiteljski dom napustila je s 15 godina, a unatoč burnom životu pronašla je sreću

Samo što je na likove, umjesto muških, uperila ženske oči, odlučivši pokazati koliko su pogrešne neke od kultnih scena iz prošlosti poput one iz filma “Šesnaest svijeća”, gdje zavodnik ostavi pijanu djevojku štreberu djevcu i šeretski mu kaže da s njom radi što god želi. - Kao i drugi, i ja sam gledala te filmove i smijala se ne razmišljajući o tome što se doista događa. Onda malo stanete, razmislite i shvatite da to nije smiješno, već ogavno - slaže se Mulligan s vizijom svoje redateljice. Pokazati da pripadnice nježnijeg spola nisu samo objekt žudnje i osobe koje ne mogu funkcionirati bez muškarca, kako ih često Hollywood prikazuje, rođenoj Londončanki bilo je bitno zato što i sama dolazi iz obitelji snažnih žena. Njezina baka Margareth Booth bila je učiteljica i jedna od prvih žena u Walesu koja je pohađala fakultet, a ljubav prema znanju prenijela je na svoju kćer, sveučilišnu profesoricu Nano.

image
Carey Mulligan u filmu 'Djevojka koja obećava'
MERIE WEISMILLER WALLACE

- Baka je moj najveći uzor. Usadila je u mene vjeru da žena može postati što god poželi. Nije dopuštala da joj drugi određuju granice, ali nikada nije ni o drugima govorila bez poštovanja - rekla je glumica, koja je godinama kasnije bila uz svoju baku kada je bilo najvažnije. Naime, u poznim godinama Margareth je oboljela od Alzheimerove bolesti, a kako bi pomogla njoj, ali i ostalim osobama u njezinom stanju, Carey je 2012. postala ambasadorica humanitarne udruge Alzheimer’s Society, koja se zalaže za podizanje svijesti o teškoćama koje dolaze s tom bolesti i demencijom. Obitelj je za Carey Mulligan uvijek bila na prvome mjestu. Rođena je 28. svibnja 1985. u Londonu. Majka Nano je učiteljica, a otac Stephen Mulligan hotelski menadžer. Carey nikada nije skrivala koliko je povezana s njima.

Čitajte i: Britney Spears: Od zvijezde do žrtve onih ljudi koji su joj trebali biti najbliži

image
Prije nekoliko godina pomagala je djeci, žrtvama rata, u Demokratskoj Republici Kongo
©FOCUS FEATURES/COURTESY EVERET

Možda i zato što se zbog očeva posla obitelj često morala seliti pa su joj roditelji i stariji brat, profesionalni vojnik Owain Mulligan, pružali jedinu stabilnost u životu. Kad joj je bilo tri godine, njezin je otac postao glavni menadžer hotelskog lanca InterContinental za Europu pa su se preselili iz Londona u njemački Düsseldorf. Odmore su provodili putujući po Europi, pa je kao 14-godišnjakinja, kada je obitelj već ponovno živjela u Engleskoj, ljetovala u Splitu. - Bilo je prekrasno. U djetinjstvu sam se bojala riba, nisam htjela ući u vodu kad bih ih vidjela, ali more je kod vas bilo toliko bistro i lijepo, puno ribica, da sam se riješila tog iracionalnog straha - prisjetila se Mulligan svojeg posjeta Splitu. Dok su djeca bila mala, njezina majka Nano odlučila je prestati raditi kako bi ostala kod kuće s njima. Tek kad su postali tinejdžeri vratila se na posao, a dotad je Carey već znala što želi biti - glumica.

image
S Ralphom Fiennesom lani je snimila film ‘Dig’
©NETFLIX/COURTESY EVERETT COLLE

- Bilo mi je šest godina kada je moj brat dobio ulogu u školskoj predstavi “Kralj i ja”. Mama me odvela da ga zajedno gledamo na probi, a ja sam bila toliko oduševljena i očajnički sam htjela biti na pozornici. Plakala sam u garderobi sve dok nisu popustili i dali mi malu ulogu. Nije to bila nikakva manipulacija, samo jaka želja da se ostvari ono što želim. A željela sam samo jedno - glumiti - prisjetila se svojih početaka. Dok je nastupala u školskim predstavama, roditeljima je bilo drago, ali kada je rekla da bi htjela studirati glumu, oštro su se usprotivili. Svoju kćer nisu htjeli vidjeti u nestabilnoj glumačkoj profesiji. Kako nije poznavala nikoga iz svijeta kazališta i filma, svoju tugu odlučila je ispovjediti slavnom glumcu i redatelju Kennethu Branaghu, kojega je netom prije gledala u produkciji Shakespeareova “Henrika V.” na West Endu. Poslala mu je pismo jadajući se da joj roditelji brane da postane glumica, dok je ona sigurna da je to njezin životni poziv. Odgovorila joj je Branaghova sestra: “Ako osjećate toliko snažnu potrebu da budete glumica, Kenneth vam kaže da onda morate biti glumica”. Potpora slavnog glumca dala joj je vjetar u leđa. Odlučila je ignorirati roditelje te se prijavila za studij na tri glumačke škole. Ni u jednu je nisu primili. Očaj je bio još veći kada su razočarani roditelji doznali da im je lagala i nije se prijavila ni na jedan drugi studij.

Čitajte i: Bila i ostala jedna od najljepših žena svijeta! Karijeru počela u tajnosti, a tijekom 80-ih zamalo izgubila sve

image
U ‘Velikom Gatsbyju’ uz Tobeyja Maguirea, Leonarda DiCaprija i Joela Edgertona, 2013.
©WARNER BROS/COURTESY EVERETT C

- Kada su me suočili s tim, samo sam izašla iz kuće i nisam prestala hodati sljedećih nekoliko sati. Razočarati roditelje najgori je osjećaj na svijetu - rekla je Mulligan. Kao i mnogo neuspješnih glumaca, počela je raditi kao konobarica. No, nije odustala od glumačkih snova. Sjetila se scenarista Juliana Fellowesa, autora TV serijala “Downton Abbey”, kojeg je upoznala kada je održao predavanje u njezinoj srednjoj školi. Iako joj je tada savjetovao da se, ako želi biti glumica, prvo uda za bogatog bankara ili odvjetnika, ipak mu je pisala tražeći savjet kako da napreduje u karijeri. On je bio toliko impresioniran njezinom strašću da ju je pozvao na ručak, nakon čega joj je pomogao pronaći agenta i vrlo brzo je dobila svoju prvu ulogu uz mladu Keiru Knightley u filmu “Ponos i predrasude”. - Išla sam na svoju smjenu u pubu kada su me nazvali i rekli da sam dobila ulogu Kitty Bennet. Htjela sam odmah slaviti, ali nisam željela razočarati svoje kolege u pubu pa sam ipak odradila smjenu s velikim osmijehom na licu - prisjetila se svoje prve prilike.

image
Njezino desno zapešće krasi mali, stilizirani galeb, posveta njezinoj najdražoj ulozi - Nine u Čehovljevu ‘Galebu’, koju je tumačila s 21 godinom na West Endu, ali i podsjetnik na vlastitu odvažnost.- Htjela sam galeba, ali bojala sam se otići u salon za tetoviranje. Mislila sam da će ondje biti samo zastrašujući motoristi pa sam s prijateljicom Jenny otišla u robnu kuću Selfridges i tamo se tetovirala - rekla je Carey.
JIM SMEAL/BEI/SHUTTERSTOCK JIM SMEAL/BEI/SHUTTERSTOCK

Uspjeh “Ponosa i predrasuda” potaknuo ju je da počne raditi kao glumica, što je i učinila, i to jako uspješno, pa je odustala od studija. Uslijedile su zapažene televizijske i kazališne uloge, među kojima se izdvaja gostovanje u popularnom serijalu “Doktor Who”, a to je bio samo početak. Prvi veliki korak napravila je 2009. To što je uspjela nadmašiti stotinjak kolegica na audiciji za ulogu 16-godišnje školarke Jenny u filmu “Sve o jednoj djevojci” danske redateljice Lone Scherfig već je samo po sebi bilo golemi uspjeh. No, nakon što je film prvo očarao publiku na Filmskom festivalu Sundance, a zatim postao i veliki nezavisni hit, uslijedilo je novo priznanje - nominacija za Oscara.

- Kod kuće sam sama gledala objavu nominacija i nisam mogla vjerovati da su pročitali moje ime. Prvo sam nazvala mamu. Oduševljeno sam joj rekla da sam nominirana, a ona je samo odgovorila: “Sjajno, dušo. Nego, sada imam jednog učenika ovdje. Mogu li te nazvati za 45 minuta?” - ispričala je Mulligan. Konkurentice su joj bile holivudske dive Helen Mirren, Meryl Streep i Sandra Bullock, koja je na kraju i osvojila Oscara. Kući se vratila bez pozlaćenog kipića, ali su joj se u Hollywoodu otvorila sva vrata. Njezin je agent bio preplavljen ponudama te su uslijedili visokobudžetni filmovi poput drame “Wall Street: Novac nikada ne spava” u kojem je glumila uz Michaela Douglasa, “Drive” gdje joj je partner bio Ryan Gosling te “Shame” s Michaelom Fassbenderom. U tinejdžerskim danima nikada nije bila među popularnijim djevojkama u društvu. Prvi se put poljubila sa 16 godina, a prvoga je pravog dečka imala tek s 19 godina, no sada je odjednom postala holivudska “it” djevojka. Uspoređivali su je s Audrey Hepburn, nudili naslovnice magazina, a poznati glumci motali su se oko nje. Ona je pak svoje srce poklonila godinu dana mlađem kolegi iz filma “Wall Street: Novac nikada ne spava”, talentiranom, ali problematičnom Shiji LaBeoufu.

Čitajte i: Princeza s dreadlocksima nominirana za Oscara: Za sve što radi i nosi Zendaya se vodi perfekcionizmom

image
Godinu dana bila je u vezi s s glumcem Shijom LaBeoufom
CHARLES SYKES/SHUTTERSTOCK

- Ona je najtalentiranija glumica koju sam ikada upoznao - gugutao je tih dana LaBeouf, ujedno objašnjavajući zašto skrivaju svoju vezu od medija. - Nijedno od nas dvoje ne žudi za slavom. Nismo kralj i kraljica crvenog tepiha. Veza je bila intenzivna, ali kratka. Ni on ni ona nisu željeli medijsku pozornost, no nisu bili složni oko toga kako zamišljaju svoju budućnost. Dok je on, dijete razvedenih roditelja, bio više za mladenačku vezu punu avantura, ona, odrasla u stabilnoj obitelji, sanjala je o braku, djeci... Brzo su shvatili da im je bolje ako svatko krene svojim putem. Mulligan nije dugo tugovala, ali je naučila biti opreznija. Novinari su je povezivali s kolegama Tomom Sturridgeom i Eddiejem Redmayneom, što ona nije ni potvrđivala ni opovrgavala. Šutjela je čak i kada su tabloidi objavili da je 2011. viđena s holivudskom zvijezdom Jakeom Gyllenhaalom na večeri u Nashvilleu. Novinari nisu znali da je tada doista nastala ljubavna iskra, ali ne s glumcem, već sa svojim prijateljem iz djetinjstva - glazbenikom Marcusom Mumfordom, vođom grupe Mumford & Sons koja je te večeri nastupala. Carey i Marcus upoznali su se kao dvanaestogodišnjaci u kampu za mlade kršćane.

image
Glumica je od 2012. u braku s glazbenikom Marcusom Mumfordom
ALO CEBALLOS FILMMAGIC

Oboje dolaze iz religioznih obitelji, glazbenikovi roditelji čak su uspostavili evangeličku crkvu Christian Vineyard, a u kampu su se brzo sprijateljili. Godinama su održavali prijateljstvo pišući jedno drugome, no s vremenom je njihovo dopisivanje postalo sve rjeđe. Kada su se opet susreli u Nashvilleu, više nisu bili klinci, ona je bila filmska, a on glazbena zvijezda te je sjećanje na prijateljstvo preraslo u ljubav. Carey ovaj put uz sebe nije imala muškarca koji se bojao obveze. Vjenčali su se nakon nepunih godinu dana veze. Idilična svadba na imanju u jugozapadnoj Engleskoj bila je sve što su željeli, a vjenčao ih je Marcusov otac.

- Ne nazivam se kršćaninom. Duhovnost mi je puno bliža riječ. Pobornik sam vjere, a ne religije - opisao je glazbenik svoj odnos s vjerom, koji je prihvatila i njegova supruga. Iako su tih dana bili na vrhuncu slave - ona je pripremala visokobudžetni holivudski spektakl “Veliki Gatsby” s Leonardom DiCaprijem, a on je s grupom upravo objavio album “Babel”, kasnije nagrađen Grammyjem za izdanje godine - uspjeli su sačuvati svoju privatnost.

image
U ‘Sve o jednoj djevojci’ s Peterom Sarsgaardom, 2009.
©SONY PICTURES/COURTESY EVERETT

Fotografije s vjenčanja nisu završile u magazinima, a ni paparazzi ih nisu uspijevali često snimiti. Nije to nimalo čudno jer su za obiteljski dom odabrali farmu iz 16. stoljeća u Devonu, okrugu na jugozapadu Engleske, koju su kupili 2013. za dva milijuna funti. - Brak me učinio sigurnijom i samopouzdanijom nego što sam ikada bila. Znam što želim u životu, ali i u karijeri. Moj posao nije da budem rasplesani majmunčić koji zabavlja ljude, već da stvaram djela na koja sam ponosna – objasnila je Carey Mulligan, koja je od prvoga dana braka pokazala da joj je opet obitelj najvažnija. Pomno bira filmove koje snima, vratila se i kazalištu, a kada je ostala u drugom stanju, prestala je raditi. U rujnu 2015. rodila je kćer Evelyn Grace, dvije godine kasnije i sina Wilfreda. Kroz to vrijeme gotovo je u potpunosti zapostavila glumačku karijeru te je snimala manje od jednog filma na godinu. “Djevojka koja obećava” njezin je veliki povratak na scenu.

Uloga je to s kojom je dokazala da, unatoč naslovu, više nije samo mlada djevojka s golemim potencijalom već zrela glumica koja je svjesna da je njezino vrijeme previše vrijedno da bi ga trošila na trivijalne uloge. - Najljepši je osjećaj kada završim neki film i mogu se potpuno posvetiti sebi i obitelji. Kada snimam, stalno sam usredotočena na lik. Nije to metodska gluma, ne postajem u potpunosti lik kojeg glumim, ali nikada se ne mogu do kraja opustiti. Tek kada je posao gotov, kada se vratim obitelji, mogu uživati. Svi smo u pidžamama, jedemo previše hrane i gledamo loš televizijski program. To je najbolja verzija života - opisala je glumica Carey Mulligan kako zamišlja svoj život u budućnosti.

Linker
19. travanj 2024 20:25