BOŽANSTVENA KOMEDIJA

Talijanski glumac i zvijezda ‘Čarolije‘ otkriva zašto je u jeku pandemije s kćeri doputovao u Zagreb

Giuseppe Pambieri proslavio se ulogom dr. Diega Olivaresa u talijanskoj hit seriji, a Hrvatsku je dobro upoznao još sredinom sedamdesetih - i rado joj se vraća. U razgovoru za Gloriju otkriva i zašto!

Proslavljeni talijanski glumac Giuseppe Pambieri (76), kojeg hrvatska publika pamti po ulozi dr. Diega Olivaresa, pročelnika klinike New Life u popularnom TV serijalu ‘Čarolija’, u Zagrebu je 24. ožujka bio specijalni gost Talijanskog kulturnog instituta. Glumačka legenda u Hrvatsku je doputovala iz Rima s kćerkom Micol Pambieri,također glumicom, i to povodom 700. godišnjice smrti Dantea Alighierija, koja se obilježava u čitavom svijetu. Kako se odlazak velikana svjetske književnosti poklapa sa završetkom pisanja njegova kapitalnog djela Božanstvene komedije, Pambieri je publici na talijanskom pročitao Peto pjevanje Pakla, u čemu su mogli uživati i svi zainteresirani gledatelji u direktnom prijenosu online. Baš kao i u hrvatskom prijevodu spomentog djela, koje je pročitao glumac i TV voditelj Tarik Filipović (49).


Radujete li se povratku u Hrvatsku?

- Naravno, pogotovo u jeku pandemije koronavirusa kad većina ljudi u svijetu živi u svojevrsnom kućnom pritvoru bez mogućnosti da ikamo otputuje. Hrvatsku dobro poznajem, jer sam potkraj 70-ih u vašoj zemlji snimao TV serijal ‘Mathias Sandorf’, u kojem su nastupili i brojni hrvatski glumci, a u posebno lijepom sjećanju su mi ostali boravci u Zagrebu, Hvaru i Dubrovniku.

image
Talijanski umjetnik već je boravio u Hrvatskoj, na našoj obali snimao je sedamdesetih seriju.
IVANA NOBILO/CROPIX

I, kakvi su vaši dojmovi sada?

- Nevjerojatan je osjećaj šetati gradom ranjenim od potresa, čije posljedice vidite doslovce na svakom koraku. Moja kći Micol i ja bili smo šokirani nekim prizorima razaranja koje smo zatekli u samom središtu grada i divimo se Zagrepčanima što posljedice te elemenarne nepogode tako hrabro podnose, pogotovo u kombinaciji s pandemijom koronavirusa koja nas je sve pogodila i preko noći promijenila naše živote.

image
Dok je Giuseppe čitao Alighierija na talijanskom, Tarik Filipović djelo je čitao na hrvatskom jeziku.
IVANA NOBILO/CROPIX CROPIX

Kako podnosite tzv. novu normalnost u vrijeme pandemije?

- Jako teško. Da nemam psa, kojeg svakodnevno izvodim u šetnju po Rimu, ne znam kako bih to sve izdržao, jer mi jako nedostaju mi kazalište, druženja s prijateljima, promocije, festivali, putovanja... Ironijom sudbine poziv za službeno putovanje u inozemstvo stigao mi je upravo na prvu godišnjicu od izbijanja pandemije.

image
Giuseppe Pambieri čitao je na obilježavanju 700. godina od smrti Dantea Alighierija Peto pjevanje Pakla - koje je dio kapitalne 'Božanstvene komedije'.
IVANA NOBILO/CROPIX

Koliko ste puta dosad čitali Danteovu Božanstvenu komediju?

- Ne znam točan broj, jer je Božanstvena komedija ključno djelo naše, ali i svjetske književnosti: taj epski spjev od stotinu pjevanja, koji opisuje pjesnikovo putovanje kroz raj, čistilište i devet krugova pakla, Dante je napisao na narodnom jeziku i tako, uz ostalo, uvelike pridonio talijanskom književnom jezičnom standardu. A sadrži i neke od najljepših stihova ikada napisanih na našem jeziku: drago mi je što sam ih imao priliku recitirati hrvatskoj publici.

image


Filipović je uživao u druženju s talijanskim kolegom.
IVANA NOBILO/CROPIX

Po čemu pamtite snimanje ‘Čarolije’ i ulogu dr. Diega Olivaresa koja vas je proslavila?

- Po iznimnom glumačkom izazovu, popularnosti našeg serijala diljem svijeta, te po prijateljstvima s kolegicama Deliom Boccardo i Paolom Pitagorom, s kojima sam devet sezona proveo na setu - od prve do posljednje klape. Da se nas pitalo 'Čaroliju' bismo nastavili snimati do danas, jer je to uistinu bio antologijski serijal. No, sebe smatram prvenstveno kazališnim glumcem, kojem je najveći izazov izaći pred publiku na pozornicu. S tim osjećajem se ništa ne može usporediti, a posebno mi je drago što su mi u mnogim predstavama partnerice bile supruga Lia Tanzi, s kojom sam lani proslavio zlatni pir, i naša kći Micol Pambieri.

Kako bi dr. Olivares riješio problem širenja koronavirusa?

- Sigurno ništa ne bi radio na svoju ruku, nego bi se pouzdao u savjete epidemiologa i ostalih stručnjaka. I nadao se, baš kao i ja, da ćemo se što prije vratiti starim navikama i normalnom životu.

Linker
22. travanj 2024 21:58