NETFLIX/EVERETT/PROFIMEDIA
nepravedno zaboravljen

Tko je bio Halston? Netflixov uradak o životu velikog dizajnera oživio je mahnitu disko-eru i digao pravu prašinu

Američkog dizajnera u zvijezde je vinuo šešir koji je 1961. godine izradio za Jacqueline Kennedy, a kojeg je supruga predsjednika Kennedyja nosila na inauguraciji.

Američkog dizajnera u zvijezde je vinuo šešir koji je 1961. godine izradio za Jacqueline Kennedy, a kojeg je supruga predsjednika Kennedyja nosila na inauguraciji.

- Tko je Halston? - pitao je škotski glumac Ewan McGregor kad su mu ponudili glavnu ulogu u Netflixovu biografskom serijalu o Royu Halstonu Frowicku, velikanu američkog modnog dizajna, koji je nakon smrti 1990. nezasluženo pao u zaborav. Serijal ”Halston”, trenutačno jedan od najgledanijih Netflixovih uradaka, ispravio je tu nepravdu i vjerno oživio mahnitu disko-eru kad je Halston bio na vrhuncu slave.

Pročuo se 1961. nakon što je napravio šešir što ga je na inauguraciji američkog predsjednika Kennedyja nosila njegova supruga Jacqueline, a nekoliko godina kasnije počeo je kreirati odjeću koju su obožavale najpoznatije žene tog doba.

Mnoge slavne Halstonove klijentice bile su mu i prijateljice, a osobito je blizak bio s Lizom Minnelli, Elizabeth Taylor i Biancom Jagger. Svi njegovi odnosi sa ženama bili su aseksualni; u krevet je odlazio samo s muškarcima. Pretjerivao je sa seksom, ali i s kokainom, no tada su takva pretjerivanja bila u svojevrsnom trendu, baš kao što su svakako bile i Halstonove inovativne kreacije poput halter haljine ili haljine od umjetnog antilopa.

Po otvaranju famoznog njujorškog Studija 54 Halston je postao zaštitno lice tog hrama disko-kulture, gdje je uvijek dolazio okružen svojim glamuroznim manekenkama odjevenim u haljine s njegovim potpisom.

Znao se Halston dobro zabavljati, ali donosio je loše poslovne odluke. Kad je svoje slavno ime počeo licencirati velikim korporacijama, njegovo se modno carstvo počelo urušavati i do 1984. potpuno je propalo. Roy Halston Frowick umro je 26. ožujka 1990. u San Franciscu od raka pluća izazvanog AIDS-om. Bilo mu je 57 godina.

Linker
26. travanj 2024 22:11