ZATOČENICA

Tko je smjestio Britney Spears? ‘Ogavno je kako se odnose prema njoj‘: Novi dokumentarac otkriva puno

Nakon gotovo tri desetljeća karijere, niza hitova i spektakularnih koncertnih turneja, o Britney Spears se posljednjih mjeseci govori samo kada su u pitanju njezino mentalno zdravlje i pravni status, pa je i New York Times snimio dokumentarni film "Framing Britney Spears" koji istražuje kako se pjevačica našla u pravnim raljama svojega oca Jamiea.
  • Ogavno je kako se odnose prema njoj.
  • Zašto je tata mora kontrolirati?
  • Zašto još uvijek ne može biti samostalna?

To su samo neka pitanja koje postavljaju njezini obožavatelji, zgroženi činjenicom da 39-godišnja Britney Spears zakonski ne smije upravljati svojim golemim bogatstvom i životom. Novinari New York Timesa odlučili su dati odgovore na to, ali i brojna druga pitanja, kroz dokumentarac "Framing Britney Spears". Film će se početi prikazivati 5. veljače na televizijskom kanalu FX i u online videoteci Hulu, a obožavatelji se nadaju da će konačno rasvijetliti nimalo bistru sliku oko pravnoga statusa slavne glazbenice, zbog kojeg je i pokrenut internetski pokret #FreeBritney.

Čitajte i: Britney Spears želi svoju slobodu natrag: Neće nastupati, ali je u inat napravila potez karijere

image
FRAZER HARRISON/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA

U svojih samo 39 godina Britney Spears uspjela je nanizati brojne uspjehe – njezinih šest albuma dospjelo je na vrh ljestvice najprodavanijih u SAD-u, posjeduje trinaest dostignuća u Guinnessovoj knjizi svjetskih rekorda i prestižnu glazbenu nagradu Grammy, a pritom je uz osvajanje srca milijuna obožavatelja diljem svijeta zaradila više od 250 milijuna dolara.

No, sve to joj nije donijelo sretan i bezbrižan život, na što je javnost sredinom prošle godine podsjetila njezina majka, bivša učiteljica Lynne Spears (65), zatraživši od suda da joj se dopusti nadziranje kćerinih financija.

image
Majka Lynn na sudu tvrdi da bi Britney trebale biti vraćene moći odlučivanja o financijama i karijeri.
FAME PICTURES/BACKGRID USA/PROFIMEDIA

Naime, još od 2008. Britney je lišena poslovne sposobnosti. Nakon niza problematičnih ispada, zbog kojih je završila na liječenju u psihijatrijskoj klinici, njezin je otac Jamie Spears (68) sudski zatražio da postane njezin skrbnik, što se inače radi kada osoba nije sposobna brinuti se sama o sebi, kao u slučajevima osoba u komi ili mentalno teško bolesnih ljudi. Sud je na to pristao, odredivši kao skrbnike oca Jamiea i odvjetnika Andrewa Walleta. Skrbništvo je trebalo biti privremeno, međutim ubrzo je postalo trajno i sve do danas Britney nije pravno sposobna osoba. To znači da ne smije samostalno raspolagati svojim novcem, voziti auto, glasati, roditi dijete, angažirati odvjetnika, razgovarati s novinarima i javno govoriti o svojoj situaciji.

Čitajte i: Borba za slobodu: Britney Spears možda više nikad neće nastupati, ako se jedna stvar ne promijeni

image
Jamie Spears već je godinama skrbnik svojoj kćeri.
SPLASHNEWS.COM/SPLASH/PROFIMEDIA

Put od pop princeze do osobe ograničenih životnih mogućnosti, u slučaju Britney Spears jasno je dokumentiran.

Djevojka iz gradića Kentwood u Louisiani još kao curica nastupala je u brojnim talent showovima, a kao 11-godišnjakinja dobila je ulogu u popularnom televizijskom showu The Mickey Mouse Club, gdje su joj kolege bile također buduće zvijezde Justin Timberlake, Christina Aguilera i Ryan Gosling. Svjetsku slavu je, pak, dosegla sa šesnaest godina objavivši singl "...Baby One More Time", koji ju je pretvorio u instant zvijezdu. Uslijedio je niz uspješnih albuma i svjetskih turneja, ali sve češće je pjevačica upadala u brojne probleme.

Čitajte i: Kao u "Sluškinjinoj priči": Strogi konzervatorij ne da Britney da ostane u drugom stanju

image
Kao djevojčica stigla je u Mickey Mouse Club, a svjetsku slavu dosegla je s 16 godina.
-/FERRARI/PROFIMEDIA
image
TIjekom niza godina, snimila je i film. Nekoliko godina sve što bi Britney dodirnula pretvaralo se u zlato.
PARAMOUNT PICTURES/ENTERTAINMENT PICTURES/PROFIMEDIA

Sazrijevanje pod budnim očima javnosti, što je značilo da ju je u svakom trenutku slijedilo 5-6 paparazza, te turbulentni brak od 2004. do 2007. s plesačem Kevinom Federlineom, s kojim je dobila sinove Seana i Jaydena, očito su bili previše za krhku umjetnicu.

U nizu ekscesa, pred kamerama je obrijala glavu i kišobranom napala paparazze, a kap koja je prelila čašu je bila noć kada je odbila sinove predati ocu, koji je dobio skrbništvo nad njima, te se s mlađim Jaydenom zaključala u kupaonicu. Ubrzo je njezinu kuću opkolilo deset policijskih automobila, šest helikoptera, dva vozila hitne pomoći i vatrogasno vozilo, a nakon nekog vremena Britney je izvedena na bolničkim nosilima i odvedena na liječenje.

Čitajte i: Vratila se na društvene mreže i poručila da je dobro, no njezin izraz lica govori potpuno suprotno

image
Pjevačica je 2007. i 2008. godine prolazila kroz teške mentalne probleme, nakon kojih joj je oduzeta poslovna sposobnost.
FAME PICTURES/BACKGRID USA/PROFIMEDIA

Razvoj događaja u životu Britney Spears do tog trenutka je prilično jasan. Što se događalo poslije, nakon što je njezin otac postao skrbnikom, puno je mutnije. Činjenica je da je već iste godine objavila peti studijski album „Circus” i krenula na svjetsku turneju tijekom koje je održala 97 nastupa, što bi fizički i psihički bilo iscrpljujuće za svaku osobu. Sveukupno je u 12 godina pod skrbništvom objavila četiri albuma, održala četverogodišnju, 140 milijuna dolara vrijednu gažu u Las Vegasu te pokrenula niz unosnih poslova, poput modnih linija i parfema. Za jedne dovoljan dokaz da ju je otac Jamie spasio preuzevši kontrolu nad njezinim životom i izbacivši loše utjecaje iz njega, a za druge da je od kćeri stvorio zatvorenicu kako bi mogao uživati u njezinom bogatstvu.

Čitajte i: Britney Spears želi kontrolu nad svojim životom: Dosta joj je da joj otac Jamie sve određuje

Ne osjećam da je moj život izvan kontrole. Upravo suprotno, previše je kontroliran. U njemu nema nimalo uzbuđenja ili zabave. Kao jedan beskonačan dan koji se stalno ponavlja.

- Čak i u zatvoru znate dan kada ćete izaći na slobodu. Ova situacija nema kraja – kazala je Britney 2008., u dokumentarcu „Britney: For The Record”, prvi i jedini put kada je pričala o svojem pravnom statusu. Navodno je i u drugim intervjuima govorila o skrbništvu, kao u slučaju nastupa 2016. u showu Jonathana Rossa, ali bi svaki put taj dio zbog zakonske zabrane bio izbačen prije objavljivanja.

image
Glazbenica je vrlo rano u životu počela graditi iznimnu karijeru.
FRANCISCO MORALES/EYEPIX/PROFIMEDIA

Situacija je eskalirala početkom 2019., kada je Britney otkazala svoj nadolazeći show Domination u Las Vegasu.

Službeni je razlog bila očeva bolest, koji je navodno skoro preminuo zbog puknuća debelog crijeva, pa je glazbenica odlučila uzeti odmor na neodređeno vrijeme. U ožujku je pak odvjetnik Andrew Wallett podnio zahtjev da ga se riješi obveze da bude skrbnik, a mjesec dana kasnije objavljeno je da se Britney zbog „zabrinutosti uzrokovane očevom bolesti” prijavila u kliniku za mentalne bolesti. U travnju 2019. u podcastu posvećenom glazbenici objavljeno je svjedočanstvo neimenovanog izvora, navodno pomoćnika u uredu njezinih odvjetnika, koji je tvrdio da je show otkazao i Britney hospitalizirao njezin otac, zabrinut što je prestala piti lijekove. Dodatnu zbunjenost unio je Jamie Spears, zatraživši da mu se oduzme status skrbnika, pa je sud na njegovo mjesto postavio višegodišnju Britneyinu menadžericu Jodi Montgomery. U svakom slučaju, bez puno objašnjenja pop princeza se povukla iz javnosti – od tada nije nijednom javno nastupila, dala intervju ili se pojavila na crvenom tepihu. Jedina komunikacija s javnosti su objave na njezinom Instagram profilu, za koji nije sigurno tko ga kontrolira, gdje uglavnom pleše i priča o svojoj sreći.

Čitajte i: Skrbništvo nad Britney Spears sada traži njezina majka! Širi se pokret o 'oslobođenju' pjevačice

image
Zli jezici idu toliko daleko da tvrde da Sam Asghari nije njezin dečko, već čuvar.
BROADIMAGE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Pokret #FreeBritney podržavaju i Miley Cyrus te Cher, kolegice slavne Britney

Zbog svega toga u svibnju 2019. na internetu je pokrenuta akcija #FreeBritney, koja se zalaže da se pjevačici vrati poslovna sposobnost. Više od sto tisuća obožavatelja potpisalo je peticiju poslanu u Bijelu kuću, a među zagovornicima su i slavne kolegice poput Miley Cyrus i Cher. Oni tvrde da je Britney zatočenica pohlepnih ljudi oko nje, poduprijevši tu tvrdnju činjenicom da godišnje Britney troškove svojeg skrbništva plaća čak 1.1 milijun dolara, od čega njezin otac uzme više od sto tisuća dolara. Čak i njezinog dečka, 12 godina mlađeg osobnog trenera Sama Asgharija s kojim je u vezi od 2016., optužuju da nije njezina ljubav, već čuvar koji pazi da pjevačica ne pobjegne iz zatočeništva. Druga strana odgovara da su to zlobne laži te iza #FreeBritney ne stoje obožavatelji već kontroverzni Sam Lufti, Britneyin menadžer iz najturbulentnijeg razdoblja oko 2008., koji ima sudsku zabranu prilaska pjevačici i njezinoj obitelji.

image
Neki tvrde da iza #FreeBritney ne stoje obožavatelji već kontroverzni Sam Lufti, Britneyin menadžer iz najturbulentnijeg razdoblja oko 2008.
JENNIFER BUHL, PEDRO ANDRADE, PA/PACIFIC COAST NEWS/PROFIMEDIA

- Prestanite komentirati ono što ne razumijete – napala je pokretače akcije njezina mlađa sestra Jamie-Lynn Spears.

U slučaju mentalnih bolesti doista je teško govoriti bez svih činjenica, ali i Britneyini skrbnici potakli su brojna nagađanja ne odgovarajući na brojna pitanja. Činilo se da bi se stvari mogle promijeniti nakon što njezina majka Lynn dobije mogućnost nadgledanja skrbništva, ali i nakon nove zdravstvene evaluacije Britneyinog mentalnog zdravlja, koju je naložio sudac. Ipak, to se nije dogodilo, jer je sudac produžio Jamiejev status skrbnika, na što je Britney javno izjavila da „više nikada neće nastupiti dok otac kontrolira njezinu karijeru”.

Čitajte i: Što se događa s Britney Spears? Objave s Instagrama sve su bizarnije, a puno je toga i nestalo

- Kada netko treba posebnu brigu i zaštitu, onda se obitelj mora za to pobrinuti, baš kao što se ja brinem posljednjih dvanaestak godina, kako bi bezuvjetno čuvala, štitila i voljela Britney. Bezrezervno je štitim od onih koji žele nauditi mojoj obitelji – poručio je Jamie Spears.

Novo ročište, na kojem bi sudac trebao odlučiti o daljnjim koracima, na rasporedu je za mjesec dana, ali upitno je hoće li se išta promijeniti. Prema tvrdnjama nekih insajdera, ovakav status bi Britney mogla imati do kraja života.

- Ljudi vam mogu sve oduzeti, ali vam nikada ne mogu uzeti istinu – šaptala je Britney s prvim taktovima pjesme "My Prerogative" Bobbyja Browna, koju je obradila 2004. Teško da je znala koliko će šesnaest godina kasnije ti stihovi zvučati proročanski.

Linker
23. travanj 2024 17:32