na putu prema dolje

Trump suočen sa sve više poraza: Osim šuškanja oko razvoda i korona još hara u obitelji

Dva tjedna nakon što se Joe Biden proglasio pobjednikom američkih predsjedničkih izbora Donald Trump suočava se sa sve više poraza u pokušaju da poništi izborni rezultat, a nakon šoka i šutnje prvi republikanski zastupnici počinju se ograđivati od Trumpa.

Joe Biden, demokrat, priprema se preuzeti Bijelu kuću od Trumpa 20. siječnja dok sadašnji predsjednik i dalje odbija priznati poraz i nastoji poništiti rezultate izbora tvrdeći, bez da je predočio dokaze, da je na djelu ogromna izborna prijevara, prenosi agencija Reuters.

Nizom pravnih manevara nastoji zaustaviti brojanje glasova i proglašenje Bidena pobjednikom u pojedinim saveznim državama.

Taj pokušaj, koji kritičari opisuju kao pokušaj bez presedana američkog predsjednika da poništi volju birača, do sada je polučio malo uspjeha. Trumpova kampanja doživjela je niz poraza i čini se da nije uspjela u svoje teorije zavjere uvjeriti ni republikanske kolege u ključnim državama, poput Michigana, u kojima je izgubio izbore.

Trump je i u petak ponavljao da je pobijedio na izborima.

Trumpovi napori da se održi na vlasti u petak su imali još manje izgleda nakon što je državni tajnik Georgije Brad Raffensperger objavio da je ponovno brojanje glasova potvrdilo Bidenovu pobjedu u toj saveznoj državi.

Dva republikanska politička prvaka iz Michigana Mike Shirkey i Lee Chatfield, koji su u petak pozvani u Bijelu kuću, zadali su novi udarac Trumpu nakon što su izjavili da na tom sastanku nisu čuli nikakve dokaze u prilog tvrdnjama da je u toj saveznoj državi počinjena masovna izborna krađa. "Još uvijek nam nisu predočene nikakve informacije koje bi promijenile ishod izbora u Michiganu".

image
Oni koji su bili pristaše Trumpa polako napuštaju brod...
FOTOGRAFIJE: MANDEL NGAN/AFP/PROFIMEDIA MANDEL NGAN/AFP/PROFIMEDIA

Nakon serije poraza u sudskim postupcima kojima je pokušao izmijeniti rezultate izbora Trumpov se tim sada oslanja na nadu da će uvjeriti republikanske zastupnike u ključnim državama da ponište rezultate izbora i proglase ga pobjednikom, prenosi Reuters.

Ti su napori sada ponajviše usmjereni na Michigan i Pennsylvaniju, no računica pokazuje da mu ni to ne bi donijelo dovoljno glasova elektora koji formalno, na temelju rezultata predsjedničkih izbora, biraju predsjednika na izbornom kolegiju.

Odluka izbornog kolegija suprotna rezultatima izbora bila bi bez presedana u modernoj američkoj povijesti.

Trumpovi kritičari ističu da njegovo odbijanje priznavanja poraza utječe i na nacionalnu sigurnost te borbu protiv epidemije koronavirusa koja je do sada vjerojatno odnijela živote više od 250.000 Amerikanaca.

Trumpovi dužnosnici u završnici mandata donose neočekivane promjene programa i politika koje bi mogle obvezivati sljedeću administraciju.

Na putu prema dolje

image
Melania je bila nevjerojatna podrška...
FOTOGRAFIJE: MANDEL NGAN/AFP/PROFIMEDIA MANDEL NGAN/AFP/PROFIMEDIA

Osim glasina o razvodu do kojeg prema nekim američkim medija Melania samo odbrojava dane, u obitelji Trump još uvijek vlada opasnost od koronavirusa. Donald Trump Junior, najstariji sin američkog predsjednika Donalda Trumpa, pozitivan je na koronavirus, boravi u karanteni, no nema simptoma covida-19, objavio je njegov glasnogovornik. Trump mlađi bio je pozitivan početkom tjedna i od tada je u karanteni, rekao je glasnogovornik.

image
Donald Trump Junior i sam je obolio od korone...
FOTOGRAFIJE: AUSTIN MCAFEE/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA AUSTIN MCAFEE/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

"Dosad je bio potpuno asimptomatičan i slijedi sve medicinski preporučene smjernice COVID-19", dodao je. Američki predsjednik i prva dama Melania Trump bili su zaraženi koronavirusom početkom listopada.

Čitajte i:

Melania Trump opisala svoje iskustvo s koronom, ali i otkrila dobro čuvanu tajnu Bijele kuće

Nema kraja neugodnim situacijama između Melanije i Donalda Trumpa

Nije mogao skriti tugu, a i Melaniji je bilo teško: Trump se zauvijek oprostio od mlađeg brata

Linker
19. travanj 2024 12:09