Getty Images
Potresne priče zlostavljanih žena

'Udarao me po cijelom tijelu. Plakala sam i zvala u pomoć. Strašno sam se bojala...'

Prošla je 21 godina od nezapamćene tragedije u kojoj su život izgubile bivša supruga počinitelja, odvjetnica i sutkinja, a problem nasilja nad ženama i dalje je jedno od gorućih pitanja u našem društvu.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen je na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu. 22. rujna 1999. godine ubijene su tri žene na zagrebačkom Općinskom sudu, a ovaj dan održava se u spomen na njih.

MUP javlja da statistički podaci ukazuju da je u prvih osam mjeseci ove godine zabilježen 11 posto manji broj počinitelja prekršaja Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, odnosno ukupno 5623 počinitelja, što je za 1133 počinitelja manje u odnosu na isto razdoblje 2019.

No, jeli tim brojkama kumovala i izolacija zbog koronavirusa - kada su žene diljem svijeta i Hrvatske bile prisiljene boraviti sa zlostavljačem konstantno?

Zagreb, 220920.
Obiljezavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad zenama u Opcinskom gradjanskom sudu, koji se odrzava u spomen na tri zene ubijene na zagrebackom Opcinskom sudu 22. rujna 1999. godine.
Na fotografiji: predsjednik RH Zoran Milanovic i predsjednica suda Jadranka Liovic Merkas.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / CROPIX
Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježio se na zagrebačkom Općinskom sudu.

Magazin Gloria u izdanju s kraja travnja 2020. godine donio je priču o najmračnijoj strani koronakrize - onoj koja je tada, u sveopćoj panici za zdravlje nacije i očuvanje radnih mjesta, ostala sa strane.

Aktivistkinje Autonomne ženske sobe Zagreb ni tada nisu stale s pomoći ugroženim ženama i djeci, a neke od njihovih štićenica tada su pristale svoje bolne priče podijeliti za Gloriju.

Potresne priče zlostavljanih žena: 'Prigovarao je da kasnim s posla, a onda me počeo tući...'

Ponavljamo bolna svjedočanstva žena koje su prošle pakao zlostavljanja, a u cilju podizanja društvene svijesti o prisutnosti nasilja svuda oko nas.

Držala sam dijete na rukama. Na silu mi ga je iščupao iz naručja.

"Mi smo razvedeni, a on je sudskom odlukom dobio pravo da viđa dijete petkom. Nije ga vratio. Nazvao me i rekao da ga nikada neće vratiti. Molila sam da dođem po dijete i odvedem ga kući. Rekao je: "Ne dolazi u obzir! Kod tebe će sigurno dobiti koronu!". Plačući, nazvala sam Centar za socijalnu skrb. Rekli su mi da će učiniti sve što mogu, ali da to ne ide tako brzo. Onda sam nazvala policiju. Rekli su mi da će stupiti u kontakt s Centrom za socijalnu skrb pa će mi se javiti."

Couple fighting in the bedroom and having some relationship problems
Getty Images/iStockphoto
Patološka ljubomora, fizičko i psihičko nasilje odvija se i pred djecom.

Patološka ljubomora i batine

Potresne ispovijesti zlostavljanih žena koje donosimo samo su vrh ledene sante, djelić užasa koji se ovih dana događa u mnogim obiteljima. U životu M. B. kriza je, pak, dodatno produbila muževu patološku ljubomoru. "Nakon što me nazvao kolega da kaže kako su nam zbog bolesti kolegice promijenjene šihte na poslu, moj muž je poludio. Počeo me tući, vičući: "Ti si ovako i onako histerična i luda i nije ti mjesto u mojoj kući. Najbolje bi bilo da ti opet pozovem hitnu, kurvetino! Imaš ljubavnika na poslu, a ja te hranim i oblačim".

Divljao je na mene urlajući: 'Od čega ćemo sada živjeti?!'

Tijekom krize izazvane epidemijom mnoge su žene ostale bez posla. Svima to teško pada, no neke, poput V. A., nemaju potporu partnera, kojima je to još jedan razlog za nasilje. "Došla sam kući s posla. Nisam znala kako da mu kažem da sam dobila otkaz, a morala sam. Kad je čuo, skroz je poludio. Bacao je stvari u zid. Nakon nekog vremena pokupio je djecu i izašao s njima van. Kad su se vratili, otišao je u spavaću sobu i zatvorio vrata za sobom. Djeca su se igrala u dnevnom boravku.

Kad je izašao iz sobe, rekla sam djeci da pospreme igračke jer znam da ga nered smeta. No, onda se izderao i na njih: "Da se niste usudili! To treba napraviti ova lijena kurva - pa znate da je ona naša sluškinja".

Stop violence
Getty Images/iStockphoto
Nasilje se može prijaviti policiji, državnom odvjetništvu ili centru za socijalnu skrb.

Bez riječi mi je opalio šamarčinu i nastavio me tući

"Vratila sam se s posla. Pitao me kako je bilo, odgovorila sam - dobro. Imamo dvoje djece, oboje su spavali u svojoj sobi. Prigovorio mi je da kasnim 20 minuta. Rekla sam da busevi ne voze baš redovno i da sam dugo čekala. Udarao me po cijelom tijelu. Plakala sam i zvala u pomoć. Strašno sam se bojala. Djeca su se probudila. Plačući su izašla iz sobe i molila: "Tata, nemoj!" On se okrenuo kćeri i rekao: "Šuti, i ti ćeš kad odrasteš biti kurva kao mama".

Ako ste žrtva nasilja u obitelji, nasilje u obitelji možete prijaviti policiji, državnom odvjetništvu ili centru za socijalnu skrb. Sva tijela koja postupaju u povodu nasilja u obitelji dužna su postupati hitno.

Čitajte i:

Stručnjakinja o obiteljskom nasilju: 'Ideja da bi žrtva trebala smiriti zlostavljača potpuno je pogrešna'

Da su ih zlostavljali partneri, progovorile su Severina, Tatjana Jurić, Ecija Ivušić... 'Prije deset godina bilo me sram o tome govoriti'

Linker
18. travanj 2024 10:27