Zore na Jarunu

Upoznajte zagrebačke Nereide, lovkinje na zlato na neretvanskom Maratonu lađarica

Veslačice ženske sportske udruge, čije će predstavnice sredinom kolovoza nastupiti na kultnom maratonu u Metkoviću, nadahnuli su bjelovarski Agronauti, prvi tim s kopna koji je pobijedio na zahtjevnom natjecanju.

Zato što nemaju motivacijsku pjesmu, veslačice zagrebačke sportske udruge "Nereide" koje će u kolovozu sudjelovati na Maratonu lađarica od Metkovića do Opuzena, mogle bi za tu priliku izabrati hit Novih fosila "Milena". S pjesmom ih povezuje činjenica da gotovo svako jutro, u pola šest, žure na svoj trening Jarun, guraju jednu tonu tešku neretvansku lađu u vodu te isprva odmjerenim, a potom sve bržim zaveslajima podižu kondiciju za zahtjevnu sportsku manifestaciju.

image

Članice Sportske udruge Nereide

MATIJA DJANJESIC/CROPIX

Kad odrade svoj šest do osam kilometara dugi krug, izvuku lađu od teške hrastovine na suho, osvježe se i presvuku u posuđenom prostoru kajakaškog kluba "Jarun".

A onda žure odlaze na svoja radna mjesta, nestrpljivo iščekujući sljedeći trening. U veslačkom timu okupile su se psihologinja u školi, menadžerica u banci, studentica na zagrebačkom Pravnom fakultetu, fitness trenerica, profesorica matematike, informatičarka, a uvježbava ih osnivačica sportske udruge, Marijana Tomola Perković, šefica kuhinje u jednom zagrebačkom restoranu koja se prije četiri godine sa partnerom iz Bjelovara preselila u metropolu.

image

Treninge odrađuju na zagrebačkom "moru", jezeru Jarun

MATIJA DJANJESIC/CROPIX

Veslali na bačvama

Za sve su ‘krivi‘ bjelovarski "Argonauti", prvi veslački tim s kopna koji je prije šest godina pobijedio na neretvanskom Maratonu lađa koji se sredinom kolovoza u muškoj te u ženskoj konkurenciji održava u Metkoviću. Vježbali su i u fitness klubu koji je vodila sa suprugom, pričali su im čime se bave i tako su na krilima njihove povijesne pobjede nastale "Nereide". Ono što je naučila od "Argonauta" primijenila je već 2017., kad je okupila prvu žensku ekipu s kopna koja je te godine na veslačkoj smotri lađarica osvojila medalju, srebro. Iduće godine su na deset kilometara dugoj stazi na rijeci Neretvi osvojile zlato.

image

Ovaj sport, ističu Nereide, nije za svakoga

MATIJA DJANJESIC/CROPIX

Čitajte i: Olimpijski trening za kritične točke braće Sinković: Učvrstite grudi, trbuh, stražnjicu i noge

Najvažniji "detalj" za natjecanje, osam metara dugo plovilo specifičnog oblika (nalikuje porinutom listu) te vesla za deset lađarica, koliko ih mora biti u lađi, namaknula je uz pomoć sponzora.

Sport je vrlo skup, samo ručno izrađena lađa (kakve imaju i njihove konkurentice s juga), stoji oko 50.000 kuna.

image

Treninge odrađuju ranom zorom, prije posla

MATIJA DJANJESIC/CROPIX

Veslanje u neretvanskoj lađi zahtijeva znoj i suze, a nerijetko iz žuljeva na nježnim ženskim dlanovima kapnu i kapi krvi. Lađom upravlja jedanaest žena, deset ih vesla, a jedna upravlja velikim drvenim veslom (parić) na donjem dijelu lađe. Nalaze se na rubu čamca, sjede na jastučićima od spužve koji mogu lako kliznuti u vodu ako se ne pazi. Jednom nogom drže se za drvenu prečku u dnu lađe, a druga im je poluispružena na rubu čamca.

image

Nereide su spremne i za pojačanje - javite im se

MATIJA DJANJESIC/CROPIX

Leđa moraju biti ravna, kao i ruke kojima se vesla. Važno je slijediti ritam koji zadaju prve dvije veslačice: zbilja je brutalan, u što se na treningu s "Nereidama" uvjerila i novinarka portala Gloria.hr

Najsnažnije veslačice nalaze se u prvom dijelu plovila, a o ritmu koji nameću ostalima ovisi plasman lađe.

image

Ove dame nadaju se zlatu na ovogodišnjem natjecanju

MATIJA DJANJESIC/CROPIX

"Ovo morate voljeti. Nije za svakoga, s jedne strane potrebno je savladati tehniku koju još uvijek brusimo, a s druge strane potrebna je izdržljivost i snaga. Kad ste na Neretvi, do izražaja dolazi i hladna glava. Na natjecanju osjećate toliki adrenalin da ne osjećate bol, dok ne dosegnete cilj. Kad sve prođe, ne možete se pomaknuti, osjećate zatezanje i onih mišića za koje niste ni slutili da ih imate", tvrde Nereide kojima se mogu pridružiti nove članice sa sportskim backgroundom. Trebaju im hrabre sportašice s hladnom glavom, za slučaj da im na Neretvi zatreba zamjena. Lako ih je naći: zore na Jarunu predivne su, kažu, s veslom u ruci.

Linker
11. travanj 2024 09:05