VEČER ZA PAMĆENJE

UŽIVO IZ TORINA: Ukrajina uvjerljivo pobijedila zahvaljujući glasovima gledatelja!

U finalnoj večeri nastupilo je 25 izvođača: program je otvorila Češka, ukrajinski Kalush Orchestra nastupili su dvanaesti, srpska predstavnica Konstrakta predzadnja.

Glasa se diljem Europe i u Australiji. Za manje od pola sata znat ćemo pobjednika.

Estonija

Stefan: Hope (Nada)

Estonski kauboj za kraj. U ritmu njegove pjesme odjahali smo u stanku.

Srbija

Konstrakta: In corpore sano (U zdravom tijelu)

Najbolja reakcija publike dosad! Bravo, Konsrakta!

Poljska

Ochman: River (Rijeka)

U skladu s nazivom pjesme sve je puno vode, kiše, kapljica, slapova, produkcijski jako dobro, glas također, bravo Poljska, glasi sud publike u dvorani.

Velika Britanija

Sam Ryder: Space Man (Svemirac)

Još jedno produkcijsko savršenstvo u liku Sama Rydera (32). Engleski pjevač je TikTok zvijezda s najvećim brojem pratitelja na društvenim mrežama. Hoće li se primiti telefona i glasati za njega, vidjet ćemo kad se počnu brojati glasovi. Zahvalio na talijanskom.

Laura Pausini u stanci pjeva 'Volare' Domenica Modugna. Bio je treći na Eurosongu, ali je to najobrađivanija eurovizijska pjesma ikad. Obradio ju je i David Bowie.

Australija

Sheldon Riley: Not the Same (Nije isto)

Na sceni je muškarac s burkom od kristala, u bijelom odijelu sa šlepom od perja, impresivnog glasa. Na kraju je pokazao lice i zaplakao. Publici je zahvalio uz riječi da je on primjer kako je sve moguće.

Švedska

Cornelia Jakobs: Hold Me Closer (Drži me blizu)

Ako netko zna kako treba odraditi posao onda su to Šveđani. Sve je super, produkcijsko savršenstvo, pazili su baš na svaki detalj. Sigurno će biti visoko. Na kraju je pustila suzu zbog reakcije publike.

Moldavija

Zdob si Zdub i Fratii Advahov: Trenuletul (Vlak)

Je li ovo moldavska Dubioza kolektiv? ČIni se da jest! Šteta što ne razumijemo riječi, osim "Hey, ho, let"s go". Ali i to je dovoljno za feštu! Publika prati, u dvorani je kaos.

Island

Sigga, Beta i Elin: Međ haekkandi sol (S izlazećim suncem)

Tri sestre u Torino su stigle s Islanda. Ženski trio s dvije električne i akustičnom gitarom i bubnjarem u pratnji. I to je sve. Islandski country na islandskom.

Grčka

Amanda Georgijadi Tenfjord: Die Together (Umrijeti skupa)

Lagano zatišje, depresivna pjesma na engleskom, prilika da se svi skupa malo odmorimo i sredimo dojmove. Sve je korektno, i više nego korektno, ali ništa više od toga.

Belgija

Jeremie Makiese: Miss You (Nedostaješ mi)

Još jedna tugaljiva ljubavna balada, odlična produkcija, pjevač pogađa baš svaki ton, mogućnosti njegova glasovnog registra fasciniraju.

Azerbejdžan

Nadir Rustamli: Fade to Black (Izblijediti u tami)

Zahtjevna pjesma, moćna izvedba. Kako kaže Jacques Houdek, kad ste iz male zemlje, morate imati pjesmu i izvođače koji će dirnuti svakoga, željeli to oni ili ne.

Litva

Monika Liu: Sentimentai (Osjećaji)

Na scenu je pušten duh Lize Minelli u obliku Monike Liu. Pjeva o osjećajima, publika je prati.

Njemačka

Malik Harris: Rockstars (Rock zvijezde)

Na polovici smo programa, pitka pjesma, minimalistički kostim i gola pozornica. Glas i gitara Malika Harrisa u prvom planu. Teško je nakon Ukrajine, ali Malik se jako dobro držao.

Ukrajina

Kalush Orchestra: Stefania (Stefanija)

Najveći favoriti pjevaju na svom jeziku, tako da ih donekle razumijemo. Ušli su kao zamjena, ali njihov etno melos dira u srce. U dvorani delirij, nakon nastupa na ukrajinskom pozivaju gledatelje da pomognu njihovoj domovini.

Vedran Strukar: Priča je važnija od pjesme, svima pa i meni. Da nema rata u Ukrajini, ova pjesma vjerojatno ne bi ušla u finale, a večeras su glavni favoriti. Kako ne navijati za njih kad znamo što se u Ukrajini događa?

Nizozemska

S10: De diepte (Dubina)

Kakva promjena na pozornici. Baladu o depresiji napisala je sa svojim bratom blizancem. Savršena produkcija, dobre reakcije u dvorani.

Španjolska

Chanel: SloMo (Usporeni snimak)

Glumica, pjevačica i plesačica rastura strastvenim nastupom, pravi spekatkl s plesačima na sceni. Dvorana u deliriju.

Strukar: Brutalno je dobra, zrači kao Penelope Cruz u filmu 'Šunka, šunka'. Da urednik Dore tako nešto pusti na nacionali izbor zvali bi mu inkviziciju. To je naša žalosna stvarnost.

Italija

Mahmood ft. Blanco: Brividi (Jeza)

Duet zemlje domaćina popraćen je ovacijama već prilikom izlaska na scenu. Pjevaju na talijanskom, a cijela dvorana ih prati. Zagrljaj za kraj i fenomenalne reakcije u dvorani Pala Olimpico na pobjednike festivala u San Remu.

Vedran Strukar: U prvih osam jedino mi je dobra Norveška. Čekam Španjolsku, Chanel me jako zanima.

Armenija

Rosa LInn: Snap (Pući)

Lagana balada koja se lijepo razvija, po mišljenju Matije Vuice najbolji scenski nastup u prvoj polufinalnoj večeri. Pjevačica je na pozornici zatvorena u četiri zida vlastite sobe iz koje pronalazi izlaz. Optimističan kraj i dobra reakcija publike.

Norveška

Subwoolfer: GIve That Wolf a Banana (Dajte vuku bananu)

Zafrkantska obrada priče o Crvenkapici u kojoj baka poručuje unuci da vuka nahrani - bananom. Izvođači su kostimirani, crno-žuta kombinacija djeluje efektno, publika dobro reagira.

Francuska

Alvan ft. Ahez: Fulenn (Iskra)

Bretonski etno elektropop digao je publiku na noge. Pjesma je puna uzvika, a pozornica i kostimi u znaku bretonske tradicije. Moćna izvedba i najbolja reakcija publike uživo dosad.

Švicarska

Marius Bear: Boys Do Cry (Dečki plaču)

Poznajemo ga iz prve polufinalne večeri, u kojoj se nije utopio u moru balada, nego je svojom tugaljivom pop izvedbom izborio - finale. U Švicarskoj postoje četiri službena jezika - njemački, talijanski, francuski i retoromanski, ali on pjesmu o prvoj ljubavi koja ga je povrijedila pjeva na - engleskom. Započeo je kao ulični svirač.

Finska

The Rasmus: Jezebel (Jezabel)

Finski hard rock veterani ostaju vjerni crno-žutoj modnoj kombinaciji. Pjevač nosi kabanicu na golo tijelo, indijansku frizuru, a publika odlično reagira na energičnu izvedbu Skandinavaca.

Portugal

Maro: Saudade, saudade (Čežnja, čežnja)

Portugalska pjevačica vjerna je tradicionalnom duhu fada svoje zemlje. Pjeva i na engleskom, a publika reagira odlično.

Rumunjska

WRS: Llamame (Nazovi me)

Rumunjski bend pjeva na španjolskom i engleskom, a pjevač je u koreografiji skinuo kretnje - toreadora.

Češka

We are Domi: Lights Off (Ugasi svjetla)

Češku predstavlja elektropop bend iz engleskog Leedsa, čija je pjevačica Dominika Haškova. Njezin je otac poznati češki hokejaš koji je 2006. u istoj dvorani u Torinu osvojio broncu.

Točno u 21 sat započela je spektakularna završnica 66. izdanja Eurosonga u Italiji. Najveći glazbeni spektakl u Europi održava se u dvorani Pala Olimpico u Torinu, a voditelji su talijanska pjevačica Laura Pausini, TV voditelj Alessandro Cattelan i glazbenik Mika - Michael Holbrook Penniman.

Puna dvorana, prisutno je jedanaest tisuća gledatelja, pjeva antiratnu himnu 'Give Peace a Chance' Johna Lennona koju izvode glazbenici okupljeni na središnjem torinskom trgu, a uvodni show nastavlja Laura Pausini svojim hitovima.

Započinje mimohod 25 zastava zemalja učesnica. Ovacije za Italiju, Ukrajinu, Belgiju, Švedsku, Veliku Britaniju i Srbiju. To su izgleda favoriti publike u dvorani.

Pogledajte video
Pogledajte video
Pogledajte video
Pogledajte video
Pogledajte video
Pogledajte video
Pogledajte video
Pogledajte video
Pogledajte video
Pogledajte video
Pogledajte video
Pogledajte video
Pogledajte video
Pogledajte video
Pogledajte video
Pogledajte video
Pogledajte video
Pogledajte video
Pogledajte video
Pogledajte video
Pogledajte video
Pogledajte video
Pogledajte video
Pogledajte video
Pogledajte video

Linker
18. travanj 2024 23:48