Večeri dalmatinskog galeba

Večeri dalmatinskog galeba: Vesna Pisarović otkazala gažu da bi nastupila na festivalu ‘nostalgije‘

Sasvim novi festival koji se s nostalgijom i osmjehom prisjeća nekih sretnijih i bezbrižnijih vremena prvi put će se održati 22. i 23. srpnja na Martinskoj kraj Šibenika, glavne zvijezde festivala su Vesna Pisarović i marisol bend.

U moru festivala i posebnih događanja koja se pripremaju ovog ljeta, jedan novi i poseban zakazan je za samo srce sezone u neposrednoj blizini Šibenika. Večeri dalmatinskog galeba, zamišljen je kao dvodnevna posveta minulim vremenima, koja će se na moderan način prisjetiti bezbrižnih vremena.

Kao zaštitno lice prvog izdanja 'Dalmatinskog galeba' je jedna od najomiljenijih pjevačica koja je povezala i različite generacije i različite žanrove - Vesna Pisarović. Ona je tog vikenda 22. i 23. srpnja imala već zakazanu gažu, ali zbog ovog posebnog nastupa promijenila je planove.

image

Vesna Pisarović prisjetila se svojih početaka na terasama hotela.

MARKO TODOROV/CROPIX

"U tom periodu sam na turneji s jednim njujorškim sekstetom po Sloveniji, ali našla sam zamjenu. Kolegica Maja Ribič će me zamijeniti taj dan. I meni je bilo bitno, pošto je prvi festival Večeri dalmatinskog galeba, da nastupimo. S programom 'Naša Velika Pjesmarica', na tu tematiku sjeli smo kao kec na desetku, kako se kaže", s osmjehom na licu ispričala nam je Vesna Pisarović.

Album na kojem je prikupila 'šlagere' iz doba prošlog stoljeća, nekih od najvećih glazbenika s naših područja - od Tereze Kesovije, Arsena Dedića do Beti Jurković i Dalibora Bruna, Vesna je aranžirala u jazz varijantama, a s inozemnim glazbenicima izvest će ih i na pozornici na Martinskoj preko puta Šibenika.

"I mi na albumu ironiziramo tu tematiku na ljetnim terasama, a album sam izdala s PDV-om i organizatorima festivala, nisam mogla odbiti, dala sam sve od sebe da nastupim na Dalmatinskom Galebu", dodala je glazbenica.

image

Večeri dalmatinskog galeba

PRESS

Iako se na prvu pojam 'Galeba' može smatrati kao nešto mačistički, organizatori tvrde da im je namjera bila upravo suprotna - žele se prisjetiti nekih bezbrižnih vremena uz dozu ironije. Upravo zato na plakat su stavili dvije ikone Marylin Monroe i Elvisa Presleya u zagrljaju.

"Ovaj festival nam je iznimno drag jer je 'Dalmatinski galeb' zaboravljen, a izvorno je nasljeđe tradicije dalmatinskog podneblja. Stoga ćemo nastojati nostalgično oživjeti atmosferu ‘terase hotela Solaris ili Olympia iz ’78.’, uz glazbene podloge Bossa Nove, Italo Disca, starog soula & funka, poznatih melodija sa San Rema,…, te ispijanje Amara, Aperol Spritza, Negronija, i ostalih ljetnih, osvježavajućih napitaka", kažu organizatori iz Pozitivnog ritma.

A pjevanje na terasama hotela tijekom turističke sezone, poznato je i Vesni. Rođena Požežanka, u glazbi je od mladosti, a otkrila nam je da su joj ljetne večeri na moru ostale u posebnom sjećanju.

image

Vedran Meniga iz organizacije festivala i Vesna Pisarović

MARKO TODOROV

"Pjevala sam i ja na terasama hotela, počela sam sa 16 godina i to su bili moji prvi koncerti. Gaža mi je bila dva mjeseca, ja sam svirala sintesajzer i pjevala, a još jedan gospodin me pratio na sintesajzeru. Nastupali smo u hotelu San u Lošinju. I ako bih dobro otpjevala pjesmu, na primjer 'I will always love you' od Mariah Carey, onda bi mi gosti iz Njemačke ili slično poslali gin tonic. Tad nisam ni pila jer sam bila premlada", prisjetila se Pisarović uz smijeh.

A nije ni čudo što je od mladosti odabrala nastupati na obali, jer kako je otkrila ljeta uvijek rado provodi uz more. "Ja obožavam more, stvarno volim plivati, ali u zadnje vrijeme sve manje i manje stižem. Međutim ukradem uvijek vremena i prije koncerta i polije koncerta se obavezno bacim u more", zaključila je Vesna Pisarović.

Čitajte i: Ovo ćemo ljeto pamtiti po vrhunskim festivalima, a znamo kojih osam svakako vrijedi posjetiti

Festival koji će spojiti sve to - ljeto, more, laganu glazbu i opuštenu atmosferu hotelskih terasa, u srpnju 2022. doživjet će svoju prvu izvedbu na Martinskoj u Šibeniku, u trajanju od dva dana. U petak 22. srpnja nastupa Vesna Pisarović & Naša velika pjesmarica, nakon koje će publiku s vinilnih ploča zabavljati Mr. Dirty Hairy. Idućeg dana u subotu 23. srpnja na pozornicu se penje sve popularniji mango pop bend - marisol, a potom i vinilna selekcija zabavne muzike DJ-a Stipe Jazz Širinića.

image

Vesna Pisarović i Aklea Neon koja nastupa na ovogodišnjem Seasplashu na Martinskoj.

MARKO TODOROV CROPIX

Na istoj lokaciji tijekom cijelog ljeta održavaju se festivali svakog vikenda, njih ukupno šest, ostali su već dobro poznati publici i ljubiteljima glazbe, a ove godine pridružuje im se i Dalmatinski galeb.

Linker
20. travanj 2024 09:03