Profimedia, Face To Face A
STARA ŠKOLA ROCKA

Veliki zavodnik Lenny Kravitz: Jedina žena koju bezuvjetno voli je njegova Zoe

Američki roker koji 27. travnja nastupa u Ljubljani uspješan je i kao dizajner, fotograf i glumac te veliki zavodnik, no jedina žena koju bezuvjetno voli njegova je kći Zoe.

Tri desetljeća nakon što je debitantskim albumom “Let Love Rule” žestokim gitarističkim rifovima i zaraznim melodijama osvojio obožavatelje diljem svijeta, američki roker Lenny Kravitz (54) ne pokazuje znakove da se umorio od glazbe i napornih koncerata. Naprotiv, u završnim je pripremama za europski dio svjetske turneje kojom promovira svoj jedanaesti studijski album, “Raise Vibration”. U mjesec i pol odsvirat će čak 24 koncerta, a za početnu točku odabrao je Ljubljanu, gdje će 27. travnja nastupiti u Areni Stožice. S više od 40 milijuna prodanih albuma i četiri nagrade Grammy, Kravitz se više nikome ne mora dokazivati, osim svojim obožavateljima - kojima obećava da će svake večeri vidjeti vrhunski show. Itekako je svjestan da svaki put kada izađe na pozornicu mora dati sve od sebe jer u publici može biti neki klinac ili klinka kojem dolazak na koncert može promijeniti život, baš kao što je to i njemu učinio jedan koncert u djetinjstvu.

Bilo je to 16. srpnja 1971. kada su u newyorškom Madison Square Gardenu nastupili Jackson 5, predvođeni tada 14-godišnjim vunderkindom Michaelom Jacksonom.

- Imao sam sedam godina, ali mi se taj show urezao u pamćenje. Ta je noć promijenila moj život. Zbog nje više ništa nisam htio raditi osim baviti se glazbom - rekao je Kravitz, koji i danas drži plakat za taj koncert na zidu svojeg stana u Parizu. Mladi Lenny, srećom, uz golemu želju imao je i roditelje koji su mu pomogli. Na koncert ga je odveo otac, TV producent Seymour Kravitz, poznat po nadimku Sy, dok je majka, glumica Roxie Roker, kod kuće čekala svoje dečke. Par se vjenčao 1962., a jedino dijete, sina Lennyja, dobili su 24. svibnja 1964. Živjeli su u New Yorku, a iako su tih godina međurasni brakovi u SAD-u nailazili na brojne prepreke i podrugljive komentare, Lenny do školske dobi nije toga bio svjestan. Naime, otac mu je bio bijelac, podrijetlom iz Ukrajine, a majka crnkinja s Bahama, s primjesama indijanske krvi. Nejasan mu je bio pojam “svojevrsna mješavina” rasnih i vjerskih pripadnosti, jer je otac bio Židov, a majka katolkinja, i to ga nije opterećivalo. Više je uživao u prednostima što mu ih je takva obitelj donosila - preko tjedna je s roditeljima živio u bogataškom Upper East Sideu na Manhattanu, a vikende je provodio kod bake u četvrti Bedford-Stuyvesant u Brooklynu.

Dvogodišnji Lenny s ocem, producentom Syom Kravitzem, i majkom, glumicom Roxie Roker

Činjenica da su mu roditelji radili u industriji zabave također mu je donijela brojne prednosti. Među obiteljskim prijateljima koji su navraćali u njihov dom bili su glazbenici Ella Fitzgerald, Aretha Franklin, Miles Davis, Count Basie... Slavni jazz pijanist Duke Ellington čak mu je za peti rođendan otpjevao “Happy Birthday”. Kad je Lenny navršio deset godina, obitelj se preselila u Los Angeles jer je Roxie Roker dobila ulogu u popularnom televizijskom sitcomu “The Jeffersons”. I dok se majka posvetila glumi, on je počeo pjevati u zboru California Boys pri Metropolitan Operi, gdje su na repertoaru bile skladbe Mahlera i Beethovena, a u slobodno se vrijeme “igrao” s instrumentima. Sam je naučio svirati bubnjeve, klavijature, električnu i bas gitaru. Jazzu, glazbenoj ljubavi iz djetinjstva, pridodao je i novu opsesiju rockom te su se iz zvučnika u njegovoj kući najčešće čule pjesme sastava Led Zeppelin, Pink Floyd i The Cream, a s gitarom u ruci nerijetko je oponašao Jimija Hendrixa. Nije pretjerano briljirao kao učenik Beverly Hills High School, najveće i najpopularnije javne srednje škole u luksuznoj losanđeleskoj četvrti koju su pohađali i Nicolas Cage, Angelina Jolie i David Schwimmer, ali obrazovanje ga ionako nije previše zanimalo. Čak i u toj dobi na umu su mu bile samo dvije stvari - glazba i žene.

- Privlačio me blještav život. Cool ljudi, djevojke, rock’n’roll - priznao je Kravitz, koji je zbog glazbene karijere želio napustiti školu. U tome ga je spriječila majka, no nije se obazirao na očevo inzistiranje da upiše fakultet. Umjesto toga uspio je oca nagovoriti da novac predviđen za školovanje uloži u njegovu glazbenu karijeru. Nadahnut Davidom Bowiejem i njegovim kameleonskim transformacijama, nadjenuo si je umjetničko ime Romeo Blue. Prvotni pokušaji bili su na tragu glazbe kakvu je tada izvodio Prince, no nikoga nisu oduševili. Producenti su ga redom odbijali - jednima njegova glazba nije bila “dovoljno crna”, drugima nije bila “dovoljno bijela”. Nije više želio da mu roditelji financijski pomažu pa je jedno vrijeme živio u autu koji je unajmljivao za pet dolara na dan. U to je vrijeme proživljavao prvo burno životno razdoblje. Među ostalim, njegovi roditelji, koji su mu cijelo djetinjstvo pružali sigurnu luku, odlučili su se rastati.

- Bez obzira na dob, teško je čuti da vam se roditelji više ne vole. Iako je to bilo davno, imao sam tada 21 godinu, još se sjećam svake sitnice koju mi je majka govorila dok mi je objašnjavala zašto su se odlučili na taj korak - prisjetio se godinama kasnije. Tada je već živio sam, ali u brakorazvodnoj parnici bio je na majčinoj strani, iako je i s ocem - sve do njegove smrti 2005. - ostao u dobrim odnosima. U tim tmurnim danima sreća mu se osmjehnula kada je upoznao Stephena Elvisa Smitha, glazbenog producenta televizijske kuće NBC. Upravo mu je on savjetovao da se odrekne umjetničkog pseudonima, okrene čvršćem zvuku i počne nastupati pod svojim pravim imenom. Ujedno ga je odveo i u newyoršku centralu NBC-a, gdje je na hodnicima upoznao 18-godišnju Lisu Bonet, zvijezdu tada najpopularnijeg NBC-jeva TV showa, sitcoma “The Cosby Show”

Lenny Kravitz has posted a photo on Twitter with the following remarks:
Blood 
Twitter, 2015-05-07 11:11:34. 
Photo supplied by insight media. Service fee applies.

This is a private photo posted on social networks and supplied by this Agency. This Agency does not claim any ownership including but not limited to copyright or license in the attached material. Fees charged by this Agency are for Agency's services only, and do not, nor are they intended to, convey to the user any ownership of copyright or license in the material. By publishing this material you expressly agree to indemnify and to hold this Agency and its directors, shareholders and employees harmless from any loss, claims, damages, demands, expenses (including legal fees), or any causes of action or allegation against this Agency arising out of or connected in any way with publication of the material., Image: 242966318, License: Rights-managed, Restrictions: Photo supplied by insight media. For editorial use only. Single rate handling fee required., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Insight Media
Profimedia, Insight Media
U braku s Lisom Bonet, zvijezdom serijala ‘The Cosby Show’, dobio je kćer Zoë, danas također glumicu

- Bio sam začaran - rekao je kasnije - od uzbuđenja nisam mogao ni pričati. Opčinjenost je bila obostrana i par je postao nerazdvojan. Pomoglo je i zajedničko životno iskustvo: Lisa je također bila iz miješanog braka crnoputog opernog pjevača Allena Boneta i Arlene Litman, Židovke koja je radila kao profesorica u srednjoj školi. Uskoro su počeli zajedno živjeti u ulici Broome na Manhattanu, u tada nesigurnom susjedstvu gdje nije bilo nimalo čudno da netko na ulici stane ispred vas i s nožem u ruci zatraži sav novac koji imate. Nekoliko mjeseci kasnije, kao u romantičnim filmskim predlošcima, odletjeli su u Las Vegas i vjenčali se. Bilo je to 16. studenoga 1987., na njezin 20. rođendan. Lennyjeva majka gotovo se onesvijestila kad je iz novina doznala da je postala svekrva, a ni ocu nije bilo osobito drago što im se sin odlučio na taj korak bez njihova znanja. Ipak, prvotni bijes zamijenila je razdraganost kad su doznali da će uskoro postati djed i baka. Zoë Isabella Kravitz, glazbenikovo prvo i jedino dijete, rođena je 1. prosinca 1988., baš kada je on bio u završnoj produkciji debitantskog albuma “Let Love Rule”.

- Nije me htjela nijedna izdavačka kuća pa sam sam plaćao termine u jeftinom studiju u New Jerseyju. Jednoga dana, pri povratku iz studija, impulzivno sam na hodniku svoje zgrade napisao “Let Love Rule”. Danima sam prolazio pokraj tog natpisa, sve dok jednom nisam u glavi smislio melodiju. Ušao sam u stan, uzeo gitaru u ruke i za pola sata napisao pjesmu – opisao je Kravitz kako je nastala pjesma koja je obilježila njegov debitantski album. Ni nakon toga izdavači nisu bili oduševljeni. Uglavnom je dobivao košarice, sve dok ga nisu pozvali u izdavačku kuću Virgin. Nakon što su preslušali njegovu demo snimku, šef Virgina počeo ga je hvaliti da je “glazbenik koji u sebi pomiruje Princea i Johna Lennona” te su mu odmah ponudili ugovor. Čuvši da je Virgin zainteresiran, i ostali diskografi počeli su slati svoje ponude, ali Kravitz je odlučio ostati uz one koji su prvi prepoznali njegov talent. Album “Let Love Rule” u dućane je došao u rujnu 1989. i uskoro su svi znali za mladog talentiranog glazbenika.

IMOLA, ITALY - JUNE 20:  Musician Lenny Kravitz performs on stage during the final day of the 3-day  Heineken Jammin Festival June 20, 2004 in Imola, Italy.  (Photo by Giuseppe Cacace/Getty Images)
Getty Images

Nastupao je kao predizvođač Tomu Pettyju, Bobu Dylanu i Davidu Bowieju, a u Europi su ga čak više voljeli nego u domovini. Čak i za mladića odraslog u showbusinessu iznenadna slava brzo je postala pretežak teret. Dok se Lisa kod kuće brinula o kćeri, on je diljem svijeta promovirao album, uvijek okružen ženama koje su htjele upoznati novu zvijezdu. Jedna od njih bila je i Madonna, koja ga je zamolila da joj napiše pjesmu. Rezultat je bio hit “Justify My Love”, prva njegova pjesma koja je došla na vrh top ljestvice, ali uz vrući spot u kojem se Madonna zavodljivo valja po krevetu došle su i glasine da njihova veza nije samo poslovna.

Nije to bila jedina glasina o njegovoj nevjeri: spominjalo se da je zaveo i australsku pjevačicu Kylie Minogue pa nije čudno što je Lisa Bonet izgubila povjerenje u supruga. Početkom 1992. iselila se iz njihova stana u New Yorku i podnijela zahtjev za razvod.

Singers Kylie Minogue and Lenny Kravitz attend a party to celebrate 75 years of Vogue covers, 1991. (Photo by Dave Benett/Getty Images)
Getty Images
i pjevačicom Kylie Minogue

- Nije bilo nevjere. Jednostavno, od toliko toga što mi se događalo u životu nisam znao gdje mi je glava - tvrdio je Kravitz. Bio je očajan, zvao je njezine sestre da je nagovore da se predomisli, čak je i objavio singl “It Ain’t Over ‘til It’s Over” u kojem je poziva da ne kaže kako je njihovu braku kraj. Pjesma je postala veliki hit, ali Lisa je ipak otišla iz njegova života. Slomljenoga srca okrenuo se glazbi i - drugim ženama.

Početkom 1993. izdao je izuzetno popularan album “Are You Gonna Go My Way”, a sljedeći album, “Circus”, objavljen dvije godine poslije, još se bolje prodavao. Ljubavnu utjehu pronašao je u naručju osam godina mlađe francuske glumice i pjevačice Vanesse Paradis, kojoj je napisao i producirao hit “Be My Baby”. Ona je i bila ta koja mu je otkrila čari Pariza, do danas njemu najmilijega grada. No otišla je kada je shvatila da on, nakon Lise, više nema želje za novim brakom.

Lenny Kravitz
Profimedia, Face To Face A
Nekoliko godina bio je u vezi s Vanessom Paradis, s kojom je snimio editorijal za Vogue

U trenucima najveće popularnosti nije ni slutio da mu dolaze mračni dani. Oni su pak stigli kada je doznao da je njegova majka teško bolesna i da već mjesecima prolazi mukotrpne kemoterapije nakon operacije karcinoma dojke. Šok je bio veći jer ona o bolesti nije nikome govorila pa je za to doznao kada je već bila na samrti.

- Bio sam očajan kad sam doznao da je bolesna, a još više kad sam shvatio koliko se dugo borila sama. Ništa na svijetu vas ne može pripremiti na smrt majke. Bilo mi je toliko teško da sam mislio da neću preživjeti - rekao je Kravitz. Posljednje sate života Roxie Roker provela je u Los Angelesu, a uz nju je bio samo bivši suprug. Izdahnula je 2. prosinca 1995. u 0:15 sati, nakon što je do zadnjeg trenutka i s krajnjim naporom molila Boga da ne premine 1. prosinca, kako njezina unučica ne bi ubuduće rođendan slavila na dan njezine smrti.

- Tih sam dana živio u Los Angelesu, u kući producenta Ricka Rubina. Bio sam u bolnici i odlučio sam otići kući, samo kako bih se otuširao i nešto pojeo. Čim sam ušao u kuću, zazvonio je telefon i netko mi je rekao: “Vaša majka je mrtva”. Skamenio sam se na dnu stepenica. Vidio sam da mi prilaze June i Johnny Cash, koji je s Rubinom snimao album. Rekao sam mu da mi je mama umrla, a njih dvoje su stali pokraj mene i oboje me zagrlili. Nismo bili bliski prijatelji, ali oni su me utješili kao da smo obitelj - prisjetio se Kravitz najtužnijeg trenutka u svojem životu. Trebalo mu je tri godine da dođe sebi nakon majčine smrti. I dalje je nastupao i snimao pjesme, ali u njegovu životu vladali su tuga i konfuzija. Američki mediji pisali su da je upao u pakao depresije i alkohola, ali on je to odlučno odbijao.

- Napio sam se samo jednom u životu, i to s osam godina. Jedina istina je da mi je jako teško bez nje - govorio je tada glazbenik. Svu tugu unio je u pjesmu “Thinking Of You”, objavljenu 1998. na albumu “5”, koju je posvetio pokojnoj majci te joj kroz stihove obećao da “više neće plakati”. Da je spreman na novi život pokazao je i promjenom izgleda - odrezao je dreadlockse, najprepoznatljiviji dio svojeg imidža, jer su ga previše podsjećali na prošlost. Kosu, skupa s lošim sjećanjima, odrezala mu je bivša supruga Lisa.

MALIBU, CA - SEPTEMBER 16 : Leonard Albert Kravitz, known as Lenny Kravitz (born May 26, 1964) is an American singer, songwriter, actor and record producer. Photographed near his home September 16, 1991 in Malibu , California (Photo by Paul Harris/Getty Images)
Getty Images

- Otišao sam k njoj, živjela je u kalifornijskom gradiću Topangi. Pogledala me, uzela škare i rekla da moram promijeniti energiju. I dreadlocksi su otišli - rekao je Kravitz. U to je vrijeme viđao druge žene, ali se nadao da će uspjeti obnoviti vezu s Lisom, koja je u međuvremenu promijenila ime u Lilakoi Moon. Sve nade su mu potonule 2005., kada je ona upoznala glumca Jasona Momou, s kojim je dvije godine kasnije dobila kćerkicu Lolu Iolani, a potom i sina Nakoa-Wolfa Manakauapou Namakaehu.

- Ne mogu biti sretniji zbog toga što je pronašla Jasona. On je stvarno super tip, koji obožava moje dijete, baš kao što ja volim njegovu djecu. Mi smo svi jedna velika obitelj - nedavno je objasnio Lenny Kravitz kakav je odnos s bivšom suprugom. Ta 2005. pokazala se kao prekretnica u njegovu životu. Ne samo da je Lisa pronašla novu ljubav, već je i njegov otac preminuo. Sy Kravitz na samrtnoj se postelji, s 80 godina, preobratio na kršćanstvo, nakon što je drugima rekao da vidi kako crna krilata bića lete oko njegova kreveta. Lennyja je to iskustvo toliko potreslo da se i sam okrenuo vjeri pa je čak rekao da će ostati u celibatu do novog braka - što je obećanje, kako je sam priznao, koje je kasnije prekršio. Osjetivši odjednom da ga ništa ne veže ni za jedno mjesto, prodao je stan u New Yorku i za 19 milijuna dolara kupio je kuću u Miamiju na Floridi. Nazvao ju je “Modern Bordello” i uredio prema vlastitim zamislima u retro stilu. Bio je to njegov dom sve do 2007., kada ju je prodao i preselio se u Pariz. Danas pak živi u Parizu i na Bahamima, naravno, kada nije na turneji.

NEW YORK, NY - SEPTEMBER 22:  Lenny Kravitz is seen with his daughter Zoe Kravitz as he celebrates the launch of CB2 x Kravitz Design by Lenny Kravitz at the CB2 Soho store on September 22, 2015 in New York City.  (Photo by Dimitrios Kambouris/Getty Images for CB2)
S kćeri Zoë dizajnirao je liniju namještaja i opreme za dom

No u svim tim godinama jedno se nije promijenilo - njegova ljubav prema glazbi. Poznat je po svojem perfekcionizmu, pa i na albumu “Raise Vibration” svira gitaru, bas gitaru, piano, bubnjeve, sitar, bongo bubanj, glockenspiel udaraljke, Moog sintesajzer i kalimbu, afrički mini piano za palčeve.

- Većina ljudi danas semplira zvukove te ih potom reproducira putem kompjutora. Meni se više sviđa stara škola: volim držati instrument u ruci, svirati ga i kroz njega se izraziti - pojasnio je Lenny Kravitz, čiju staru školu rocka još obožavaju milijuni diljem svijeta.

Linker
24. travanj 2024 11:19