Najponosniji na obitelj

Vice Mihanović o najvećoj ljubavi: ‘Čim sam je ugledao, znao sam da s njom želim provesti ostatak života‘

Kandidat za splitskog gradonačelnika sa ženom dijeli sve kućne poslove i brine se za vrt u kojem mu je najdraži cvijet plava tratinčica, a pobijedi li na izborima, najviše će se veseliti najmlađi sin - jer će njihov ljubimac Lord postati prvi pas Splita.

Ako doktor ekonomskih znanosti Vice Miha­nović (48) ostvari svoj politički san i postane gradonačelnik Splita, njegovi sugrađani mogu biti sigurni da će im grad u iduće četiri godine procvjetati. I to doslovno, jer se od svih kandidata jedini profesionalno bavi hortikulturom.

Zelenu oazu stvorio je i od svog obiteljskog doma s prostranim vrtom, a dok nije počela izborna kampanja, sam je pomno uređivao travu i brinuo se za šarene gredice s cvijećem. No, te su dužnosti sada na sebe preuzeli njegova supruga Anita (43) i djeca: Lana (18), Nikola (15) i Fabijan (13).

- Omiljeni cvijet mi je plava tratinčica. Sup­ru­ga obožava jorgovan, a u našem vrtu imamo i jasmin te lagestremije, uz tipična mediteranska stabla poput palmi - kaže Vice Mihanović.

Čitajte i: Nika Fleiss objasnila zašto je baš sad odlučila ući u politiku: 'Bez njih ne bi bilo ni mojih rezultata'

Ovom kandidatu HDZ-a ankete daju najveće šanse za pobjedu na predstojećim izborima, a tu je prednost ponajprije zaslužio kao ravnatelj državne tvrtke Lučka uprava u kojoj radi više od dvadeset godina. Da je dobar lider te da ima nos za biznis pokazao je i kao vlasnik uspješne obiteljske tvrtke za uzgoj cvijeća i proizvodnju zemlje za usjeve.

Kuhinja mu je druga strast

Ipak, najponosniji je na svoj stabilan obiteljski život. Sa suprugom Anitom, diplomiranom pravnicom zaposlenoj u Carini, u braku je 22 godine i od prvog dana ravnopravno dijele sve kućanske i roditeljske obaveze. Kći Lana je maturantica u matematičkoj gimnaziji, istu srednju školu pohađa i stariji sin Nikola, dok je najmlađi Fabijan učenik sedmog razreda.

image
Gradonačelnički kandidat HDZ-a Vice Mihanović u svom domu sa obitelji.
SAŠA BURIĆ/CROPIX

- Poznajem sve prodavačice na tržnici jer svaki vikend idem u kupovinu. No, ništa me tako ne veseli kao kuhanje. Supruga i djeca najviše vole kad im spremim peku ili grade­le. Ako postanem gradonačelnik, najviše će mi nedostajati kuhanje i trenuci s obitelji. U suprugu sam se zaljubio kad mi je bila 21 godina, a čim sam je ugledao, znao sam da s njom želim provesti ostatak života. Svidjelo mi se što je plaha, nježna i romantična.

Nijedno od nas dvoje nije strog roditelj, iako smo djeci postavili visoke kriterije jer želimo da izrastu u snažne i poštene ljude.

Lana je izvrsna učenica, godinama je i plesala balet, a želja joj je studirati medicinu. Nikola je isto odličan u školi, osobito voli prirodne znanosti, a uz to ga zanima i fotografija. Fabijan je najuzbuđeniji zbog moje kandidature jer ga zabavlja pomisao da će naš njemački ovčar Lord biti prvi pas Splita - smije se Mihanović, koji s obitelji živi u prigradskoj četvrti Mejaši.

Čitajte i: Zvijezda europske politike postala majka: Došla je u Beč kao izbjeglica, a tek danas njenoj sreći nema kraja

Obitelj poljoprivrednika

U istom susjedstvu odrasli su on i supruga, a na parceli gdje su prije dvadesetak godina počeli graditi svoj dom nalazili su se plastenici s cvijećem i povrćem.

- Sagradio ih je moj djed. Naime, do­la­zim iz obitelji poljoprivrednika. Kao mali često sam radio u tim plas­tenicima i na polju tako da mi nijedan fizički posao nije stran. Štoviše, prvih godina, dok se moja tvrtka nije uhodala i počela zarađivati, sve sam u njoj sam radio, i upravljao viličarom i popravljao strojeve. Moji roditelji su diplomirani pravnici, kao i moj stariji brat, no svi smo uvijek radili na zemlji. Do mog polaska u školu živjeli smo jako skromno. Kuću smo dijelili s ostatkom očeve obitelji, a kako nismo imali kupaonicu, prali smo se u lavoru na našem polju u blizini kuće - nastavlja Vice, dodajući da se politikom počeo baviti u 33. godini, jer je prvo htio srediti poslovni i privatni život.

Kao svoju najveću vrlinu ističe upornost, a ako mu njegovi sugrađani ukažu povjerenje, poboljšat će suradnju s udrugama i zajednicama koje skrbe o najosjetljivijim i najugroženijim članovima društva, izborit će se za realizaciju novog GUP-a, rješavati probleme prometa i gradskih parkinga te podizati svijest o potrebi odvajanja otpada i, naravno - brizi o zelenim površinama.

A dobije li sudsku tužbu protiv jednog portala zbog objave da je njegov doktorski rad plagijat - dobiveni novac dat će splitskom domu Maestral za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

Linker
30. ožujak 2024 23:52