samo jako

Vojnički dril umjesto operacije: Daria Lorenzi Flatz predanošću uspjela je prebroditi težak zdravstveni problem

Glumica Daria Lorenzi Flatz cijelo je ljeto jedrila na dasci, dan započinjala vježbama snage, planinarila i pedalirala po kilometrima makadamskih staza - bio je dio programa za jačanje muskulature, kojim je nakon puknuća ligamenata izbjegla odlazak pod nož.

Da je tvrdoglava kao svaki horoskopski Ovan, glumica Daria Lorenci Flatz (45) dokazuje posljednjih pet mjeseci - otkako je tijekom probe na pozornici zagrebačkog HNK teško ozlijedila koljeno. Ne samo da je desetak dana poslije nastupila na premijeri “Revizora” nego je odbila operaciju i odlučila se dovesti u prijašnje stanje na svoj način. Potpunom predanošću i gotovo vojničkim drilom vježbala je kako bi ojačala muskulaturu koja će preuzeti teret oslabljenog dijela. Vježbala je svaki dan!

- Pukli su mi prednji križni ligamenti, a napukli meniskus i hrskavica. Liječnici su mi preporučili operaciju, no ja sam se odlučila nakon fizikalne rehabilitacije posvetiti sistematičnom treniranju. Vježbam ciljano pa sam uspjela stabilizirati koljeno i nemam bolove, a operaciju sam zasad uspjela odgoditi. Nakon ove ozljede shvatila sam koliko je bitan stručan pristup nad određenim grupama mišića, a naučila sam i zaštititi koljeno i zglobove - govori Daria Lorenci Flatz, zvijezda brojnih filmova i TV serijala “Novine”, kojoj je tjelesna aktivnost već godinama neizostavan dio života pa se u četrdesetima može pohvaliti mladenačkim tijelom s vretenastim mišićima. Oblikovala ih je i u svom Centru za umjetnost 4Sobe u Zagrebu.

image
Pet mjeseci nakon ozljede koljena Daria čvrsto stoji na dasci i jedri - kako vjetar puše.
TONCI PLAZIBAT/CROPIX

Čitajte i: Daria Lorenci Flatz: 'Znam kako skinuti kilograme uz nešto što mi je postala rutina

- Sve sam programe pokrenula iz sebičnih razloga, posao sam spojila s privatnim interesima jer sam se tamo željela osjećati kao doma. Odlazila sam na sve radionice - od klasičnog baleta, jazz dancea, joge i drugih plesnih radionica. Akcent je na bavljenju tijelom u vidu umjetnosti, a najdraže su mi jutarnje vježbe snage i rastezanja - objašnjava Daria, koja u novu sezonu kreće s jutarnjim treninzima.

Vodit će ih diplomirani kineziolog Da­libor Franjković, s kojim je tri puta tjedno vježbala i tijekom godišnjeg odmora u kampu Viganj na Pelješcu.

Njezina ljetna idila stala je u samo nekoliko kvadrata kamp-prikolice smještene u hladu mirisne crnogorice, u kojoj su uživali i njezin suprug, web dizajner Emil Flatz (44), njihovi 12-godišnji blizanci Mak i Fran te petogodišnji Tin.

image
S trenerom Daliborom Franjkovićem vježbala je triput tjedno tijekom godišnjeg odmora na Pelješcu.
TONCI PLAZIBAT/CROPIX

- Cijela naša obitelj orijentirana je na sport, Mak je profesionalni plesač latino i standardnih plesova, a Fran igra tenis. Svaki dan imaju treninge i naučeni su na disciplinu i fizičku aktivnost. Najmlađi Tin također pokazuje interes za tenis, a sva trojica pohađaju razne radionice u 4sobe - objašnjava glumica, koja je svaki dan godišnjeg odmora počinjala treningom uz plažu u 7 ujutro.

Od makadama do jedrenja

S društvom iz kampa odlazila je i na 60 kilometara duge ture biciklima po makadamu do susjednih gradića, ali i na planinarenje do najvišeg vrha Pelješca, gdje ju je obično pratila šarplaninka Diya - udomljena prije tri godine.

No, kako je more uz šljunčanu plažu idealno za jedrenje na dasci - mnogi ga čak smatraju jednim od najljepših mjesta u Europi za taj sport - Daria i njeni dečki jedrili su sve u šesnaest. Dan se planirao, kaže, ovisno o buri, jugu ili maestralu - jer nisu željeli propustiti nijednu kombinaciju vjetra i valova, osjećaj uzbuđenosti i ushićenosti, ali i smirenosti i užitka.

image
I sinove Maka, Frana i Tina odgaja u sportskom duhu.
TONCI PLAZIBAT/CROPIX

Čitajte i: Podstanarstvo je gotovo! Naša glumačka diva ostvarila svoj san - i to u centru Zagreba

Jedrenje na dasci zavoljeli su prije tri godine kada su u Viganj prvi put stigli sa šatorima.

- Windsurfing je iznimno težak sport jer zahtijeva fizičku spremu i znanje o moru i vjetru. Djeca su ga svladala prije nas, ali suprug i ja iz godine u godinu sve više napredujemo - hvali se Daria, koja je u lipnju sa suprugom obilježila 13. godišnjicu braka, a proslavili su je tek nedavno - u njenom rodnom Sarajevu.

Zbog tamošnjeg filmskog festivala nakratko su prekinuli ljetovanje i prvi put se tamo pojavili u punom obiteljskom sastavu - što je posebno razveselilo njezinog oca i sestru, koji žive ondje.

Linker
08. travanj 2024 20:49