Čudo iz svemira

Za astronomsku cifru na online dražbi prodan najtajanstveniji crni dijamant na svijetu!

Iako se očekivala veća svota s obzirom na karakteristike, Enigma - dijamant koji je na Zemlju stigao prije 3,8 milijardi godina kupljen je kriptovalutama u vrijednosti od 4,3 milijuna dolara!

Draguljarske kuće nude najraznovrsniji nakit ukrašen dijamantima, bijelim ili u boji, ali na svijetu postoji samo jedna Enigma. Riječ je o spektakularnom crnom dijamantu od 555,55 karata koji se od 3. do 9. veljače prodavao u aukcijskoj kući Sotheby's u Londonu gdje je ovaj tjedan i prodan. Jedog od najvećih obrađenih dijamanata na svijetu, s početnom cijenom od pozamašnih pet milijuna funti, na žestokoj online dražbi kupio je kolekcionar kriptovalutama u vrijednosti od 4,3 milijuna dolara. Kako je oblikovan prema dlanu "hamsa" koji na Bliskom istoku predstavlja zaštitu, moć i snagu u samo 55 rezova - što je za kamen te veličine pravi pothvat - ipak se očekivalo da će se prodati za veću svotu. Stvar je u tome da je dijamant vredniji ako je savršeno oblikovan sa što manje rezova.

image

Dijamant je prodan za 4,3 milijuna dolara.

SIPA USA/DDP USA/PROFIMEDIA

Čitajte i: Kad postane kraljica, Camilla će nositi krunu s 2800 dijamanata i slavnim Koh-i-Noorom od 105 karata

Njihova se vrijednost procjenjuje po karatu, čistoći, boji i rezu (u engleskom jeziku te riječi počinju slovom C, zato se kaže da vrijednost dijamanta određuju četiri C). Budući da je, prema bliskoistočnom vjerovanju, uz simbol "hamsa" povezana brojka 5, a kod Enigme se sve vrti oko petice (ima 555,55 karata i 55 rezova), s najvećim rezanim dijamantom na dražbi u povijesti Sotheby'sa, isprepletena su mistična vjerovanja: pruža zaštitu, donosi sreću i slično.

Ipak, za mistiku povezanu s Enigmom postoji opravdanje. Otmjeni, crni dijamant obavijen je velom tajne i u potpunosti opravdava ime, piše magazine Tatler. Naime, dražba je Enigmin debut u javnosti jer ju je vlasnik više od dva desetljeća skrivao od znatiželjnih pogleda.

Smatra se da je stigla na Zemlju zahvaljujući udaru meteorita prije 3,8 milijardi godina.

Naime, obični dijamanti nastaju na vulkanskom području oko 150 km duboko u zemljinoj unutrašnjosti pri iznimno visokoj temperaturi i tlaku, ali Enigma je, vjeruje se, stvorena u svemiru. Nosi u sebi tko zna kakve tajne o nemjerljivom prostranstvu izvan našeg Sunčevog sustava i to je jedan od razloga zbog kojeg toliko vrijedi. Kako su (zemaljski) crni dijamanti inače vrlo rijetki - ono malo pronađenih uglavnom potječe iz Brazila te Srednjoafričke Republike - pa je jasno zašto je remek-djelo od 555,55 karata jedinstveno.

image

Enigma je jedan od najvećih obrađenih dijamanata na svijetu.

SIPA USA/DDP USA/PROFIMEDIA

Čitajte i: Neprocjenjivi kamen na glazbenoj ikoni: Beyoncé pripala čast da nosi Tiffanyjev žuti dijamant

Stručnjaci aukcijske kuće Sotheby's smatraju da su crni dragulji "blago iz međuzvjezdanog prostora" jer su spomenuta područja pogodili meteoriti u većoj mjeri nego druga na Zemlji. Među njima je i gemolog Nikita Binani: "Prodaja Enigme prilika je koja se pruža jednom u životu jer je riječ o jednom od najrjeđih, milijardu godina starih kozmičkih čuda poznatih ljudima", rekao je uslijed priprema za aukciju. Skeptici, pak, sumnjaju da je kamen izvanzemaljski, no to nije odvratilo kupca koji se dokopao gemološkog čuda.

Linker
06. travanj 2024 21:04